ULTIMA ORĂ/ Percheziții la AIPA/ 26 de cauze penale pornite pe cinci capete de acuzare și prejudicii de milioane de lei. 36 de persoane vizate, dintre care 6 reținute și 6 - cercetate în libertate

24 ianuarie 2023, 15:00 Justiție 816
Veronica Drăgălin, procuroră-șefă a Procuraturii Anticorupție.  Sursa: Replica Media

Șase persoane au fost reținute, șase persoane sunt cercetate la libertate, iar alte 24 de persoane urmează a fi audiate în calitate de bănuiți pe componentele infracțiunii, inclusiv abuz de putere, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani, în urma a 68 de percheziții efectuate astăzi, 24 ianuarie, în mai multe localități din țară, inclusiv Bălți și Comrat. Potrivit oamenilor legii, în urma perchezițiilor, care sunt în desfășurare, au fost ridicați peste 350 de mii de lei, 10.000 de euro, 2.000 de dolari, precum și 13 telefoane, trei blocuri de sistem, un notebook și două arme care erau deținute ilegal.

„Au avut loc percheziții pentru a clarifica fapte pe 26 de cauze penale care au fost pornite pe abuzul de putere sau abuz de serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani, care au fost documentate de ofițerii CNA și PCCOCS. Activitățile țin de mai multe episoade ce s-au petrecut în ultimele luni ce țin de gestionarea de către AIPA a fondurilor din proiecte pe care le implementează. Am depistat o schemă prin care 10% din fondurile oferite, contrar prevederilor legale erau transferate în conturile angajaților AIPA și prin intermediul persoanelor interpuse - ajungeau la 150.000 de lei per contract de subvenționare. Un alt episod important cu un prejudiciu deja stabilit de 3,5 milioane lei a fost depistat într-un alt oficiul teritorial al AIPA, au fost oferite subvenții eludând prevederile legale”, a declarat directorul CNA, Iulian Rusu.

Într-un alt oficiu teritorial am documentat episoade prin care au fost oferite foloase necuvenite în sumă de 100.000 de lei, care reprezintă 10 la sută dintr-un contract de subvenționare. Acesta s-a petrecut în sudul țării.

„În cadrul măsurilor speciale de investigație au fost depistați actori care au fost implicați în această schemă: funcționari AIPA și diverși reprezentanți ai societăților comerciale și reprezentanți ai Asociațiilor Obștești. Printre beneficiari se numără și primari care acționează în calitate de beneficiari efectivi ai respectivelor întreprinderi, deși întreprinderile sunt înregistrate pe persoane interpuse. Perchezițiile au fost vizați angajați ai AIPA din Bălți și Comrat, administratori de SRL, administratori SA, primari și terțe persoane. Localitățile unde au avut loc perchezițiile sunt Glodeni, Bălți, Sîngerei, Comrat, Choșinău, Rîșcani, Fălești și Drochia”, a precizat șefa PA, Veronica Dragalin.

Amintim că ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) efectuează percheziții la persoane publice din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), autorități publice locale și la mai mulți agenți economici.

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a confirmat faptul că ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CNA) şi procurorii au iniţiat percheziţii la domiciliile şi birourile de serviciu ale unor angajaţi ai Agenției, aceştia fiind suspectați de depășirea atribuțiilor de serviciu și a subliniat că „va acorda tot suportul și va colabora activ cu organul de urmărire penală în partea ce ține de investigarea angajaților, în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare.”

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media