VIDEO/ „Agricultori” de la partid. Vicepreședintele socialist al raionului Florești și un șef de direcție, prezenți la protestul din fața Președinției

2 iulie 2021, 13:51 Politică 706
Protest fermieri la Președinție.  Sursa: captură NTV

Un vicepreședinte și un șef de direcție din cadrul consiliului raional Florești, ambii membri PSRM, au fost prezenți la protestul unui grup de agricultori, care a avut loc joi, 1 iulie, în fața Președinției. Este vorba despre vicepreședintele de raion Valeriu Ceapa, fostul primar al Florestiului, care coordonează activitatea Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie și șeful acesteia, Veaceslav Tocan. Ambii însă susțin că au ajuns la protest în calitate de simpli cetățeni și neagă că ar fi avut o înțelegere prealabilă în această privință.

„Fermierii cer acțiuni de la Președinție”, titrează postul de televiziune NTV Moldova care aparține socialistului Corneliu Furculiță, consăteanul și unul dintre cei mai devotați oameni ai lui Igor Dodon care a pus pe post un reportaj despre un protest al agricultorilor din fața Președinției. Printre „fermierii” revoltați, dau interviuri doi funcționari publici de rang înalt de la Florești.

În plină zi de muncă, vicepreședintele raionului și fostul primar al orașului Florești, Valeriu Ceapa se plânge de pierderile cauzate de intemperii, iar șeful direcției Agricultură a raionului, Veaceslav Tocan cere bani din Fondul de Rezervă. Ambii sunt prezetanți ca simpli agricultori care participă la protest.


Chiar dacă a fost văzut venind în fruntea grupului de manifestanți și coordonând pe față acțiunea, vicepreședintele raionului Florești, Valeriu Ceapa, a declarat că nu este organizatorul protestului, ci, din contra, a venit în calitate de simplu cetățean.


„Eu nu am organizat și nu am făcut listele agricultorilor care au fost acolo. Eu am fost în Chișinău cu alte chestii, cu un coleg, și am venit în susținerea agricultorilor. Cunoscând domeniul meu, eu sunt coordonator la Direcția Agricultură și am fost la fața locului și am văzut ce a făcut piatra, calamitățile naturale, cu culturile pe care oamenii le-au așteptat, și am venit să-i susțin pentru că, peste tot locul se dau ajutor, careva susținere din partea statului, și este legea cu privire la grindină. Am venit să susțin agricultorii, pentru că ei sunt cei care ne hrănesc, și nu importă cine suntem”, a declarat Valeriu Ceapa pentru Replica Media.


Vicepreședintele socialist al raionului, responsabil de Direcția Agricultură și Alimentație, a subliniat că, în campania prezidențială, Maia Sandu „a promis foarte multe la agricultori, dar știa din start că nu o să îndeplinească”.

„La noi, numai într-un sat, au fost distruse complet 600 de hectare. Peste doua zile au fost la noi președinta țării. S-a apropiat primărița satului respectiv. Președinta a spus că agricultorii trebuiesc asigurați, la care primărița a spus că multe gospodării nu fac asigurări, pentru că aceste companii de asigurare sunt private. Dar referitor la grindină, pagubele și subvențiile sunt plătite de stat”, a mai adăugat vicepreședintele de raion.

În schimb, Valeriu Ceapă a ținut să precizeze că agricultorii din raionul Florești „cei care au făcut actele, procesele verbale”, au primit motorină din donația făcută recent de România menționând că „fermierii nu au pretenții la asta”.

Am discutat și cu Veaceslav Tocan, subalternul vicepreședintelui consiliului raional Florești, , șeful Direcției Agricultură și Alimentație care la fel a oferit interviuri ca agricultor pentru NTV Moldova.

Acesta a dat asigurări că și-a luat concediu pentru ziua în care a participat la protest. „Întâmplător am văzut pe o rețea de socializare un anunț, că acolo o să fie un protest, și mi-am zis să mă duc să văd ce este. Dar am scris cerere de la lucru, nu m-am dus în calitate de funcționar. Este exclus. Eu nu-i cunosc pe cei care au fost acolo. Eu răspund pentru mine, dar ceilalți îs agricultori din Republica Moldova”, a declarat Tocan.

La fel ca și Valeriu Ceapa, Veaceslav Tocan a spus că a venit la Chișinău cu altă treabă, dar a găsit timp să meargă și la protest.

„Eu, ca persoană, având niște cunoștințe, m-am exprimat în ceea ce am vorbit la cameră, fără careva alte ascunsuri. Am vrut să fiu la curent, să văd cu ce răsuflă agricultura. Eu am venit la Chișinău cu altă treabă, dar am găsit timp să merg la protest. Eu trăiesc cu viața agricolă”, a menționat el.


În stânga imaginii de mai sus este un alt „protestatar”, adjunctul șefului direcției Agricultură a raionului Florești, Ion Mereuță.

Șeful de direcție din cadrul consiliului raional Florești a amintit că în urma secetei de anul trecut, statul a despăgubit insuficient agricultorii.

„Au fost despăgubiți parțial, pentru că în totalitate niciodată nu despăgubește nimeni. Pagubele de anul trecut au fost estimate la sute de milioane, dar ei au despăgubit numai 10 milioane”, a precizat Veaceslav Tocan.

Acesta a menționat că doar într-o localitate din raion, daunele provocate de grindină au fost estimate la circa 13 milioane de lei - „Am informația și cunoșteam anumite momente, și, când a fost vizita doamnei maia Sandu în teritoriu, autoritățile au înaintat un demers cu toate actele de constatare care au fost făcute la fața locului. Acolo pagubele au fost evaluate la 13 milioane doar într-o singură localitate. Anu asta, în urma căderilor de grindină”.

„De asta, când au spus că se vor grămădi la președinție, era interes să mă duc. Când am văzut că toți strigă că vor ajutor, dar când colo, banii din fondul de rezervă se duc la alegeri... Fondul de rezervă se utilizează în urma unui regulament, prioritar pentru situațiile excepționale. În cazul nostru, anul 2021, începând cu luna mai am avut căderi de grindină și ploi o dată la 2-3 zile”, a subliniat Veaceslav Tocan.

Am încercat să obținem o reacție de la președintele raionului, Ștefan Paniș, însă acesta nu fost de găsit. La anticameră ne-au spus că Paniș care a ajuns președinte pe listele PD este în concediu, pe buletin de boală. În august trecut, Ștefan Paniș împreună cu mai mulți foști democrați au anunțat că părăsesc formațiunea din cauza lui Pavel Filip. Paniș este cunoscut ca un apropiat al deputatului originar din Florești, Eugeniu Nichiforciuc.

Amintim că joi, 1 iulie 2021, mai multe persoane, care susțineau că sunt agricultori, au organizat un protest în fața Președinției. Acestea au acuzat autoritățile că au găsit bani pentru alegeri, iar pentru subvenții în agricultură nu au bani. Totodată, aceștia au acuzat-o în special pe președinta Maia Sandu că nu a făcut nimic pentru a prelungi acordul cu Moscova, datorită căruia moldovenii puteau să exporte marfa în Rusia fără taxe.

La rândul său, administrația prezidențială a calificat manifestația drept „un evident protest electoral”.

„Organizatorii se fac a uita că Președinția nu este candidat pentru parlamentare. Trecând peste acest aspect însă, considerăm că problemele agricultorilor sunt motivate și trebuie adresate tocmai celor care le-au creat - și care nu se mai află în clădirea Președinției de la 24 decembrie 2020”, se arată în răspunsul Președinției”, se arată în răspunsul Președinției.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media