LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 89. Închisoare pe viață pentru soldatul rus Vadim Șișimarin, acuzat de crime de război în Ucraina. Reacția Kremlinului

23 mai 2022, 08:01 Ucraina 413
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

În Ucraina a început cea de-a 89-a zi de luptă împotriva invaziei militare ruse. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a anunțat un control vamal comun „istoric” cu Polonia, pe care l-a descris drept „începutul integrării noastre în spațiul vamal comun al Uniunii Europene”. Liderul de la Kiev a spus că va „accelera în mod semnificativ procedurile de frontieră” și „va elimina majoritatea riscurilor de corupție”. Acesta vine după ce ministrul francez al afacerilor europene a declarat că aderarea Ucrainei la UE va dura cel puțin „15 sau 20 de ani pentru a se finaliza”.

Peste 100 de milioane de oameni au fost forțați să fugă de conflict, violență și persecuție în întreaga lume – o cifră record alimentată de situația din Ucraina, a declarat luni agenția ONU pentru refugiați. ICNUR a descris această cifră ca fiind „constrângătoare și alarmantă în egală măsură” și a spus că ar trebui să servească drept „un apel de trezire”. Războiul din Ucraina a strămutat 8 milioane în interiorul țării și au fost înregistrate peste 6 milioane de mișcări de refugiați din Ucraina.

Cel puțin o persoană a fost ucisă duminică într-un atac cu rachetă rusesc asupra Malîn, în regiunea Jîtomir, la vest de Kiev, potrivit armatei ucrainene. Centrul de Comandă Aeriană al Ucrainei a declarat că forțele ruse au tras „rachete de croazieră navale” din direcția de sud-est asupra infrastructurii din Jîtomir. Centrul a adăugat că unitățile sale de apărare aeriană au distrus patru rachete de croazieră rusești - trei au fost distruse de avioane, una de o rachetă antiaeriană.

UPDATE 21:30. 20 de țări au anunțat că vor trimite un nou „ajutor de securitate” Ucrainei, sub formă de armament și muniție, a spus secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la încheierea celei de-a doua reuniuni a Grupului de Contact pentru Ucraina, potrivit CNN.

Danemarca va furniza Ucrainei un lansator Harpoon și rachete pentru a „ajuta Ucraina să-și apere coasta”. De asemenea, Cehia a fost de acord să trimită „sprijin substanțial” Ucrainei, inclusiv „elicoptere de atac, tancuri și sisteme de rachete”, a spus Austin într-o conferință de presă.

În total, 20 de țări „au anunțat noi pachete de asistență în materie de securitate”, a spus Austin. El a precizat că este vorba despre „donarea de muniție de artilerie, sisteme de apărare de coastă și tancuri și alte vehicule blindate”.

„Alții au venit cu noi angajamente pentru antrenarea forțelor armate ale Ucrainei și susținerea sistemelor sale militare”, a adăugat Austin.


UPDATE 20:26. Două mari orașe din estul Ucrainei nu mai sunt alimentate cu gaze după ce un atac al rușilor a distrus o conductă, anunță Sky News, citând operatorul sistemului de gaze al țării.

Atât Donețk, cât și Lugansk au rămas fără gaze din cauza atacului.

Ambele orașe și regiuni au fost supuse atacurilor rusești încă de la începutul războiului din Ucraina. Asupra lor se concentrează acum ofensiva trupelor rusești.


UPDATE 19:45. Aproximativ 13.000 de anchete privind crime de război sunt în curs de desfășurare în Ucraina, a anunțat procurorul general ucrainean.

De când au apărut acuzațiile, Rusia a negat în permanență comiterea de atrocități de război.

Luni, un sergent rus în vârstă de 21 de ani, Vadim Șișimarin, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat.

Șișimarin a recunoscut că l-a împușcat pe Oleksandr Șelipov, în vârstă de 62 de ani, dintr-o mașină, în timp ce soldații ruși intrau în satul Ciupahivka, la patru zile de la invazie.


