Ministerul Mediului: „Autoritățile monitorizează continuu calitatea aerului după incendiul de la Giurgiulești”

16 ianuarie 2023, 14:34 Mediu 126
incendiu Portul Giurgiulești 3.jpeg.  Sursa: Replica Media

Ministerul Mediului declară că monitorizează continuu calitatea aerului după incendiul de la Giurgiulești, produs în urma prăbușirii unui rezervor de păstrare a granulelor de șrot de floarea soarelui.

Pe lângă responsabilii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), la fața locului s-au deplasat și angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului care au contribuit la acțiunile de răcire a silozurilor.

„La moment pericolul de incendiere și prăbușire a instalațiilor se menține la un nivel ridicat”, menționează instituția.

Ministerul Mediului precizează că, anterior, la data de 9 ianuarie 2023, reprezentanții Laboratorului de Referință din cadrul Agenției de Mediu s-au deplasat la fața locului și au prelevat mai multe probe de aer în zona incendiului izbucnit în rezervoarele de păstrare a peleților din coaja de semințe din floarea soarelui de pe teritoriul Portului Internațional Liber din localitatea Giurgiulești, raionul Cahul.

Astfel evaluarea conformității a demonstrat că valorile obținute a parametrilor investigați în probele de aer atmosferic colectate corespund cerințelor și se află în limitele stabilite.

Amintim că, în dimineața zilei de astăzi, 16 ianuarie, angajații IGSU din sudul țării au intervenit conform numărului sporit de intervenție pentru a lichida un incendiu produs în urma prăbușirii unui rezervor de păstrare a granulelor de șrot de floarea soarelui din Portul Internațional Liber Giurgiulești.

Pe data de 15 septembrie 2022, pe teritoriul portului a fost înregistrat primul incident cu prăbușirea a două silozuri metalice pentru depozitarea șrotului în granule de floarea soarelui cu volumul de 1.200 m3 fiecare, ceea ce a cauzat încălcarea procesului tehnologic de păstrare a șrotului în alte 4 silozuri alăturate.

Ulterior, la data de 13 noiembrie 2022, în interiorul a două din cele 4 silozuri a fost înregistrată creșterea temperaturii (până la 100℃), iar la data de 30 decembrie 2022, în timpul acțiunilor de evacuarea a produsului din interiorul silozurilor, unul dintre acestea s-a incendiat.

La fața locului au intervenit angajații Inspectoratului, care în comun cu angajații obiectivului, au asigurat acțiuni de răcire a silozurilor de la o distanță de siguranță, însă pericolul de incendiere și prăbușire a instalațiilor a rămas ridicat.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media