VIDEO/ FOTO/ Numire cu scandal la funcția de șef de Direcție Învățământ Soroca. Candidații la concurs, dar și Oficiul teritorial al Cancelariei de Stat consideră că a fost încălcată legislația. Ce spune președintele raionului și un fost șef al instituției

13 ianuarie 2023, 12:14 Educație 270
Consiliul Raional Soroca.  Sursa: Observatorul de Nord

Funcția de șef de Direcție Învățământ Soroca a atras după sine un scandal de proporții, după ce candidata la funcția publică, Natalia Bucicovscaia, ar fi câștigat concursul cu încălcarea legislației și anume, prin nerespectarea cerințelor de concurs. Încălcările au fost sesizate de ceilalți candidați la funcția menționată și de către Oficiul teritorial al Cancelariei de Stat, care într-o notificare emisă către redacția Observatorul de Nord, a subliniat că Dispoziția a fost emisă cu încălcarea legislației, fiind propusă abrogarea acesteia.SURSA/ Observatorul de Nord

În replică, președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac, a declarat că numirea în funcție a Nataliei Bucicovscaia a fost conformă și legală.

„Este cam suspicioasă notificarea dispoziției date după desfășurarea concursului…, e clară poziția OT a Cancelariei de Stat Soroca…, au avut aproape o lună de zile la dispoziție. În cazul când nu le convin rezultatele concursului, se încep notificările. Consider absolut legală dispoziția dată și dacă va fi cazul, legalitatea o vom demonstra-o în instanță”, a declarat Veaceslav Rusnac pentru Observatorul de Nord.

Cu o reacție la acest subiect a venit și fostul șef al Direcției Raionale Învățământ, Ghenadie Donos, precizând că „acest concurs, de la anunț și până la enunțarea rezultatelor votului, a fost plasat în totalitate în sfera politicului.”

„Fiind în funcție de conducere mulți ani, am învățat mai multe lecții, dar o să mă refer aici doar la una – acolo unde nu ai cu ce ajuta oamenii pe care îi conduci, cel puțin nu le încurca. Se pare că în ședința Consiliului, prin votul consilierilor, prin ignorarea argumentelor aduse de către colegii mei în ședință, la problemele multiple existente s-au mai adăugat câteva. (...) Nici urmă de valori educaționale sau general-umane, despre care le vorbim elevilor și părinților. Și asta se întâmplă, cu regret, nu doar la Soroca. Apreciez curajul și verticalitatea colegilor care și-au exprimat opinia în debutul ședinței, dar ceea ce a urmat în această ședință (mă refer la votul politic) m-a întărit în dorința de a susține schimbările esențiale care se cer în domeniu, pe care Ministerul Educației și Cercetării, Parlamentul, urmează să le realizeze. Mă refer inclusiv și la necesitatea de a trece Direcțiile Raionale Învățământ sub egida și competențele Ministerului, luându-le de sub ”aripa” Consiliilor Raionale, ciuruită de gloanțele politicului.


Anticipez replicile tăioase ale adepților „autonomiei decizionale locale”, le dau parțial dreptate, dar pot aduce mai multe argumente în favoarea reformei administrative de care vorbesc. Chiar dacă există riscul de „centralizare”, – e un risc asumat. Prea multe exemple urâte avem, când cei care promovează „descentralizarea”, folosesc acest principiu nu pentru a dezvolta sistemul educațional (și nu doar), ci pentru a-și promova ”principiile și valorile” politice.

Pentru a nu admite asemenea situații ca cea de la Soroca, trebuie să fie revizuite mai multe Legi și Regulamente, în care să fie plasate filtre care să nu permită politicului să facă imixtiuni. Cred că Ministerul trebuie să realizeze politici educaționale, în sensul deplin al acestei noțiuni. Federația Sindicală a Educației și Științei va promova insistent aceste schimbări”, a declarat Ghenadie Donos.

La 12 ianuarie, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Raional Soroca, Natalia Bucicovscaia, a fost numită cu o perioadă de probă de șase luni în funcție de șef a Direcției Învățământ Soroca. Potrivit sursei citate, aceasta va fi mentorată de Svetlana Păunescu, vicepreședintă a raionului Soroca.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media