UPDATE 19:00. Comunitatea internațională ar trebui să ajute la asigurarea unui coridor pe mare pentru trecerea în siguranță a navelor care exportă produse agricole din orașul-port Odesa pentru a ajuta Ucraina și a evita foamea în lume, a declarat prim-vicepremierul ucrainean Iulia Sviridenko luni, pentru BBC, potrivit Reuters.

„Ne-ar lua 5, 6, 7 ani ca să exportăm toate aceste producții agricole pe calea ferată sau rutier. Așa că, în acest moment, este extrem de important pentru noi să deblocăm porturile maritime”, a declarat Sviridenko.

„Avem nevoie de o garanție de la parteneri, desigur că este o garanție de apărare, o garanție de securitate”, a mai spus prim-vicepremierul ucrainean.


UPDATE 18:45. Noile autorități pro-ruse din regiunea ucraineană Herson, cucerită de Moscova, au făcut luni moneda rusă, rubla, moneda oficială alături de hrivna ucraineană, relatează AFP.

"Regiunea devine o zonă cu două monede: rubla va circula la fel ca hrivna. Companiile și antreprenorii pot afișa prețuri în ambele valute", a anunțat administrația civilă și militară pro-rusă a acestei regiuni situată în sudul Ucrainei.

„Cursul valutar este de două ruble pentru o hrivnă”, a adăugat administrația într-o declarație pe contul său Telegram.


UPDATE 18:18. Compania americană Starbucks a anunțat, luni, că părăsește Rusia și piața din această țară după 15 ani de prezență, alăturându-se McDonald’s, care a luat o decizie similară în urmă cu o săptămână, relatează Reuters.

Compania americană are 130 de cafenele în Rusia, acestea funcționând prin compania licențiată Alshaya Group. Peste 2.000 de ruși sunt angajați ai Starbucks în Rusia.

Decizia companiei americane vine după ce, în martie, și-a închis toate magazinele și și-a suspendat activitatea în Rusia, inclusiv livrarea de produse în această țară.

Primul Starbucks s-a deschis în Rusia în 2007.


UPDATE 17:34. Rusia a primit planul de pace propus de Italia şi-l analizează, a declarat luni viceministrul rus de externe Andrei Rudenko, citat de agenţiile ruse de presă.

„L-am primit nu demult. Îl analizăm”, a spus el, subliniind că în prezent acesta nu face obiectul unei discuţii între Rusia şi Italia.

„Când vom termina să-l studiem, vom spune ce credem despre el”, a adăugat viceministrul rus, citat de Agerpres.

Şeful diplomaţiei italiene, Luigi Di Maio, a anunţat vineri că ţara sa a propus ONU constituirea unui „grup internaţional de sprijin” care să încerce să ajungă „pas cu pas” la o încetare a focului în Ucraina.

Potrivit lui Luigi Di Maio, „grupul de sprijin” propus de ONU „trebuie să încerce să reconstruiască dialogul între cele două părţi care în acest moment se află în război”.


UPDATE 16:35. Boris Bondarev, consilierul Rusiei la ONU, a demisionat, după ce a ocupat această funcție timp de 17 ani.

Într-o declarație, oficialul de la Moscova a spus că niciodată nu i-a fost atât de rușinat de țara sa din cauza invaziei în Ucraina.

„Un război agresiv declanșat de Putin nu este doar o crimă împotriva poporului Ucrainei, de asemenea împotriva întregii lumi occidentale, dar este și o crimă împotriva poporului Rusiei, cu o mare literă Z scrisă peste toate speranțele și perspectivele pentru o societate liberă și prosperă în țara noastră”, a scris el.

El spune că în cariera sa de 20 de ani de diplomat a văzut diferite întorsături în politica externă a Rusiei, dar niciodată nu ii-a fost atât de rușine de țara sa ca în data de 24 februarie.

