LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 56. Zelenskiy: Aproximativ 120.000 de oameni rămân blocați în orașul ucrainean Mariupol

20 aprilie 2022, 19:59 Ucraina 445
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 56-a zi de război. Informațiile britanice raportează că Rusia a intensificat semnificativ bombardamentele în Donbas, dar trupele ucrainene resping numeroase încercări ale armatei de ocupație. De asemenea, este menționat că trupele ruse nu sunt încă în măsură să-și rezolve problemele legate de logistică și echipamente.

Între timp, președintele SUA Joe Biden a vorbit despre problemele economice cauzate de pandemia de COVID-19 și invadarea Ucrainei de către Rusia. El a avertizat că războiul va continua să afecteze economia globală.

UPDATE 21.30. Declarațiile președintei Republicii Moldova Maia Sandu despre panglica Sfântului Gheorghe sunt „inacceptabile”, la fel ca și decizia Chișinăului de a interzice acest simbol, a declarat purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova. Aceasta a făcut un apel autorităților Republicii Moldova „să renunțe la retorica respectivă”, menționând că în caz contrar „Moscova va răspunde”.


UPDATE 21.00. Coridorul umanitar de la Mariupol, planificat pentru ziua de astăzi, 20 aprilie, nu a funcționat conform planului. Ocupanții ruși nu au încetat focul, a anunțat viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșciuk.

„De asemenea, din cauza dezorganizării și neglijenței, ocupanții nu au putut asigura transportul în timp util al oamenilor până în punctul în care ne așteptau zeci de autobuze și ambulanțe”, a scris ministrul.

Ea a menționat că în dimineața zilei de 21 aprilie, autoritățile ucrainene vor relua eforturile de evacuare în direcția Mariupol: „Facem un apel către oamenii noștri din Mariupol: vom lupta pentru fiecare dintre voi!”.
UPDATE 20:03. Ministerul rus al Apărării a publicat miercuri imagini cu lansarea unei rachete balistice intercontinentale „Sarmat”, cunoscut sub denumirea de „Satan 2”.

După lansare, Putin a avertizat Occidentul spunând că racheta „le va da de gândit” celor care încearcă să amenințe Rusia.

Putin a apărut la televiziuni, fiind informat de către armată că racheta a fost lansată cu succes de la Plesețk, în nord-vestul țării, și a lovit ținte în peninsula Kamceatka, în estul îndepărtat, scrie Reuters.

„Această armă cu adevărat unică va întări potențialul de luptă al forțelor noastre armate, va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei împotriva amenințărilor externe și le va da de gândit celor care încearcă să ne amenințe țara”, a spus Putin.


UPDATE 19:20. Aproximativ 120.000 de oameni rămân blocați în orașul ucrainean Mariupol. Informația a fost prezentată de președintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy.

„Din informațiile noastre, ocupanții ruși blochează 120.000 de oameni în Mariupol.Crimele care au loc acolo sunt mult mai înfricoșătoare și la scară largă decât în ​​Borodyanka”, a spus Zelensky în timp ce vorbea alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, la Kiev, scrie CNN.

„Sunt încrezător că, prin eforturi combinate, îi putem aduce pe toți cei responsabili în fața justiției și vă promit că îi vom găsi pe toți”, a adăugat președintele ucrainean. Michel și Zelensky au vorbit timp de două ore, discutând despre sancțiuni, arme, apartenența Ucrainei la Uniunea Europeană și sprijin financiar, lucruri de care Ucraina „are cu adevărat nevoie”, a spus Zelenskiy.


UPDATE 18:45. Biroul Președintelui ucrainean a anunțat un plan de acțiune pentru întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei. Se concentrează pe 10 domenii cheie ale politicii de sancțiuni, inclusiv:

- recunoașterea Rusiei și Belarusului ca sponsori ai terorismului și a forțelor armate ale Federației Ruse;
- interzicerea totală a exporturilor rusești de energie;
- extinderea sancțiunilor împotriva sectorului financiar din Rusia și Belarus;
- întărirea sancțiunilor de transport și asigurări; extinderea și consolidarea embargourilor comerciale și a sancțiunilor personale.


