Criza energetică din R. Moldova, discutată de președinta Maia Sandu cu Jennifer Granholm, secretară de Stat pentru Energie al SUA

6 decembrie 2022, 17:19 Politică 157
Președinta Maia Sandu și Jennifer Granholm, secretară de Stat pentru Energie al SUA.  Sursa: presedinte.md
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit la Washington cu Jennifer Granholm, secretară de Stat pentru Energie al SUA. Potrivit unui comunicat emis de Președinție, discuția s-a focusat pe criza energetică severă prin care trece țara noastră și felul în care SUA pot să ne ajute în depășirea ei.

Șefa statului a menționat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei are un impact major asupra securității noastre energetice, reflectându-se în prețurile mari la energie, dar și în limitarea accesului la resursele energetice.

Totodată, Președinta Maia Sandu a spus că, pentru Moldova, independența energetică înseamnă păstrarea democrației și a apartenenței țării la lumea liberă, în special în actualul context marcat de război, este menționat în comunicat.

Președinta Maia Sandu a mulțumit pentru ajutorul de circa 80 de milioane de dolari, anunțat de SUA pentru depășirea crizei.

Totodată, șefa statului a menționat că avem nevoie de sprijinul partenerilor de dezvoltare pentru construirea infrastructurii care să asigure conexiunea la rețelele energetice europene, pentru diversificarea surselor de energie și dezvoltarea energiei regenerabile, precum și pentru regândirea întregului proces de producție, stocare și consum de energie.

Un alt obiectiv strategic este atingerea, cât mai curând posibil, a neutralității emisiilor de dioxid de carbon, care este avantajoasă pentru mediu și contribuie la asigurarea securității energetice.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat în perioada 1-3 decembrie o vizită la Tokyo. Șefa statului s-a întâlnit cu oficiali de nivel înalt din Guvernul Japoniei și cu reprezentanți ai Parlamentului nipon. La fel, Președinta Maia Sandu a participat la conferința Adunării Internaționale a Femeilor (WAW).

Totodată, în zilele de 5-7 decembrie, lidera de la Chișinău află la Washington, unde va participa la Conferința Internațională Anticorupție, în cadrul Summitului pentru Democrație. De asemenea, Președinta Maia Sandu a avut întrevederi bilaterale și s-a întâlnit cu reprezentanții diasporei moldovenești din Statele Unite.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media