Acum ministrul Afacerilor Externe de la Moscova nu este angajat în diplomație, el răspândește minciuni, incită la ură și război,a precizat Bondarev. Potrivit lui, Serghei Lavrov este un exemplu excelent de degradare a sistemului.

El a făcut apel la toți diplomați ruși de la ONU și din întreaga lume să-i urmeze exemplul moral și să demisioneze.

Rusia nu mai are aliați, iar în viitor, a remarcat Bondarev, țara sa va degrada din ce în ce mai mult și se va izola de lume.


UPDATE 16:15. Ucraina critică afirmația Franței despre o potențială aderare la UE în 15-20 de ani. Ca răspuns la declarațiile ministrului european francez Clément Beaune, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a declarat pentru Ukrainskaia Pravda că Kievul insistă să primească statutul de candidat în iunie.

„Ucraina este singurul loc din Europa unde oamenii apără valorile europene cu prețul vieții”, a spus Nikolenko.


UPDATE 15:45. Cel puțin 4.600 de civili - între care 232 de copii - au fost uciși în Ucraina de la începerea invaziei ruse, în 24 februarie, conform datelor publicate luni de către Procuratura ucraineană. Cifra nu include și datele din teritoriile ocupate de ruși, potrivit procurorului general Irina Venediktova.


UPDATE 15:30. Viceministrul de Externe al Rusiei, Rudenko, a admis posibilitatea de a discuta cu Ucraina în privința predarea militarilor de la „Azovstal” într-un schimb de prizonieri.

„Acest lucru nu este de competența mea, dar, probabil, se discută undeva... Admit orice posibilitate care nu contravine bunului simț”UPDATE 15:00. Ministerul britanic al Apărării a publicat cea mai nouă hartă pe care a realizat-o cu luptele din Ucraina, arătând că lupte puternice încă se duc în apropierea orașelor Nikolaev, Herson și Izium.


UPDATE 14:40. Comendamentul operațional „Sud” raportează că situația din regiunea Herson rămâne dificilă, unele sate sunt în stare critică: fiecare curte este avariată. Sunt răniți și morți. În Bilozerka au fost distruse 10 case în urma bombardamentelor, trei persoane au murit, altele au fost rănite, circumstanțele sunt în curs de clarificare. Situația în raioanele Berislav și Kahovka este, de asemenea, tensionată.

Trupele ruse rețin forțat oameni, împiedicându-i să evacueze și nu permit pătrunderea bunurilor umanitare în regiune, decât în ​​direcția Crimeea, dar de acolo nu vine foarte mult ajutor, lipsesc medicamente, produse de igienă și alte produse esențiale. Probabilitatea oricăror operațiuni și aterizarea parașutiștilor pe insula Șerpilor a fost redusă de o furtună. Dar situația generală nu îi exclude complet această posibilitate.


UPDATE 14:20. Aceste imagini din 2018 au făcut înconjurul planetei fiind criticate în mai multe medii occidentale. Este vorba despre dansul lui Vladimir Putin cu ministra de externe a Austriei de la acea vreme, Karin Kneissl la nunta acesteia.

Ulterior, în 2019 a plecat din funcție odată cu cabinetul Sebastian Kurz. Din 2020 a început să țină un blog pe platforma canalului propagandistic rus, Russia Today. În martie 2021, a devenit membră a Consiliului de Administrație a Rosneft.

Astăzi însă, Karin Kneissl a anunțat că se retrage de la Rosneft, fără a oferi mai multe detalii. Săptămâna trecută, pe fonul unor dure critici, din același consiliu s-a retras și fostul cancelar german, Gerhard Schroder.

Astfel de locuri în consiliile de administrație a unor companii petroliere de stat ruse au fost oferite mai multor foști înalți demnitari occidentali. Acestea garantează venituri foarte importante, iar mai mulți analiști spun că e vorba despre răsplata pe care o primesc aceștia pentru diverse servicii oferite.UPDATE 14:15. Autoritățile de la Kremlin au reacționat la declarațiile Ministrei de externe a Marii Britanii, Liz Truss, privind furnizarea de armament Republicii Moldova pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse. Adjunctul ministrului de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a declarat că intenția Regatului Unit „ridică întrebări” la Moscova și că Rusia va urmări reacțiile conducerii de la Chișinău.

