UPDATE 21:00. Primarul orașului Dnipro anunță despre bombardamente asupra centrului orașului.
UPDATE 19:54. Alerte de raid aerian în majoritatea regiunilor din Ucraina.
UPDATE 19:40. Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că pe teritoriul regiunii Belgorod din Rusia (se învecinează cu regiunea Harkov din Ucraina), sunt concentrate până la 40 de elicoptere Mi-8 și Mi-24.
De asemenea, potrivit autorităților ucrainene, trupele ruse încearcă să mărească ritmul ofensivei în estul Ucrainei pentru a ajunge la granițele administrative ale regiunilor Lugansk și Donețk, precum și pentru a dezvolta ofensiva pe direcțiile Zaporojie și Krivoi Rog.
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei nu exclude „acțiuni provocatoare” la granița dintre Belarus și Ucraina.
UPDATE 19:23. Parlamentul Bulgariei a aprobat o rezoluție care presupune acordarea de asistență asistența militaro-tehnică Ucrainei. Potrivit documentului, este vorba, inclusiv, despre repararea echipamentului militar ucrainean.
În același timp, autoritățile bulgare refuză să furnizeze arme Ucrainei. Bloomberg a scris că problema livrărilor de arme către Kiev a provocat controverse în coaliția de guvernământ a Bulgariei: una dintre părțile incluse în aceasta a amenințat că se va retrage dacă vor începe astfel de livrări, cealaltă dacă nu.
UPDATE 18:15. Procuratura Generală a Ucrainei anunță că 220 de copii au fost uciși și 407 au fost răniți de la începutul războiului.
De asemenea, oficiul procurorului general al Ucrainei anunță că, în urma bombardamentelor rusești 1.584 de instituții de învățământ au fost avariate, iar 118 dintre ele sunt complet distruse.
UPDATE 18:00. Un elicopter militar rus a pătruns scurt timp, miercuri dimineaţă, în spaţiul aerian al Finlandei, în contextul tensiunilor generate de planul Guvernului de la Helsinki privind aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.
„Aparatul a fost un elicopter de tip Mi-17, iar presupusa pătrundere în spaţiul aerian finlandez a fost de patru-cinci kilometri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Helsinki, citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Monde.
Este al doilea incident de acest tip produs în spaţiul aerian al Finlandei în ultima lună, pe fondul tensiunilor generate de planul Guvernului finlandez de aderare la NATO. Pe 8 aprilie, un aparat de zbor aparţinând armatei ruse a pătruns scurt timp în spaţiul aerian al Finlandei.
UPDATE 17:20. Ucraina spune că este pregătită pentru posibilitatea ca forțele armate ale Belarusului să se alăture efortului de război al invadatorilor ruși, relatează Reuters.
„Nu excludem posibilitatea ca Rusia să folosească, la un moment dat, teritoriul Belarusului sau forțele armate ale Belarusului împotriva noastră”, a declarat Andri Demcenko, purtător de cuvânt al Serviciului ucrainean pentru Frontierele de Stat. „Suntem pregătiți”, a mai spus oficialul, care a adăugat și că granița de nord a fost consolidată de la începutul invaziei, în data de 24 februarie.
UPDATE 16:37. Șeful statului român Klaus Iohannis precizează că nu deține informații concrete precum că Republica Moldova ar fi amenințată din punct de vedere militar, mențiune ce vine în urma unor explozii ce au avut în regiunea transnistreană, iar unele voci susține că acesta ar fi un temei pentru care așa-zisa putere de la Tiraspol să fie implicată de partea Rusiei în conflictul din Ucraina.
De cealaltă parte președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, opinează că acțiunile Federației Ruse sunt imprevizibile, punctând că „destabilizarea Republicii Moldova nu este ceva nou, însă grija față de anumite activități militare există, dat fiind faptul prezenței Rusiei în Transnistria”.
UPDATE 16:00. Primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, spune că au loc noi lupte
la uzina Azovstal, unde se află încă sute de civili, alături de ultimii apărători ucraineni din oraș.
„Astăzi sunt bătălii grele pe teritoriul orașului noastru, pe teritoriul Azovstal. Oamenii noștri curajoși apără această fortăreață, dar este foarte greu, pentru că trag artileria grea și tancurile. Aviația funcționează, navele s-au apropiat și trag și ele în fortăreață”, a spus Boicenko.
