Maraton diplomatic la ministeriala OSCE: Subiectele discutate de vicepremierul Nicu Popescu cu miniștrii din peste 20 de țări

4 decembrie 2022, 14:00 Politică 117
OSCE, MAEIE.  Sursa: MAEIE

Șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu, a participat împreună cu miniștrii de externe și înalți oficiali din întreaga regiune OSCE la cel de-al 29-lea Consiliu al miniștrilor afacerilor externe la invitația președintelui în exercițiu al organizației, ministrul afacerilor externe al Poloniei, Zbigniew Rau. În cadrul întrevederilor, șeful diplomației moldovenești a abordat agenda bilaterală cu omologii săi și organizarea în anul viitor a Summitului Comunității Politice Europene, care va fi găzduit în Republica Moldova.

„În aceste momente de cumpăna pentru țara noastră și regiune este mai important ca niciodată să ne asigurăm de sprijinul și solidaritatea partenerilor noștri - cei care susțin libertatea și europenitatea noastră.

Am adresat în numele țării noastre în fața ceor 56 de state participante la OSCE, 11 parteneri pentru cooperare și mai mulți oficiali înalți din alte organizații internaționale, discursul național în care m-am referit la principalele teme de actualitate pentru securitatea în spațiul OSCE, precum și consecințele dramatice ale agresiunii ruse asupra Ucrainei și impactul pentru țara noastră în plan energetic și socio-economic.” - a spus ministrul Nicu Popescu la încheierea reuniunii.

Oficialul a abordat agenda bilaterală cu omologii săi și organizarea în anul viitor a Summitului Comunității Politice Europene, care va fi găzduit în Republica Moldova, vorbind cu miniștrii de externe despre procesul de organizare și cum se poate dezvolta această inițiativă comună în beneficiul cetățenilor pe continentul european, se arată într-un comunicat al MAEIE.

La întrevederea cu ministrul Bogdan Aurescu, delegațiile Republicii Moldova și României, împreună de 1 decembrie, la reuniunea ministerială a Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa au marcat Ziua Națională a României, întărind comunitatea de istorie, cultură și limbă.

Cu omologul ucrainean Dmytro Kuleba diplomatul a discutat cum se poate coopera mai strâns în domeniile de interes reciproc.

Republica Moldova este solidară cu Ucraina și condamnăm ferm războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva țării vecine”, a subliniat Popescu.

Popescu a avut o discuție si cu Victoria Nuland, subsecretara de stat pentru afaceri politice a SUA, cu care a vorbit despre fortificarea relației moldo-americane în contextul Dialogului strategic bilateral, subiectele de actualitate de pe agenda regională ca urmare a consecințelor dramatice generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reglementarea conflictului transnistrean.

Demnitarul a apreciat suportul substanțial al Statelor Unite ale Americii pentru întărirea rezilienței și combaterea consecințelor nefaste ale crizei economice și energetice.

Totodată, la întrevederea cu ministrul de stat pentru afaceri externe al Japoniei, Shunsuke Takei s-a vorbit despre bunele noastre relații bilaterale concretizate în proiecte și inițiative în domenii sectoriale, despre investițiile japoneze din țara noastră care generează locuri de muncă, dar și despre provocările generate de războiul injust al Rusiei împotriva Ucrainei, în special în sfera energetică și umanitară.

De asemenea, s-a efectuat în cadrul discuției și un schimb de opinii privind situația regională în Europa dar și în Asia.

În marja ministrialei OSCE, cu înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, diplomații au socializat despre situația de securitate regională în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, criza acută în domeniul energetic, inclusiv penuria de electricitate din țara noastră ca urmare a atacurilor masive ale Federației Ruse asupra infrastructurii energetice din țara vecină.

„Am reiterat șefului diplomației europene, determinarea autorităților pentru realizarea reformelor necesare în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

De asemenea, am continuat discuția despre fortificarea securității țării noastre prin intermediul Facilității europene pentru pace.