„Suntem surprinși nu atât de declarația Marii Britanii, cât de posibila reacție a Chișinăului, dar vom urmări. Pentru că în Constituția Moldovei se precizează clar statutul de neutralitate, și furnizarea de arme acolo, și arme dintr-un Stat membru NATO, desigur, provoacă nedumerire” - a spus Rudenko, citat de RIA Novosti.

Reacția vine după ce șefa diplomației britanice Liz Truss a dezvăluit că Regatul Unit a început discuțiile cu aliații săi internaționali cu privire la trimiterea de armament modern în țările mici, inclusiv Republica Moldova, pentru a le ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse. Într-un interviu pentru publicația britanică Telegraph, Truss a declarat că „Republica Moldova ar trebui să fie echipată conform standardelor NATO”.


UPDATE 14:10. Kremlinul este „îngrijorat” de soldatul rus Vadim Șișimarin și va căuta modalități de a-i oferi asistență, a declarat luni purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, este primul militar rus acuzat de crime de război în Ucraina.

Luni, Șimșamrin a fost găsit vinovat că a împușcat un civil neînarmat în regiunea Sumî din Ucraina și a fost condamnat de un tribunal de la Kiev la închisoare pe viață.

„Desigur, suntem îngrijorați de soarta cetățeanului nostru”, a spus Peskov reporterilor într-o conferință de presă.

„Nu avem multe oportunități de a-i proteja interesele, deoarece instituțiile străine nu au de fapt nicio activitate [la Kiev]. Dar asta nu înseamnă că nu vom lua în considerare posibilitatea de a face încercări prin alte canale”, a adăugat Peskov.


UPDATE 14:05. 87 de cadavre au fost găsite sub dărâmături în satul Desna din regiunea Cernihiv, în urma bombardamentelor rusești din dimineața zilei de 17 mai, a declarat președintele Vladimir Zelenskiy în timpul unui discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, scrie Hromadske.

„Astăzi au fost finalizate lucrările în satul Desna – sub dărâmături au fost găsite 87 de victime. Viața este viitorul. Viitorul nostru va fi fără acești oameni”, a spus Zelenskiy.

Trupele ruse au lansat lovituri cu rachete asupra Desnei în dimineața zilei de 17 mai. În aceeași zi, salvatorii au raportat 8 morți și 12 răniți.


UPDATE 13:33. Comunitatea globală trebuie să impună sancțiuni „maxime” împotriva Rusiei, inclusiv un embargo petrolier complet, a cerut președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy într-o alocuție video la Forumul Economic Mondial de la Davos, care este acum în desfășurare, transmite CNN.

„Comunitatea internațională trebuie să fie pregătită să folosească sancțiunile preventiv, nu doar să răspundă amenințărilor”, a spus Zelenkiy liderilor mondiali și de afaceri prezenți. „Dacă aceste sancțiuni ar fi fost în vigoare în primul rând, Rusia nu ar fi putut invada Ucraina”, a susținut el, solicitând interzicerea totală a băncilor rusești și oprirea completă a comerțului.

„Trebuie să creăm un precedent pentru sancțiuni”, a spus el, punând la îndoială dacă o „colecție mare de răspunsuri” din partea unor instituții precum Națiunile Unite și Organizația Mondială a Comerțului este suficientă pentru a răspunde amenințărilor de astăzi.

Cele mai recente sancțiuni au fost anunțate la începutul acestei luni, când liderii G7 s-au întâlnit virtual cu Zelenskiy. Măsurile au inclus noi controale la export împotriva sectorului industrial rus și aproximativ 2.600 de restricții de viză pentru oficialii ruși și belaruși, precum și primele sancțiuni împotriva directorilor Gazprombank, instituția prin care cea mai mare parte a Europei cumpără gaz rusesc.


