Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Chișinău, acesta a fost demis din cauza mai multor abateri, care au fost depistate în urma unui audit efectuat de municipalitate.
„Primăria Chișinău a investit foarte mult în modernizarea Grădinii Zoologice. În fiecare an din bugetul municipal fiind alocate surse financiare la dezvoltarea infrastructurii și completarea cu noi specii de animale ai păsări. Fostul director Zoo a fost eliberat conform procedurii, fiind depistate abateri și încălcări ce ține de activitatea acestuia. A fost efectuat Audit intern care constată aceste abateri”, a declarat Chirilescu.
Potrivit reprezentanților municipalității, printre încălcări se numără „semnarea contactelor de achiziție a bunurilor de peste 3 milioane lei în lipsa procedurii de achiziție publică, precum și proceduri de achiziție publică neconforme, inclusiv efectuate în lipsa acordului prealabil al fondatorului.”
„Alte abateri identificate sunt: contractele încheiate cu prejudicierea bugetului întreprinderii, utilizarea frauduloasă a combustibilului, cumularea neregulamentară de funcții și lipsa de la locul de munca fără anunțarea organului de conducere”, a conchis Chirilescu.
Contactat de Replica Media, ex-directorul Alexei Hanțațuc a precizat că în privința acestuia nu au fost sesizate abateri în activitatea de director și a anunțat că va contesta decizia în instanță.
„Nu au prezentat nimic. Să-mi prezinte măcar o abatere. În continuare, mă voi adresa în judecată”, a declarat Hanțațuc pentru Replica Media.
La 3 octombrie 2022, Alexei Hanțațuc a împlinit 25 de ani de când se afla în funcția de șef al Grădinii Zoologice.
Amintim că în martie 2019,
Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a constatat că Hanțațuc şi-ar fi favorizat soţia, care îi este subalternă, şi i-a acordat timp de doi ani prime şi ajutoare băneşti. În actul de constatare emis de ANI se cerea demiterea directorului Zoo, însă judecătorii au decis că acesta nu a încălcat vreun regim al conflictelor de interese, astfel el își menține funcția, scrie ZdG.
Conform actului de constatare al ANI, în perioada 2017-2018, Hanţaţuc i-a acordat soţiei sale 31 de prime și ajutoare bănești, inspectorul de integritate concluzionând că acesta a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Astfel, în 2019, ANI a solicitat eliberarea lui Hanţaţuc din funcție, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice timp de 3 ani.
Alexei Hanțațuc a cerut, în instanța de judecată, anularea actului emis de ANI, însă la 5 noiembrie 2020 Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins cererea acestuia ca fiind neîntemeiată.
Invocând ilegalitatea hotărârii instanței de fond, la 3 decembrie 2020, Hanțațuc a depus apel, solicitând casarea hotărârii primei instanțe și emiterea unei noi hotărâri de admitere integrală a acțiunii.
La 9 noiembrie 2021, Curtea de Apel (CA) Chișinău a casat hotărârea primei instanțe și a emis o nouă decizie prin care a fost anulat actul de constatare al ANI.
CA Chișinău a stabilit că în acțiunile lui Hanţaţuc nu se atestă „existența vreunui interes a acestuia nici material și nici nematerial la semnarea în privinţa soţiei sale a ordinelor enunţate în actul contestat”.
Ori, menționează magistrații, Liudmila Hanţaţuc a fost angajată la Întreprinderea Municipală „Grădina Zoologică” la data 4 iulie 2005, în funcţia de şef al depozitului central, iar căsătoria dintre cei doi a fost înregistrată la data de 24 noiembrie 2006.
În acest mod, instanța de apel a conchis că „este cert faptul că a fost respectată schema structurală a entităţii şi metodologia de înaintare a documentaţiei ce ţine de premierea şi stabilirea adaosurilor colaboratorilor Întreprinderea Municipală „Grădina Zoologică”, inclusiv și Liudmila Hanţaţuc”.
Judecătorii au constatat și faptul că Hanţaţuc a depus la Primăria mun. Chișinău o cerere prin care a anunțat despre conflictul de interese, care a rămas fără răspuns, iar prin informația eliberată de Primăria mun. Chișinău se confirmă faptul dat.
ANI nu a fost de acord cu decizia emisă de CA Chișinău și la 16 noiembrie 2021 a depus recurs, CSJ însă a respins recursul la 27 iulie curent. Astfel, directorul Zoo a scăpat de riscul demiterii.
Numele lui Alexei Hanțațuc figurează într-un alt act de constatare, emis de ANI în iunie 2020. De această dată, inspectorul de integritate a stabilit că, în declarațiile de avere și interese persoanle depuse de acesta în anii 2013, 2015, 2017 și 2018 ar fi omis să includă informații despre veniturile obținute, bunurile deținute și calitatea de asociat și administrator în cadrul a două firme. La fel, în 2016 și 2018 acesta ar fi introdus date eronate și despre valoarea automobilului deținut, pe care îl declara la cifra de 172 de mii de lei, și respectiv 184 de mii de lei, în timp ce prețul real al acestuia fiind stabilit de cel puțin 230.426,56 de lei, fapt confirmat de actele care îi certifică proviniența.
În context, lui Hanțațuc i s-a solicitat să depună declarațiile de avere și interese personale rectificate pentru anii 2013, 2015, 2017 și 2018.