UPDATE 18:00. O supraviețuitoare a Holocaustului a murit în timp ce se adăpostea de forțele rusești în orașul asediat Mariupol.


UPDATE 17:20. Cel puțin 36 de spitale din Ucraina au fost complet distruse de bombardamentele armatei ruse. Potrivit estimărilor preliminare, pentru refacerea acestora sunt necesare aproximativ 12,817 miliarde de hrivne, a declarat ministrul Sănătăţii Viktor Lyashko într-un interviu acordat Interfax-Ucraina.

Ministrul a subliniat că bombardarea spitalelor ucrainene a fost intenționată.


UPDATE 16:56. Ucraina nu va mai sărbători ziua de 9 mai ca zi a victoriei asupra nazismului. Potrivit unui proiect înregistrat în Rada ucraineană, se propune ca această zi să fie sărbătorită la 8 mai, iar ziua de 9 mai va fi Ziua Europei și nu va fi declarată zi liberă.


UPDATE 16:35. Preşedintele parlamentului rus, Veaceslav Volodin, a declarat miercuri că Rusia va cere Occidentului compensaţii pentru sancţiunile impuse după invadarea Ucrainei. Oficialul rus descrie drept ilegale sancțiunile economice la care este supusă Rusia.

„Vom reveni asupra acestei chestiuni şi vom calcula pagubele pe care le-aţi produs economiei noastre. În orice caz, va trebui să plătiţi”, a ameninţat Veaceslav Volodin pe canalul său de Telegram.


UPDATE 16:11. Mihail Podolyak, consilier al șefului Președintelui Ucrainei, a confirmat că partea ucraineană a primit propunerile Moscovei și le studiază.

„Ucraina, în cadrul rundei de la Istanbul (ultimele discuții față în față dintre Rusia și Ucraina au avut loc la Istanbul pe 29 martie), a înaintat oponenților propunerile privind soluțiile formulate. În special, privind garanțiile de neagresiuni ulterioare împotriva țării noastre. Partea rusă a studiat propunerile și și-a exprimat pozițiile opuse. În continuare, este rândul nostru să studiem, să comparăm, să tragem concluzii, inclusiv pe cele de natură politică și juridică”, a spus Podolyak.

Mai devreme, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a declarat că, în cadrul procesului de negocieri, Moscova a predat Ucrainei un proiect cu „formulare clară” și „așteaptă un răspuns”.

Întrebat dacă există un termen limită pentru răspunsul Kievului, Peskov a răspuns: „Depinde de partea ucraineană”.


UPDATE 15:57. Ministerul Apărării al Marii Britanii a publicat o hartă cu cea mai recentă actualizare a informațiilor cu privire la situația din Ucraina - 20 aprilie 2022.UPDATE 15:26. „Istoria nu va uita crimele de război” care au fost comise în Ucraina, a declarat miercuri președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat într-o vizită la Borodianka, în apropiere de Kiev.

„La Borodianka, la fel ca la Bucha şi atât în alte oraşe din Ucraina, istoria nu va uita crimele de război care au fost comise aici”, a subliniat Charles Michel într-o postare pe Twitter.


UPDATE 15:14. UNIAN a publicat o listă completă a artiștilor, jurnaliștilor și oameni lor de cultură din Ucraina cărora li s-a interzis intrarea în Rusia pentru o perioadă de 50 de ani. Printre aceștia Svetlana Loboda, Alan Badoev, Sveatoslav Vackarciuk, Ivan Dorn, Dmitrii Manatik.UPDATE 14:54. Oficialităţi ruse au reacţionat vehement faţă de interzicerea în Republica Moldova a simbolului „Z” al invaziei Rusiei în Ucraina, după ce preşedinta Maia Sandu a promulgat marţi o lege în acest sens, transmite Ria.