UPDATE 13:05. Tribunalul de la Kiev l-a condamnat la închisoare pe viață pe soldatul rus Vadim Șișmarin, capturat, acuzat de crimă de război - uciderea unui civil.

Vadim Șișimarin conducea un tanc pe 28 februarie atunci când a intrat cu unitatea sa în satul Ciupahivka, din nord-estul Ucrainei, și a ucis un civil de 62 de ani, neînarmat, ce intra în satul său pe bicicletă, vorbind la telefon.

„Îmi recunosc vina... Vă rog să mă iertați”, i-a spus el văduvei, Katerina Șalipova, joi.UPDATE 12:46. Președintele american Joe Biden, aflat într-o vizită în Japonia, a declarat că Rusia trebuie să „plătească un preț pe termen lung” pentru invazia sa în Ucraina în privința sancțiunilor impuse de SUA și aliații săi, scrie BBC.

Întrebat dacă SUA ar apăra Taiwanul dacă ar fi atacat de China, președintele a spus că o va apăra.

„Acesta este angajamentul pe care l-am luat”, a spus Joe Biden. Beijingul consideră Taiwanul ca o provincie renegată care trebuie să fie unificată cu continentul.

„Am fost de acord cu politica One China, am semnat-o... dar ideea că Taiwan poate fi luat cu forța pur și simplu nu este potrivită. „Va disloca întreaga regiune și va fi o altă acțiune similară cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”.

Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Luhansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.


UPDATE 12:13. Polonia a decis să rezilieze un acord interguvernamental cu Rusia privind gazoductul Yamal, a anunțat ministra poloneză a mediului, Anna Moskwa.

„Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat acuratețea hotărârii guvernului polonez de a deveni complet independent de gazul rusesc. Am știut întotdeauna că Gazprom nu este un partener de încredere”, a declarat Moskwa.

sursa foto: CNN

De menționat că, Lituania a redus complet importurile de surse de energie rusești, inclusiv petrol, electricitate și gaze naturale. Aceasta a venit la o zi după ce Rusia și-a oprit exporturile de gaze naturale către Finlanda. Polonia și Bulgaria au fost întrerupte la sfârșitul lunii aprilie pentru că nu au efectuat plăți în moneda rusă -- o mișcare pe care liderii UE au descris-o la acea vreme drept „șantaj” din partea Moscovei.


UPDATE 11:30. Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podolyak a exclus o încetare a focului cu Rusia și a declarat că Kievul nu va accepta niciun acord cu Moscova care implică cedarea teritoriului.

„Războiul nu se va opri (după orice concesii). Va fi pusă în pauză pentru o perioadă de timp”, a declarat Podolyak pentru Reuters într-un interviu acordat sâmbătă la biroul prezidențial.

Podolyak a spus că a face concesii s-ar întoarce împotriva Ucrainei, deoarece Rusia va răspunde mai puternic după orice întrerupere a luptei.

Podolyak a respins, de asemenea, apelurile pentru o încetare urgentă a focului care ar implica forțele ruse care rămân pe teritoriul pe care l-au ocupat în sudul și estul Ucrainei, spunând că „forțele (ruse) trebuie să părăsească țara și după aceea va fi posibilă reluarea procesului de pace”.

Șeful biroului președintelui ucrainean Andrei Yermak a reiterat spusele lui Podolyak, postând duminică pe Twitter că „războiul trebuie să se încheie cu restabilirea completă a integrității și suveranității teritoriale ucrainene”.


UPDATE 11:11. Președintele ucrainean VLadimir Zelenskiy a semnat o nouă lege de sancțiuni care ar permite confiscarea activelor și bunurile persoanelor care susțin „operațiunea militară rusă”. Rada Supremă a aprobat acest proiect de lege pe 12 mai.

