Ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, somat să nu mai admită „ingerința în procesele interne, democratice și legitime ale țării noastre”

22 aprilie 2022, 10:42 Politică 207
Oleg Vasnețov.  Sursa: gov.md

Ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat joi, 20 aprilie, la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). În cadrul întrevederii cu secretarul de stat Ruslan Bolbocean, diplomatul rus a fost îndemnat repetat să nu admită ingerința în procesele interne, democratice și legitime ale țării noastre, informează șeful serviciului de presă al MAEIE, Daniel Vodă.

„Ambasadorul rus Oleg Vasnețov a fost convocat astăzi la MAEIE. În cadrul întrevederii cu secretarul de stat Ruslan Bolbocean, diplomatului rus i-a fost expusă poziția Republicii Moldova în legătură cu declarațiile recente ale purtătoarei de cuvânt a MAE rus și reiterată solicitarea de a nu admite ingerința într-un proces democratic, legitim și intern al țării noastre”, a declarat Vodă pe pagina sa de Facebook.

Amintim că MAEIE a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, după ce purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharov, a criticat declarațiile președintei Republicii Moldova Maia Sandu despre interzicerea panglicii Sfântului Gheorghe și a somat autoritățile Republicii Moldova „să renunțe la retorica respectivă”, menționând că în caz contrar „Moscova va răspunde”.

Poziția MAEIE este că Moscova „menține retorica neconstructivă și inacceptabilă la adresa Președintei Republicii Moldova, iar evenimentele istorice sunt instrumentalizate în scopuri de propagandă”.

Marți 19 aprilie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat într-un briefing de presă că a promulgat legea care interzice în Republica Moldova simbolurile care promovează agresiunea militară rusă în Ucraina - literele Z, V și panglica Sfântului Gheorghe.

Șefa statului a explicat că nimeni nu intenționează să interzică sărbătoarea de 9 mai și că oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Ea a subliniat că simbolurile își schimbă sensul în funcție context, de realități, iar simbolurile pe care sunt acum incriminate nu sunt despre războiul de acum 77 de ani, ci se referă la războiul de azi din Ucraina.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media