Edilul a adăugat că 30 de copii sunt încă blocați în fabrică și așteaptă să fie salvați.
„Ei așteaptă o nouă negociere și o nouă misiune de evacuare. Trebuie să înțelegem că oamenii încă mor. Din păcate, aviația și artileria inamice lucrează și trag în mod constant asupra fortăreței, a spus el.
Primarul a adăugat că s-a pierdut contactul cu apărătorii ucraineni.
„Din păcate, astăzi nu există nicio legătură cu băieții, nu există nicio legătură pentru a înțelege ce se întâmplă, dacă sunt în siguranță sau nu. Ieri a fost o legătură cu ei, iar astăzi - nu”, a precizat Boicenko.
UPDATE 15:14. Ursula von der Leyen a propus interzicerea totală a importurilor de petrol rusesc în UE, spunând că Vladimir Putin a trebuit să plătească „un preț mare pentru agresiunea sa brutală” în Ucraina.
Statele membre de la Bruxelles examinează un al șaselea pachet de sancțiuni propus, dar într-un discurs de miercuri, președintele Comisiei Europene a spus că fluxurile de petrol rusești trebuie să se oprească.
Von der Leyen a spus că furnizarea rusă de țiței va fi interzisă în termen de șase luni, iar produsele rafinate vor fi interzise până la sfârșitul anului, în timp ce ea a recunoscut cererile din partea unor țări precum Slovacia și Ungaria pentru flexibilitate suplimentară.
„Să fim clari: nu va fi ușor. Unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc. Dar trebuie pur și simplu să lucrăm la asta. Acum propunem interzicerea petrolului rusesc. Aceasta va fi o interdicție completă a importului de petrol rusesc, transport maritim și conducte, brut și rafinat. Ne vom asigura că eliminăm treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale”, a spus Von der Leyen într-un discurs în fața Parlamentului European.
Importurile rusești reprezintă 25% din importurile de petrol către UE și reprezintă o sursă majoră de venituri pentru Kremlin, dar nivelul de dependență variază, iar miniștrii slovaci și unguri au declarat deja că vor solicita scutiri de la propuneri.
Pachetul de sancțiuni va necesita sprijinul unanim din partea statelor membre ale UE ai căror reprezentanți la Bruxelles au început deja să studieze cu atenție detaliile cu speranța de a ajunge la un acord până la sfârșitul săptămânii.
UPDATE 14:25. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia a analizat diverse opțiuni și se pregătește pentru un embargo petrolier din partea Uniunii Europene.
Întrebat despre speculațiile conform cărora președintele rus, Vladimir Putin, intenționează să declare război Ucrainei într-un discurs din 9 mai, Peskov a răspuns cî „Nu există nicio șansă de asta. E o prostie. Ziua Victoriei pe data de 9 mai este unul dintre cele mai importante evenimente naționale ale Rusiei și există speculații că Putin s-ar putea pregăti pentru un anunț major cu o serie de scenarii posibile, de la o declarație de război totală la o declarație de victorie”.
Peskov a mai spus că nu s-a ajuns la un acord cu privire la o posibilă întâlnire între Putin și Papa Francisc, după ce papa a spus că a cerut o întâlnire la Moscova pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina, dar nu a primit un răspuns.
UPDATE 14:19. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că forţele ucrainene rămase în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol sunt „blocate fără ieșire”.
„În conformitate cu instrucțiunile Comandantului Suprem, militanții rămași în zona industrială Azovstal sunt blocați fără ieșire pe întreg perimetrul al zonei. Propunerile repetate către naționaliști de a elibera civilii și de a depune armele, cu garanția salvării vieților lor și a unui tratament decent, în acord cu normele legilor internaționale, au fost ignorate. Vom continua aceste încercări”, a declarat Șoigu, potrivit The Guardian.
UPDATE 14:15. Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat sancțiuni împotriva a 63 de oficiali, jurnaliști și profesori japonezi pentru implicarea în ceea ce a numit „retorică inacceptabilă” împotriva Moscovei.
