VIDEO/ „Democrația se termină acolo unde începe impunitatea și toleranța față de corupție”. Maia Sandu a susținut un discurs în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție de la Washington

6 decembrie 2022, 21:10 Politică 220
Maia Sandu susține un discurs în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție de la Washington.  Sursa: Captură de ecran

„Combaterea corupției este esențială pentru menținerea democrației”. „Democrația se termină acolo unde începe impunitatea și toleranța față de corupție”. Declarațiile aparțin șefei statului Maia Sandu, care a susținut un discurs în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție de la Washington.

„Combaterea corupției este esențială pentru menținerea democrației. Democrațiile consacrate necesită o regândire pentru a le refuza infractorilor un refugiu sigur și pentru a nu permite ca fondurile furate să fie folosite în jurisdicțiile lor.

Vorbind din experiența practică, cred că lupta împotriva corupției este o valoare fundamentală și subapreciată pentru o democrație. Democrația se termină acolo unde începe impunitatea și toleranța față de corupție. Democrațiile depun eforturi hotărâte pentru a elimina corupția și a schimba modul în care funcționează societățile lor. Acest lucru creează spațiu pentru progres și o societate justă, care respectă drepturile și libertățile fundamentale și creează oportunități și prosperitate”, a declarat Maia Sandu.

„Regimurile autoritare sunt construite pe corupție, chiar dacă adesea susțin că democrațiile sunt prea slabe pentru a o pune capăt efectiv. În lumea politică reală a tinerelor democrații, lupta împotriva corupției este locul unde începe progresul țării tale sau unde se poate termina.

(...) Democrațiile trebuie să se asigure că fondurile publice câștigate cu greu sunt în beneficiul publicului, nu al criminalilor; într-o lume globalizată, acest lucru aduce beneficii tuturor”,
a menționat șefa statului.

Maia Sandu a amintit în cadrul discursului că în 2014, Republica Moldova a trecut prin cea mai mare fraudă bancară din istorie, raportată la produsul intern brut al statului, subliniind că aproape 12% din PIB-ul țării au fost furate, în câteva luni.

„Gândiți-vă la toate investițiile ratate în urma acestei crime: în securitate energetică, infrastructură, educație sau sănătate.

În aceeași perioadă, Parlamentul Republicii Moldova, instituțiile guvernamentale, băncile și judecătorii au făcut cârdășie pentru a spăla fluxuri financiare ilicite din Rusia, în valoare de zeci de miliarde. În acest caz, nu este vorba doar de oportunități ratate de a investi în bunăstarea cetățenilor noștri și în instituții mai puternice. Acest lucru a subminat securitatea noastră națională și a pus în pericol democrația noastră”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a aminitit și despre Raportul privind Starea Globală a Democrației din acest an, care evidențiază Moldova drept „un punct luminos pentru democrație pe harta Europei”, accentuând că Moldova se află în primele 25% de țări la capitolul guvernare reprezentativă, egalitate și drepturi sociale.

Anul trecut, Moldova a urcat cu 49 de poziții în Indexul libertății presei, ajungând pe locul 40 în lume.

„Plătim un preț mare pentru progresul nostru către o societate deschisă și liberă. Moldova este supusă astăzi unui atac hibrid din partea Rusiei pentru că a refuzat înțelegeri geopolitice tulburi, pentru că a făcut ferm și fără echivoc o alegere democratică, pro-europeană.

Ca și în cazul Ucrainei, Rusia dorește să stopeze progresul nostru către o societate liberă. Chiar acum, grupuri corupte, susținute de Rusia, folosesc fondurile furate de la oamenii din Moldova pentru a submina eforturile noastre de reformă, a ne destabiliza instituțiile, a incita la violență și a răsturna un guvern pro-european ales democratic.

Acesta este prețul pe care îl plătim pentru alegerea de a lupta împotriva corupției, de a fi democratici, pro-europeni și de a ne opune agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Dar poporul moldovenesc este hotărât să-și apere democrația și libertatea de a alege”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, președinta Sandu a salutat decizia Guvernului SUA de a adăuga pe listele de sancțiuni de a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție în R. Moldova. În listă se regăsesc oligarhii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, organizatori principali ai fraudei bancare, care se ascund în străinătate de justiția moldovenească.