„Procedura de identificare și confiscare a bunurilor persoanelor sancționate, susținând într-un fel sau altul agresiunea ocupanților împotriva Ucrainei, vă va permite să completați rapid și eficient bugetul ucrainean în detrimentul inamicilor. Legea oferă instrucțiuni clare pentru organismele responsabile pentru acest proces. Sper la o interacțiune productivă a tuturor participanților săi", a spus Zelensky.

Potrivit legii, Ministerul Justiţiei va căuta bunurile persoanelor fizice şi juridice care fac obiectul blocării, precizate în deciziile Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei.

Procedurile judiciare în astfel de cazuri vor fi conduse de Curtea Supremă Anticorupție.


UPDATE 10:32. Sapatorii ruși au început să demineze uzina Azovstal din Mariupol, informează Ministerul rus al Apărării. Potrivit unui soldat rus, în două zile au fost distruse peste 100 de obiecte explozive de pe teritoriul oțelăriei.

„Lucrările se desfășoară conform programului, personalul se simte încrezător, efectuează recunoașteri inginerești. În acest moment, peste 100 de obiecte explozive au fost distruse în două zile, lucrările continuă", a spus un soldat al regimentului de ingineri, într-o declarație publicată de Ministerul Apărării rus.

Un soldat rus a declarat unui reporter Reuters că procesul de deminare ar putea dura aproximativ două săptămâni.


UPDATE 10:00. Informațiile britanice, într-un alt scurt rezumat al cursului războiului, scrie că pregătirea tactică slabă la nivelul unităților individuale, obiceiul comandamentului de a repeta și aprofunda greșelile, precum și sprijinul aerian insuficient au dus la faptul că armata rusă a suferit pierderi în Ucraina în trei luni, „asemănătoare” cu pierderile din cei nouă ani de campanie sovietică din Afganistan.

„Pe măsură ce pierderile în Ucraina vor crește, acestea vor deveni mai evidente [pentru publicul rus], iar nemulțumirea publicului față de război și dorința de a-l declara ar putea crește”, spun serviciile de informații britanice.


UPDATE 09:37. Potrivit lui Anatol Toryanik, șef adjunct al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei (GSChS), salvatorii din Harkiv, care au demontat clădirile distruse ca urmare a bombardamentelor rusești încă de la începutul conflictului, au îndepărtat peste 150 de cadavre ale morților de sub dărâmături.

„În Harkov, unitățile noastre au demontat complet 98 de locații în care sunt moloz. Din păcate, peste 150 de cadavre ale morților au fost ridicate de sub moloz. În timpul lucrărilor operaționale de salvare, unitățile noastre au salvat peste 250 de persoane”, a spus Toryanik.

Potrivit acestuia, districtele de nord și de est ale Harkiv-ului, care erau cele mai apropiate de linia frontului, au fost supuse celui mai masiv bombardament. Toryanik a mai remarcat că în mai puțin de trei luni de ostilități, au neutralizat aproximativ 3 mii de obiecte explozive.


UPDATE 09:25. Forțele armate ucrainene anunță pierderile trupelor ruse de la începutul războiului:

 • personal - aproximativ 29200 (+150)
 • rezervoare - 1293 (+8);
 • mașini blindate de luptă - 3166 (+25);
 • sisteme de artilerie - 604 (+5);
 • RSZV / MLRS - 201 (+0);
 • Sisteme de război antiaerian - 93 (+0);
 • aeronave-204 (+0);
 • elicoptere-170 (+0);
 • UAV nivel operațional-tactic - 476 (+6);
 • rachete de croazieră - 110 (+3);
 • nave / bărci - 13 (+0);
 • autocisterne/vehicule și rezervoare de combustibil - 2206 (+12);
 • echipamente speciale - 43 (+0).

