Igor Grosu, întrevedere oficială cu Recep Tayyip Erdoğan: Intensificarea schimburilor comerciale cu Turcia și atragerea investițiilor, precum și consolidarea cooperării în sectorul energetic, printre subiectele abordate

26 ianuarie 2023, 18:49 Politică 70
Igor Grosu, întrevedere oficială cu Recep Tayyip Erdoğan.  Sursa: Igor Grosu/ Facebook
Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a avut joi, 26 ianuarie, la Ankara, o întrevedere oficială cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Oficialii au discutat despre situația de securitate din regiune și provocările cauzate de războiul Rusiei în Ucraina. Totodată, a fost abordat și interesul Republicii Moldova în intensificarea schimburilor comerciale cu Turcia și atragerea investițiilor, precum și consolidarea cooperării în sectorul energetic.

„Am apreciat eforturile Turciei în asigurarea coridorului de transportare a cerealelor din Ucraina și am mulțumit autorităților de la Ankara pentru ajutorul umanitar acordat țării noastre în 2022 în a face față crizei refugiaților și suportul acordat în cadrul reuniunilor Platformei de sprijin pentru Moldova”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a președintelui Legislativului Igor Grosu.

Totodată, Grosu a subliniat că Republica Moldova este interesată în intensificarea schimburilor comerciale cu Turcia și atragerea investițiilor, precum și în consolidarea cooperării în sectorul energetic.

„Asigurarea securității energetice este un subiect prioritar pe agenda noastră și suntem interesați ca investitorii turci să vină în Republica Moldova cu proiecte de eficiență energetică și nu doar. Sunt convins că parteneriatul strâns dintre țările noastre ne va ajuta să depășim greutățile și incertitudinea cauzate de războiul din Ucraina care durează deja mai bine de 11 luni”, amenționat Igor Grosu.

Președintele Erdogan a mulțumit pentru invitația de a participa la cea de-a doua ediție a reuniunii Comunității Politice Europene (EPC), care va avea loc la Chișinău la 1 iunie.

Tot pe parcursul zilei de astăzi, președintele Parlamentului a avut o întrevedere la Ankara cu președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Mustafa Șentop. Potriviy unui comunicat emis de Legislativ, cei doi președinț au vorbit despre situația din regiune odată cu declanșarea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, evidențiind cele mai mari probleme cu care se confruntă Moldova din această cauză.

În contextul crizei energetice mondiale, președintele Parlamentului a subliniat că experiența Turciei în acest domeniu poate fi un exemplu pentru Republica Moldova și autoritățile de la Chișinău își propun să coopereze cât mai strâns în acest domeniu.

În contextul intensificării diplomației parlamentare, președinții Igor Grosu și Mustafa Șentop au discutat despre proiectele bilaterale și anume pe linia comisiilor parlamentare de specialitate, dar și în cadrul grupului de prietenie moldo-turc.

Totodată, președintele Parlamentului a remarcat faptul că, urmare a discuțiilor avute în cadrul vizitei Președintelui Șentop din septembrie anul trecut de la Chișinău, au intrat în vigoare acordurile bilaterale privind conversia și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere și acordul privind înființarea reciprocă a centrelor culturale și activarea acestora.

În context, oficialii au convenit inițierea unui alt acord care va aduce beneficii imediat resimțite de către cetățenii din ambele țări și care va viza reducerea tarifelor de roaming.

„Un număr important de cetățeni moldoveni vizitează anual Turcia, atât în interes de afaceri, cât mai ales de odihnă și ar fi un instrument care ar fi de bun augur pentru aceștia și nu doar”, a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Un alt subiect de discuție a fost cel legat de situația din Autonomia Găgăuză. Președintele Șentop a precizat că etnicii găgăuzi reprezintă o punte între Republica Moldova și Turcia, iar autoritățile turce vor continua să depună eforturi pentru dezvoltarea regiunii și să investească în proiecte educaționale de studiere a limbilor găgăuze și române, astfel încât „să se simtă cât mai legați de Republica Moldova”.

Igor Grosu și-a exprimat speranța că, în scurt timp, va fi inaugurat Colegiul din Comrat, cu investiții turce, care va fi un adevărat model de instituție de educație pentru tineri.

O delegație parlamentară, condusă de președintele Parlamentului, Igor Grosu, efectuează o vizită oficială în Turcia, în perioada 25 – 27 ianuarie. Din componența delegației fac parte deputații Fiodor Gagauz, Radu Marian, Sergiu Lazarencu și Larisa Novac.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media