Lista este completată inclusiv de premierul japonez Fumio Kishida, ministrul de externe Yoshimasa Hayashi și ministrul apărării Nobuo Kishi, și alți oficiali.
UPDATE 14:02. Ambasada Marii Britanii la Chișinău nu vede niciun motiv care să indice că Republica Moldova se află în pericol iminent de agresiune militară.
Misiunea diplomatică a condamnat „fluxul constant de știri false vehiculate în diverse surse media” și a informat că sprijină apelul la calm al Guvernului Republicii Moldova ca răspuns la recentele evenimente alarmante din regiunea transnistreană.
UPDATE 14:00. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, spune că informațiile despre un eventual anunț de mobilizare generală în Rusia de 9 mai sunt neadevărate și reprezintă o prostie.
UPDATE 13:14. O persoană a murit după ce bombardamentele ucrainene au provocat un incendiu la un depozit de petrol din regiunea Doneţk, controlată de separatişti, a afirmat miercuri Cartierul General de Apărare Teritorială a Republicii Populare Doneţk (RPD), susţinut de Rusia, transmite CNN.
Vehicule incendiate la un depozit de petrol după ce rachetele au lovit instalația într-o zonă controlată de forțele separatiste susținute de ruși în Makeevka/sursa CNN
„Conform datelor preliminare, ca urmare a bombardării depozitului de petrol din Makeevka, o persoană a fost ucisă și două au fost rănite”, a spus postul de la Cartierul General al Apărării DNR, adăugând că „patru rezervoare de mare capacitate” conținând 5.000 de metri cubi de ulei au fost cuprinse de flăcări.
Forțele armate ucrainene nu au răspuns încă la acuzațiile separatiștilor.
UPDATE 12:45. Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și deputatul PAS Lilian Carp, au plecat într-o vizită la Kiev. Parlamentarul a declarat, într-o postare pe Facebook, că „prima destinație este la Bucha” - suburbie a capitalei ucrainene aflată anterior sub ocupație rusă și unde s-au descoperit atrocități în urma retragerii soldaților ocupanți.
UPDATE 11:40. Serviciul de spionaj și informații al armatei ucrainene spune că în Mariupol urmează să aibă loc o paradă de 9 mai. De astăzi, a început marea curățenie în centru orașului unde au fost aduse macarale și echipamente speciale care trebuie să curețe principalele străzi, dar și clădiri. În imaginile atașate sunt lucrările de curățare a Teatrului din Mariupol care a fost distrus de un bombardament rus în timp ce în subsolul clădirii se aflau sute de oameni.
UPDATE 11:00. Miercuri au început noi evacuări din orașul-port ucrainean asediat Mariupol, potrivit unui oficial local, care nu a oferit o cifră cu privire la numărul de persoane implicate.
Un convoi de autobuze a plecat de la Mariupol spre Zaporojie, cu sprijinul Națiunilor Unite și Crucea Roșie, a anunțat Pavlo Kyrylenko, șeful Administrației Militare a Regiunii Donețk, pe Telegram.
Convoiul se va opri la Tokmak, Vasylivka și Lunacharske pentru a prelua mai mulți civili pe drum, a spus el.
Vehiculele personale se vor putea alătura convoiului de la Tomak, a adăugat Kyrylenko.
UPDATE 10:35. Forțele armate din Belarus au început brusc miercuri exerciții militare pentru a-și testa pregătirea pentru luptă, a anunțat ministerul belarus al apărării. „Testele (de pregătire pentru luptă) implică deplasarea unui număr semnificativ de vehicule militare, care pot încetini traficul pe drumurile publice”.
În același timp, Belarus susține că exercițiile „nu reprezintă nicio amenințare pentru vecinii săi sau pentru comunitatea europeană în general”.
UPDATE 10:20. Uniunea Europeană propune interzicerea petrolului rusesc, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
„În sfârșit, propunem acum interzicerea petrolului rusesc. Să fim clari: nu va fi ușor. Dar trebuie pur și simplu să lucrăm la asta. Ne vom asigura că eliminăm treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat. Pentru a maximiza presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp impactul asupra economiilor noastre”, a declarat oficiala europeană.