Senatorul rus Alexei Puşkov, şeful Comisiei provizorii a Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) pentru politica informaţională, a ameninţat-o direct pe preşedinta Maia Sandu că ţara sa ar putea sfârşi la „coşul de gunoi al istoriei”.

„În ceea ce priveşte esenţa legii promulgate de Sandu, la fel şi declaraţiile ei despre comportamentul criminal al panglicii Sf. Gheorghe şi coşul de gunoi al istoriei, ar trebui să-i reamintim atunci că în acest coş au ajuns mulţi duşmani ai panglicii Sf. Gheorghe. Ar trebui să fie mai atentă când vorbeşte despre Rusia şi simbolurile ei, mai ales într-o situaţie în care Chişinăul nu are cu ce plăti gazul rusesc", scrie Puşkov, una din portavocile Senatului rus în domeniul politicii externe ruse.


UPDATE 14:34. Peste cinci milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse la sfârșitul lunii februarie, a declarat miercuri Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

Pe lângă cei 5.012.708 de refugiați înregistrați, cel puțin șapte milioane de persoane au fost strămutate intern în Ucraina, fiind forțate să-și părăsească casele, potrivit celui mai recent raport al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) de la începutul lunii aprilie.

Majoritatea celor care fugeau din Ucraina au călătorit în Polonia, în timp ce alții au ajuns în Ungaria, Slovacia, România, Moldova, Rusia și Belarus. Potrivit UNHCR, 90% sunt femei sau copii.UPDATE 13:25. Forțele ruse încearcă să avanseze spre orașul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, a declarat miercuri Consiliul Regional al orașului, în timp ce luptele escaladează în estul țării.

„Inamicul încearcă să avanseze în direcția Zaporojie, dar suferă pierderi și își concentrează principalele eforturi pe menținerea frontierelor ocupate. Trupele ruse continuă să bombardeze pozițiile trupelor noastre și să conducă operațiuni ofensive în direcția Pokrovske - Huliaipole”, a transmis consiliul într-un comunicat de presă.

Zaporojie se află la nord de orașul asediat Mariupol și urmează să facă parte dintr-un coridor de evacuare convenit cu Rusia pentru miercuri. Femeile, copiii și bătrânii vor fi evacuați din orașul-port de sud-est către Manhush, mai departe prin orașul rusesc Berdyansk și apoi spre Zaporojie, a declarat viceprim-ministra Irina Vereșciuk.

Forțele ruse ocupă partea de sud a regiunii și, potrivit consiliului, au stabilit o bază în orașul Melitopol, în apropierea zonelor rezidențiale.


UPDATE 13:17. În urma unei lovituri de rachete de înaltă precizie în zonele Novovoronțovka și Kislevka din regiunea Herson, 40 de soldați ucraineni au fost uciși, iar șapte piese de echipament militar au fost distruse, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Totodată, sistemele rusești de apărare aeriană au doborât șase drone ucrainene și două rachete Tochka-U.

Potrivit lui Konașenkov, rachetele au fost doborâte în zonele Donețk și Skilevatoe. În timpul nopții, Forțele Aerospațiale Ruse (VKS) au atacat 73 de ținte ucrainene, inclusiv patru depozite de muniții.


UPDATE 13:00. Negocierile ruso-ucrainene au ajuns la un nivel extrem de scăzut după ultimele evenimente din războiul provocat de Rusia în Ucraina. Astăzi dimineață, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat că Rusia a pierdut încrederea în negociatorii ucraineni.

Câteva minute în urmă, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a anunțat că Rusia a expediat un document al unui proiect de acord cu Ucraina care „prezintă formulări foarte exacte și elaborate. Mingea e pe terenul ucrainean, așteptăm un răspuns”, a spus Peskov, fără a oferi mai multe detalii.


UPDATE 12:30. Pentagonul a declarat marți că Ucraina a primit avioane de luptă și componente pentru aeronave după ce a fost invadată de Rusia. La rândul său, Kievul a dezmințit miercuri parțial anunțul Washingtonului.