UPDATE 09:15. Rezumat despre unele dintre evenimentele și declarațiile din ultimele ore:

Statul Major ucrainean susține că rușii și-au concentrat eforturile asupra atacului de pe Severodonețk, în timp ce intensitatea ostilităților a scăzut în alte direcții pe frontul de est;

Comisia de Investigații Rusă a anunțat că investighează un precauție atentatul asupra vieții primarului-colaborator al orașului Energodar - acesta, împreună cu gardienii, a fost aruncat în aer la intrare;

Potrivit Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, numărul refugiaților din lume a depășit pentru prima dată 100 de milioane - inclusiv din cauza războiului din Ucraina;

Polonia și Ucraina au convenit asupra controlului vamal comun și asupra creării unei companii feroviare comune - pentru a facilita circulația mărfurilor și a persoanelor peste graniță.


UPDATE 08:20. În mijlocul unei festivități de la școală, o elevă a avut un mesaj anti-război și anti-Putin la care nu se aștepta nimeni. Fata este în clasa a XI-a și învață la un liceu din orașul Izberbaș, Dagestan.

„Nu, războiului! Libertate pentru Ucraina! Putin este diavolul!”, a spus ea.

Interesant este că restul colegilor au aplaudat-o, în timp ce profesorii încremeniți nici n-au încercat să recupereze microfonul.

Fata este în clasa a XI-a și învață la un liceu din orașul Izberbaș, Dagestan, iar mesajul a fost transmis în momentul în care și-a primit premiul la festivitatea de final de an, relatează ziarul ucrainean Pravda, care citează canalul de Telegram rusesc „Republic”.


UPDATE 08:00. Invadarea Ucrainei de către Rusia a crescut pentru prima dată numărul persoanelor strămutate în întreaga lume la peste 100 de milioane, a avertizat luni ONU, scrie BBC.

„Numărul persoanelor forţate să fugă din cauza conflictelor, violenţei, încălcărilor drepturilor omului şi a persecuţiilor a depăşit pentru prima dată pragul de 100 de milioane, sub efectul războiului din Ucraina şi a altor conflicte mortale”, potrivit unui comunicat al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

„Cifra de 100 de milioane este uluitoare, îngrijorătoare. Este o cifră care nu ar fi trebuit niciodată atinsă”, a declarat Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

„Acest lucru trebuie să servească drept semnal de alarmă pentru ca noi să rezolvăm şi să prevenim conflictele distructive, să punem capăt persecuţiilor şi să luptăm împotriva cauzelor profunde care îi obligă pe oameni nevinovaţi să-şi părăsească locuinţele”, a avertizat el.


UPDATE 07:27. Negociatorul rus Vladimir Medinski a declarat că Rusia este dispusă să reia negocierile de pace cu Ucraina şi a dat asigurări că acestea au fost suspendate din cauza Kievului.

„Suntem gata să continuăm dialogul”, a afirmat Vladimir Medinski, consilier al Kremlinului responsabil de negocierile cu Kievul, într-un interviu acordat televiziunii din Belarus.

„Îngheţarea discuţiilor a fost în întregime o iniţiativă a Ucrainei”, a susținut el, adăugând că „mingea este în terenul” ucrainenilor. „Rusia nu a refuzat niciodată negocierile”, a mai spus negociatorul rus.


UPDATE 07:15. Forțele ruse au bombardat trei așezări din districtul Krivoi Rog, a declarat șeful Consiliului regional din Dnipropetrovsk, Mikola Lukașuk. Zece obuze au fost trase asupra satului Marianske, iar alte două au lovit comunitatea Apostolove.

De asemenea, o rachetă rusească a căzut în râul Samara, în districtul Pavlograd. Potrivit lui Lukașuk, nu sunt victime, iar elementele de infrastructură nu au fost afectate. Oficialul dă asigură că nu există trupe de ocupație rusești în regiune, menționează CNN.

Cel puțin o persoană a fost ucisă într-un atac cu rachete asupra orașului Malin din regiunea Jîtomîr, a declarat un oficial militar ucrainean de rang înalt.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai și 22 mai.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media