Acest subiect a reprezentat și obiectul consultărilor noastre recente la cea de-a 6-a rundă a consultărilor în domeniul securității și apărării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.” - a punctat vicepremierul Nicu Popescu.

Oficialul moldovean a avut o discuție și cu ministrul afacerilor externe al Finlandei Pekka Haavisto.

Șefii ambelor diplomații au vorbit despre consecințele dramatice ale războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv pentru țara nostră în special în sectorul energetic.

Cu ministrul federal pentru afaceri europene și internaționale al Austriei, Alexander Schallenberg, s-au referit la hotărârea autorităților de a livra reformele solicitate de cetățeni pentru fortificarea cursului de aderare la Uniunea Europeană.

„Am abordat cu ministrul austriac problematica liberalizării transportului rutier de mărfuri pe teritoriul statelor UE, astfel încât operatorii de transport rutier autohtoni să poată efectua transportări internaționale prin UE pentru exporturile moldovenești, fără autorizații de transport rutier.” - a mai precizat vicepremierul Nicu Popescu.

În debutul întrevederii cu ministrul afacerilor externe și comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, oficialii au semnat Memorandumul de înțelegere privind cooperarea în cadrul Programului Stipendium Hungaricum pentru anii 2023 - 2025.

Documentul prevede oferirea în fiecare an câte 40 de burse repartizate pentru diferite cicluri de studii: 25 pentru studii de licență, 10 pentru studii de masterat și 5 pentru studii de doctorat.

Și cu omologul maghiar, ministrul Nicu Popescu a vorbit despre liberalizarea transportului rutier de mărfuri pe teritoriul statelor UE, primind asigurări că Ungaria va susține această propunere în contextul situației complexe de securitate care afectează rețelele de transport.

Cu miniștrii de externe ai Suediei, Tobias Billström, Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, Estoniei, Urmas Reinsalu, Greciei, Nikos Dendias, s-a vorbit despre eforturile susținute ale autorităților de la Chișinău în procesul de integrare europeană.

Cu ministra afacerilor externe, educației și sportului a Liechtenstein, Dominique Hasler, oficialii s-au referit la impactul războiului din țara vecină asupra Moldovei, în special criza energetică și socio-economică generată în întreaga regiune, precum și despre cooperarea în domeniul educației și sprijinul școlilor din țara noastră prin intermediul unor programe bilaterale.

La întâlnirea cu Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir, ministra afacerilor externe a Islandei, oficialii au vorbit despre provocările comune în spațiul european dictate de actualul mediu de securitate, despre necesitatea de a consolida cooperarea bilaterală moldo-islandeză, în special pe dimensiunea tranziției verzi și a investițiilor în energia regenerabilă.

Pe lângă programul întrevederilor oficiale în marja celei de-a 29-a reuniuni a Consiliului miniștrilor afacerilor externe ai statelor participante la OSCE de la Łódź, Polonia, vicepremierul Nicu Popescu a desfășurat mai multe întrevederi de tip pull aside.

Cu șeful diplomației britanice James Cleverly, a vorbit despre consecințele dramatice ale acestui război brutal pe continentul european și modalitățile de consolidare a rezilienței Republicii Moldova.

„Vom fortifica parteneriatul nostru strategic în beneficiul cetățenilor ambelor state.” - a spus diplomatul moldovean.

Împreună cu ministra de externe a Norvegiei, Anniken Huitfeldt, s-au referit la criza energetică ca o consecință a războiului injust al Rusiei împotriva Ucrainei, este menționat în comunicatul MAEIE.

Nicu Popescu a desfășurat o întrevedere și cu arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretar al Sfântului Scaun pentru relațiile cu țările lumii.

„Ne-am referit la consecințele dramatice ale războiului neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, criza umanitară generată de conflict, inclusiv aportul țării noastre la găzduirea refugiaților ucraineni.” - a punctat Nicu Popescu.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media