Von der Leyen va vorbi la Parlamentul European în timpul unei discuții privind al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
UPDATE 10:17. Armata rusă a bombardat noaptea trecută o școală din regiunea Sumî, a declarat șeful administrației locale, Dmitri Jivițki.
„Două lovituri aeriene de elicopter, două de la sol. Între orele6:00 și 7:00 au avut loc bombardamente de artilerie cu rachete Grad de-a lungul graniței de lângă Iunakivka. De asemenea, au avut loc câteva lovituri de elicopter în zona de lângă Mohrîțea”, a precizat Jivițki.
UPDATE 10:00. Statele Unite ale Americii au trimis în România batalionul Stryker. Președintele român Klaus Iohannis a informat marți senatorii şi deputaţii de la București cu privire la aprobarea intrării, staţionării şi operării Batalionului american în România, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate posturii de descurajare şi apărare a NATO, scrie capital.ro.
Potrivit documentului, șeful statului român a subliniat că situația din Ucraina a fost cea care a cerut măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate.
„Escaladarea tensiunilor şi consolidarea masivă a prezenţei militare a Federaţiei Ruse în proximitatea Ucrainei şi în regiunea Mării Negre afectează securitatea şi stabilitatea internaţională şi în special securitatea europeană şi pe cea regională la Marea Neagră. Situaţia de securitate din vecinătatea ţării noastre impune măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate, care să ne permită o consolidare a rezilienţei României”, se arată în scrisoarea preşedintelui Iohannis transmisă Parlamentului.
UPDATE 09:54. Ucraina a fost atacată în seara zilei de ieri de 18 rechete de croazieră. Potrivit presei ucrainene, cel mai probabil, acestea au fost lansate din aer, în regiunea Mării Caspice.
În mare parte, rechetele au lovit obiecte de infrastructură, în special noduri și poduri feroviare în regiunile vestice, la Lviv și Ujgorod, dar și la Vinița, Odesa, Nikolaev, Zaporojie, Kropivnițki și Dnepr.
UPDATE 09:51. Un depozit de produse petroliere din Makeevka, un oraș satelit al Donețkului și care se află în așa-numita Republică Populară Donețk, a fost lovit în această dimineață.
Șeful separatist al „DNR” Denis Pushilin susține că incendiul a fost provocat de bombardamente.
„Serviciile de salvare se deplasează la fața locului”, a spus el
UPDATE 09:49. Forțele Armate ale Ucrainei au lichidat aproximativ 24.500 de persoane ai armatei ruse. De asemenea, trupele ucrainene au distrus 1.077 de tancuri și 194 de luptători, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Pierderile Rusiei în Ucraina:
- personal - circa 24.500 persoane;
- tancuri - 1077 unități;
- vehicule blindate de luptă - 2610 unități;
- sisteme de artilerie - 491 unități;
- MLRS - 163 unități;
- sisteme de apărare aeriană - 81 unități;
- aeronave - 194 unități;
- elicoptere - 155 unități;
- echipamente auto și rezervoare cu combustibil - 1867 unități;
- nave / bărci - 10 unități;
- UAV-uri de nivel operațional-tactic - 303 unități;
- echipament special - 38 unități;
- rachete de croazieră - 87 de unități.
UPDATE 09:40. „Rusia a desfășurat 22 de batalioane grupuri tactice de balionane lângă Izium, în încercarea de avansa de-a lungul axei nordice în Donbas.
În ciuda dificultăților de a sparge apărarea Ucrainei și de a avansa, Rusia foarte probabil ibtenționează să treacă dincolo de Izium, pentru a captura orașele Kramatorsk și Severodonetsk. Capturarea acestor orașe va consolida controlul militar al Rusiei asupra nord-estului regiunii Donbas și va contribui la eforturile de a izola forțele ucrainene din regiune”, transmite Ministerul britanic al Apărării, potrivit ultimei actualizări de informații privind situația de pe frontul din Donbas.
UPDATE 09:31. În regiunea Kiev, în satele care au fost aflate sub ocupație rusă, au fost găsite alte 20 de cadavre de civili ucraineni, anunță Andrei Nebitov, șeful poliției din regiunea Kiev.
„Au fost găsite alte 20 de cadavre. În Borodyanka, sate din apropiere, precum și din satele din cartierul Vyshgorod”, a spus el.