„Privarea lor de capacitatea de a folosi nestingherit fondurile furate este un pas foarte mare spre tragerea lor la răspundere conform legii. Fac un apel către alte țări să urmeze acest exemplu de sancțiune. Acum recuperarea activelor este obiectivul nostru principal. Desigur, trebuie să facem mai multe acasă. Corupția a afectat organele noastre de drept și sistemul judiciar, iar acest lucru complică recuperarea activelor atât pe plan intern, cât și din jurisdicții străine.

Dar noi schimbăm această stare a lucrurilor. Am pornit procesul de restabilire a integrității și independenței justiției noastre. Unii oficiali corupți au fost arestați. Alții au fugit din țară. Unele bunuri - cum ar fi Aeroportul din orașul Chișinău, capitala țării, preluat în mod fraudulos - sunt treptat restituite statului și oamenilor.

Majoritatea banilor proveniți din frauda bancară de un miliard de dolari și din schemele de spălare a banilor Rusiei au trecut granițele Moldovei și au ajuns în zeci de jurisdicții ale țărilor economic dezvoltate. Dacă statele democratice urmăresc cu adevărat dezrădăcinarea corupției, ele ar trebui să-și revizuiască regulile privind gestionarea banilor furați. Și dacă statele democratice doresc să ajute democrațiile fragile să se recupereze mai repede după asemenea exoduri masive de capital, ele ar trebui să-și revizuiască regulile ce vizează restituirea activelor.

Avem nevoie ca alte jurisdicții să conlucreze cu organele de drept din Republica Moldova. Vom progresa în lupta noastră împotriva corupției atunci când alte țări nu vor mai adăposti criminali fugari și bunuri furate din alte state. Colaborarea dintre organele de drept din țările noastre va transmite un semnal clar că nu mai există locuri în care ar putea fi ascunse activele dobândite ilegal. Alte jurisdicții ar trebui să facă dezvăluiri pro-active pe teritoriul său, iar atunci când este posibil, ar trebui să pornească propriile investigații.

Și pe lângă acordarea ajutorului organelor noastre de drept, partenerii noștri ar trebui uneori să aloce resurse suplimentare pe plan intern pentru ca instituțiile de drept din țările lor să răspundă mai bine cererilor de asistență juridică reciprocă, de comisie rogatorie sau de cooperare.

Amploarea crimelor financiare cu care ne confruntăm și viteza cu care infractorii folosesc fondurile furate pentru a submina tinerele democrații ar trebui să ne convingă pe toți de urgența acestei probleme.

Vreau să folosesc această oportunitate și pentru a recunoaște contribuția extraordinară a societății civile și a jurnaliștilor independenți la lupta împotriva corupției. În perioadele cele mai întunecate ale statului capturat din Republica Moldova, societatea civilă și presa independentă au continuat să prezinte și să le vorbească cu mult curaj cetățenilor noștri amploarea uluitoare a corupției.

Investigațiile mass-media ne-au ajutat să mobilizăm sprijinul public pentru lupta noastră împotriva corupției și a grupurilor de interese corupte”, a mai spus șefa statului.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat în perioada 1-3 decembrie o vizită la Tokyo. Șefa statului s-a întâlnit cu oficiali de nivel înalt din Guvernul Japoniei și cu reprezentanți ai Parlamentului nipon. La fel, Președinta Maia Sandu a participat la conferința Adunării Internaționale a Femeilor (WAW).

Totodată, în zilele de 5-7 decembrie, lidera de la Chișinău află la Washington, unde a participat la Conferința Internațională Anticorupție, în cadrul Summitului pentru Democrație. De asemenea, Președinta Maia Sandu a avut întrevederi bilaterale și s-a întâlnit cu reprezentanții diasporei moldovenești din Statele Unite.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media