„Dieta DASH este sănătoasă pentru inimă și este bogată în alimente care au un conținut ridicat de calciu, magneziu, potasiu, proteine și fibre”, explică Marwah Abdalla, MD, MPH, cardiologă la New York-Presbyterian / Columbia University Irving Medical Centru. Acești nutrienți sunt esențiali pentru scăderea naturală a tensiunii arteriale. Acestea fiind spuse, încorporarea acestor alimente aprobate de cardiolog în dieta dvs., împreună cu administrarea medicamentelor prescrise și urmarea unei rutine regulate de exerciții, vă poate ajuta să vă scădeți tensiunea arterială, punctează Marwah Abdalla.
Iaurt cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi
Produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sunt o sursă excelentă de calciu, care este unul dintre principalii compuși care ajută la combaterea tensiunii arteriale crescute. O porție de 340 g de iaurt cu conținut scăzut de grăsimi vă va oferi aproximativ 30% din cantitatea recomandată de calciu pentru o zi.
Pentru o explozie de energie de dimineață, amestecați o ceașcă de iaurt grecesc cu conținut scăzut de grăsimi cu granola, migdale și fructe de pădure pentru un stimul suplimentar sănătos pentru inimă.
Banane
Bananele sunt bogate în potasiu. O banană de dimensiuni medii reprezintă aproximativ nouă procente din aportul zilnic recomandat. Bananele sunt, de asemenea, bogate în fibre și conferă o dulceață naturală smoothie-urilor, produselor coapte și produselor congelate.
Fructe de pădure
Fructele de pădure, dar în special afinele, sunt ambalate cu oxid nitric, un gaz care ajută la creșterea fluxului sanguin, scăzând astfel tensiunea arterială. Un studiu din martie 2015 al Academiei de Nutriție și Dietetică a constatat că, chiar mai puțin de 28 g de afine pe zi poate ajuta la scăderea semnificativă a tensiunii arteriale.
Verdeață cu frunze
Varza furajeră, spanacul, varza, rucola, chard-ul elvețian, frunzele de sfeclă și salata verde sunt surse excelente de potasiu.
Sfeclă roșie
Similar cu afinele, sfecla are un conținut ridicat de oxid nitric ce are proprietatea de a scădea tensiunea arterială. Cercetările au arătat că, consumul de suc de sfeclă roșie poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale sistolice cu patru până la cinci mmHg. Încercați să adăugați suc de sfeclă roșie în dieta dvs. și, dacă cumpărați suc din magazin, asigurați-vă că nu conține zahăr.
Usturoi
Potrivit Institutului Național de Sănătate (NIH), compusul alicină din usturoi poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Alicina este eliberată atunci când usturoiul este zdrobit sau tocat. Cu toate acestea, medicii nu recomandă utilizarea suplimentelor de usturoi, deoarece există cercetări limitate cu privire la eficacitatea lor pentru hipertensiune.
Cartofii dulci
Cartofii dulci bogați în potasiu și magneziu sunt o parte esențială a unei diete menite să reducă tensiunea arterială. Cartofii dulci au, de asemenea, un conținut ridicat de fibre, ceea ce este bun și pentru inimă.
Ovăz
Cerealele integrale bogate în fibre, în special fulgi de ovăz, au fost legate de scăderea riscului de boli cardiovasculare. Studiile au arătat că doar trei porții de cereale integrale pe zi vă pot reduce riscul de boli de inimă cu 15%. Este o modalitate excelentă de a vă începe ziua cu cereale integrale. Adăugați pâine integrală din grâu la prânz și quinoa sau orez brun la cină.
Somon
Peștii grași precum somonul și macroul sunt bogate în acizi grași omega-3, care reduc inflamația și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciu, să protejeze împotriva depresiei și să regleze tensiunea arterială.
Avocado
Avocado cremos este o sursă excelentă de calciu, magneziu și potasiu. Un avocado conține aproximativ 975 mg de potasiu, ceea ce reprezintă aproximativ 25% din aportul zilnic.
Quinoa
Există un motiv pentru care quinoa este un super-bob: o jumătate de cană conține aproape 15% din magneziul de care aveți nevoie într-o zi. În plus, este bogat în proteine și fibre vegetale pentru a ameliora constipația, a stabiliza nivelul zahărului din sânge și a îndepărta foamea.
Broccoli
Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, sunt bogate în toți cei patru compuși magici care ajută la scăderea tensiunii arteriale - calciu, potasiu, magneziu și vitamina C. Studiile au arătat că dietele bogate în legume crucifere au condus la niveluri mai scăzute de boli de inimă și longevitate.
Piersici și nectarine
Piersicile și nectarinele sunt ca niște veri de fructe care au multe beneficii similare, dintre care unul este conținutul ridicat de potasiu. O piersică mare sau nectarină oferă aproximativ 10% din valoarea zilnică recomandată de o persoană. Potasiul ajută la echilibrarea nivelului apei din organism și ne ajută să scăpăm de excesul de sodiu.
Kiwi
S-a demonstrat că trei kiwi pe zi scad semnificativ tensiunea arterială, potrivit unui studiu realizat de Spitalul Universitar din Oslo. Desigur, nu există fructe sau legume magice care să te scape de problemele tensiunii arteriale, dar adăugarea mai multor kiwi în dieta ta poate fi o alegere bună.
Ardei gras roșu
Ardeiul gras roșu ajută la reducerea tensiunii arteriale crescute cu ajutorul potasiului și vitaminei A. De asemenea, sunt bogate în fibre și vitamina C, făcându-l o gustare sănătoasă cu hummus.
Semințe de dovleac nesărate
Semințele de dovleac sunt bogate în magneziu și zinc care scad tensiunea arterială. Uleiul din semințe de dovleac este, de asemenea, o modalitate bună de a obține beneficiile semințelor.
Avertizare: semințele de dovleac cumpărate de la magazin sunt de obicei acoperite cu sare, așa că alegeți soiurile nesărate sau prăjiți-le pe cele proprii, în tigaie, timp de 20 de minute, la 350 de grade.
Ciocolata neagră
Vești bune pentru toți iubitorii de ciocolată: potrivit unui studiu din mai 2017 realizat în publicația Heart, consumul de ciocolată neagră bogată în flavonol a fost legat cu riscul redus de boli cardiovasculare. Studiul a constatat că flavonolii din ciocolata neagră au contribuit la promovarea funcției sănătoase a vaselor de sânge.
Fistic
S-a dovedit că fisticul scade tensiunea arterială prin reducerea strângerii vaselor de sânge și a ritmului cardiac.
Rodie
Nu este întotdeauna ușor să mănânci o rodie, mai ales că sunt atât de greu de curățat, dar sucul de rodie este ușor de băut și îți va oferi aceleași beneficii. Un studiu din septembrie 2012 realizat în publicația Plant Foods for Human Nutrition sugerează că nivelurile ridicate de antioxidanți din sucul de rodie pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline poate avea un conținut ridicat de calorii, dar are multe beneficii pentru sănătate. Utilizarea uleiului de măsline bogat în polifenoli a fost legată de scăderea tensiunii arteriale - în special în rândul femeilor. Faceți din uleiul de măsline uleiul ideal atunci când gătiți.