Potrivit acestuia, polițiștii au găsit și deja au trimis instituțiilor de medicină legală pentru a stabili cauzele morții a 1.235 de cadavre ale cetățenilor ucraineni.
„Vreau să spun că cei mai mulți dintre ei sunt oameni care au murit în urma focurilor cu armă de calibru mic. Prin urmare, putem spune despre crimele pe scară largă ale armatei Federației Ruse pe teritoriul regiunii Kiev”, a mai adăuat oficialul.
Pe 20 aprilie, Nebitov a declarat că în așezările din regiunea Kiev eliberate de ocupanții ruși, trupurile civililor morți au fost găsite în gropi comune, subsoluri și fântâni. Există aproximativ 300 de grupuri de investigații-operative.
Până la 2 mai, în regiunea Kiev, 280 de cadavre ale persoanelor ucise de trupele ruse au rămas neidentificate, alte 300 au fost date drept dispărute.
UPDATE 09:13. Președintele francez Emmanuel Macron a avut marți, la amiază, prima convorbire telefonică cu omologul rus Vladimir Putin pe tema războiului din Ucraina, de la realegerea sa în funcția de șef de stat, relatează Le Figaro, preluat de Adevărul. Cea mai recentă discuție între cei doi lideri a avut loc la 29 martie, cu câteva zile înaintea descoperirii masacrului de la Bucea.
Acest apel survine după ce șeful statului francez a avut sâmbătă o discuție telefonică cu omologul său ucrainean Vladimir Zelenskiy, la mai bine de două luni de la invadarea țării sale de către armata rusă. Președinții francez și rus, care au discutat în numeroase ocazii – de aproape 20 de ori din decembrie 2021, dintre care de opt ori de la începutul războiului, la 24 februarie – nu au mai avut niciun schimb de replici de la descoperirea masacrului de la Bucea, la începutul lunii aprilie.
Calificând drept „insuportabile” imaginile cu numeroasele cadavre descoperite în acest oraș situat la nord-vest de Kiev după retragerea armatei de la Moscova, Emmanuel Macron a declarat că autoritățile ruse ar trebui să „răspundă pentru aceste crime “.
UPDATE 07:30. Friedrich Merz, liderul partidului conservator german de opoziţie, s-a întâlnit marţi la Kiev cu preşedintele Vladimir Zelenskiy, crescând presiunea asupra cancelarului Olaf Scholz, care încă nu a efectuat o vizită în capitala Ucrainei.
„Mulţumesc foarte mult, dragă Zelenskiy, pentru primirea călduroasă şi calitatea excepţională a atmosferei şi a conţinutului discuţiei. Germania este de partea Ucrainei şi a poporului său curajos”, a postat pe Twitter şeful Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partidul fostului cancelar Angela Merkel.
„Sunt recunoscător că am avut ocazia să vorbesc cu reprezentanţii acestei ţări în cursul zilei. Cu preşedintele parlamentului, care m-a invitat, dar şi cu premierul şi preşedintele Republicii, şi, în cele din urmă, cu primarul acestui oraş", a declarat Merz la finalul zilei în faţa jurnaliştilor de la Kiev, potrivit Agerpres, care preia AFP.
UPDATE 07:23. O contraofensivă ucraineană semnificativă a împins forțele ruse la aproximativ 40 km est de orașul Harkov, arată Institutul pentru studiul războiului în cel mai recent raport al serviciilor de informații. Contraofensiva ar putea crea condiții pentru o operațiune mai amplă care să-i alunge pe ruși din majoritatea pozițiilor ocupate de aceștia în oraș, mai arată raportul.
UPDATE 07:13. Australia a aplicat mai multe sancțiuni vizând 110 cetățeni ruși- 76 de politicieni și 34 de oficiali ai guvernului ucrainean „marionetă” instalat în regiunile separatiste Donețk și Luhansk, scrie The Guardian. „Acești indivizi au încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei ”, a spus ministrul de externe al Australiei Marise Payne.
UPDATE 07:00. Rusia a anunțat că va boicota reuniunea Consiliului de Securitate al ONU stabilită miercuri.
REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai și 3 mai.
IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