Ucraina a primit noi aeronave de luptă de alte țări, cu excepția SUA, precum și piese de avioane, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului Apărării, citat de CNN. „Aș spune doar, fără a intra în ceea ce furnizează alte țări, că ucrainenii au primit platforme și piese suplimentare pentru a-și putea crește flota de aeronave. N-aș vrea să spun mai mult”, a declarat secretarul de presă al Pentagonul, John Kirby.

Într-o postare făcută miercuri dimineață pe pagina de Facebook, Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei a transmis că a primit doar piese și componente din partea occidentalilor, dezmințind astfel că ar fi primit avioane de luptă noi după declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie.


UPDATE 12:09. Primarul orașului Mariupol, Vadim Boychenko, a cerut miercuri locuitorilor orașului să evacueze.

„Nu vă fie teamă și evacuați-vă la Zaporojie, unde veți primi toată asistența necesară - hrană, medicamente, produse de primă necesitate și, cel mai important, veți fi în siguranță”, a îndemnat edilul.

Ultima evacuare organizată și coordonată de Rusia și Ucraina a avut loc pe 5 martie. După aceea, orașul este într-un blocaj, fapt ce a dus la o catastrofă umanitară. Locuitorii din Mariupol au fost blocați în orașul bombardat fără apă curentă, electricitate și încălzire.


UPDATE 11:30. Așa-zisul ministru de Interne al autoproclamatei republici separatiste Luhansk, Igor Kornet, ar fi fost arestat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse, pe fondul eșecurilor de pe front, potrivit Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, scrie UNIAN.

Potrivit informațiilor, ofițerii FSB l-au arestat pe „Ministrul de Interne al LPR, general-maior” Kornet Igor Aleksandrovici, născut în 1973. Acum este reținut în centrul de arestare preventivă FSB din Rostov-pe-Don.


UPDATE 11:19. Președintele Consiliului European Charles Michel se află la Kiev.

„Astăzi la Kiev. În inima Europei libere și democratice”, a scris oficialul pe Twitter.


UPDATE 10:27. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat datele despre pierderile forțelor ruse de la începutul invaziei la data de 18 aprilie:

 • oameni - aproximativ 20.900 (+300);
 • tancuri- 815 (+25);
 • vehicule blindate de luptă - 2.087 (+46);
 • sisteme de artilerie - 391 (+10);
 • lansatoare multiple de rachete - 136 (+6);
 • echipamente de apărare aeriană - 67;
 • avioane - 171 (+4);
 • elicoptere - 150 (+3);
 • vehicule - 1.504 (+17);
 • corăbii/bărci - 8;
 • cisterne - 76;
 • drone - 165 (+10);
 • echipament special - 27;
 • Lansatoare OTRK / TRK - 4.

UPDATE 10:17. Unul dintre cei mai cunoscuți travel-bloggeri din Ucraina, dar și din Rusia, Anton Ptușkin a primit o interdicție de a intra în Rusia pentru următorii 50 de ani, anunță canalul de Telegram Baza.

De vină ar fi poziția pro-ucraineană a lui Ptușkin. Fost prezentator al show-ului de travel, Orel i Reshka (Орёл и решка), Anton Ptushkin și-a creat un canal propriu de Youtube cu peste 6 milioane de abonați. Născut în Luhansk, Ptushkin s-a remarcat pentru poziția sa solidă anti-separatism din estul Ucrainei și viziunilor sale pro-ucrainene.


UPDATE 09:49. Vicepremiera Ucrainei pe reintegrare și probleme speciale, Irina Vereșciuk anunță că astăzi s-a convenit pentru deschiderea unui coridor umanitar de evacuare din Mariupol spre Zaporojie. Anunțul vine după 3 zile în care nu s-a reușit deschiderea a niciunui coridor.UPDATE 08:50. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin poartă responsabilitatea „crimelor de război” în Ucraina care s-au soldat cu mii de morţi în rândul populaţiei civile, relatează AFP și Digi24.

„Invazia rusă a Ucrainei este o ruptură răsunătoare cu dreptul internaţional” şi mii de civili au murit în „crime de război pentru care preşedintele rus poartă responsabilitatea”, a estimat cancelarul în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin, la finalul unei videoconferinţe cu preşedintele american Joe Biden şi mai mulţi omologi europeni.


UPDATE 08:30. „În acest război, armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept cea mai barbară și inumană armată din lume. Uciderea intenționată a civililor, distrugerea cartierelor rezidențiale, a infrastructurii civile, folosirea tuturor tipurilor de arme, inclusiv a celor interzise de convențiile internaționale, este semnătura armatei ruse. Și aceasta este ticăloșia, care va marca statul rus ca o sursă de rău absolut pentru generații”, susține președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy.


UPDATE 07:50. Statele Unite pregătesc pentru Ucraina un alt pachet de ajutor pentru apărare în valoare de 800 de milioane de dolari, transmite CNN, citând propriile surse.

De asemenea, nu există informații exacte despre momentul în care acest pachet va fi aprobat. Un purtător de cuvânt al administrației Biden a spus că s-ar putea întâmpla în 36 de ore, în timp ce un altul a spus că momentul rămâne necunoscut și că asistența ar putea fi aprobată în zilele următoare.

Deși sursele CNN nu au dezvăluit conținutul pachetului, președintele american Joe Biden a declarat într-o declarație din 19 aprilie după ce a vorbit cu liderii aliați despre dacă Statele Unite plănuiesc să trimită mai multă artilerie în Ucraina.

Dacă pachetul de 800 de milioane de dolari este aprobat efectiv, valoarea asistenței de apărare a SUA pentru Ucraina din 24 februarie va fi de 3,4 miliarde de dolari.


UPDATE 07:14. Informațiile britanice raportează că Rusia a intensificat semnificativ bombardamentele în Donbas, dar trupele ucrainene resping numeroase încercări ale armatei de ocupație. De asemenea, trupele ruse nu sunt încă în măsură să-și rezolve problemele legate de logistică și echipamente.


UPDATE 07:09. China a criticat acțiunile occidentale în Ucraina, spunând că furnizarea de arme ofensive „nu va face decât să prelungească și să escaladeze conflictul”, într-o serie de observații făcute la ultimul briefing al Consiliului de Securitate al ONU, scrie The Guardian și Hotnews. Ambasadorul chinez Zhang Jun a declarat că perspectiva unui conflict prelungit este „îngrijorătoare” și a cerut încetarea acestuia.

„Solicităm Rusiei și Ucrainei să adere la dialog și negociere și să pună bazele unor condiții de încetare a focului”, a spus Zhang Jun.

Ambasadorul a emis câteva critici la adresa liderilor occidentali cu privire la furnizarea de arme Ucrainei și la sancțiunile împotriva Rusiei.


UPDATE 07:05. Președintele american Joe Biden a vorbit despre problemele economice cauzate de pandemia de COVID-19 și invadarea Ucrainei de către Rusia. El a avertizat că războiul va continua să afecteze economia globală, relatează CNN.

„Invadarea Ucrainei a dus la creșterea prețurilor la gaze și la alimente în întreaga lume. Am făcut multe progrese și avem o oportunitate incredibilă în fața noastră, dar știm că oamenii se luptă în continuare cu creșterea prețurilor”, a spus el.

Biden a dar vina pe președintele rus Vladimir Putin pentru creșterea inflației.

„Invadarea Ucrainei a dus la creșterea prețurilor la gaze și la alimente în întreaga lume. Cele două mari grânare ale lumii sunt Ucraina și Rusia. Luna trecută, aproximativ 70% din creșterea inflației a fost o consecință a creșterii prețurilor din cauza gazului și energiei”, a spus el.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie și 19 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media