LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 97. Ocupanții ruși au lansat un atac aerian asupra Severodonețk, lovind un rezervor cu acid azotic la o fabrică chimică / Forțele de ocupație ruse controlează deja cea mai mare parte a orașului

31 mai 2022, 21:16 Ucraina 283
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 97 zi de rezistență în fața armatei ruse, după invazia Rusiei pe teritoriul său. Președintele Vladimir Zelenkiy a ținut un discurs în Consiliul European în care a îndemnat la unitate, menționând că începând cu 24 februarie, în Ucraina toată lumea lucrează pentru un singur rezultat - protecția statului.

Totodată, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat luni seară un embargo asupra petrolului rusesc care acoperă mai mult de „două treimi" din importurile lor din această țară. Un anunț în acest sens a fost făcut de Consiliului European, Charles Michel.

UPDATE 21.40. Un fost ministru al apărării din Ucraina a declarat pentru BBC că țara sa poate câștiga războiul cu mai multe arme din Occident.

„De îndată ce putem obține mai multe arme, în special acele arme de artilerie care sunt expediate chiar acum din Occident, putem trece la contraofensivă”, a declarat Andriy Zagorodnyuk pentru BBC.

El a spus că forțele ruse erau „la capacitate maximă” și aruncau totul în lupta din Donbas. „Își aduc toate echipamentele - așa că în prezent sunt la maximul capacității lor, maximul capacității lor.”

„Ucraina cu siguranță nu își schimbă strategia. Suntem absolut hotărâți să câștigăm. Știm că putem. Știm că armata noastră este mult mai eficientă decât cea a Rusiei. Singurul lucru de care avem nevoie este să ne echipăm cu arme suplimentare și putem face asta”.


UPDATE 21.10. Forțele de ocupație ale Federației Ruse controlează deja cea mai mare parte a orașului Severodonețk din regiunea Lugansk.

Luptele au loc în interiorul orașului, iar autoritățile îndeamnă oamenii să se adăpostească. Informația a fost publicată de șeful administrației militare de la Lugansk, Serhiy Haidai.

„Din păcate, trupele ruse controlează cea mai mare parte a orașului. Dar teama că armata noastră va fi înconjurată undeva este zadarnică. Comunicăm în permanență. Este posibil să manevrezi. De aceea, armata ține acum cu calm apărarea în pozițiile lor”, a spus Gaidai.

În prezent, 90% din toate casele din Severodonețk sunt avariate, 60% dintre ele sunt în stare critică, adică sunt aproape imposibil de restaurat.

Toată infrastructura critică este complet distrusă: nu există alimentare centrală cu apă, gaz și electricitate.

De asemenea, potrivit lui Gaidai, din cauza luptei din oraș nu există posibilitatea de a aduce ajutor umanitar sau de a părăsi Severodonețk. Șeful OVA din Lugansk a cerut oamenilor să se ascundă în adăposturi.


UPDATE 20.30. Activitatea a peste 86% dintre companiile din Rusia este afectată de sancțiunile impuse, arată datele unui raport, scrie Interfax.

„86,8% dintre antreprenorii chestionați sunt afectați de sancțiuni, 77,4%, potrivit acestora, s-au adaptat la sancțiuni sau speră să facă acest lucru, dar 11,7% nu au reușit să facă acest lucru, și opresc afacerea – total sau parțial”, se spune în raport.

Sondajul a implicat manageri și proprietari ai 6200 de companii din 85 de regiuni ale Federației Ruse. Conform datelor de monitorizare, marea majoritate a respondenților (67,1%) se confruntă cu rezultatele unei recesiuni economice. Dintre aceștia, 29,4% au raportat o scădere a veniturilor, remarcând totodată că situația rămâne sub control.

Alți 24,9% dintre antreprenori și-au descris starea ca fiind o recesiune gravă, iar 7,1% ca o criză.

Alți 5,7% au declarat că și-au închis afacerea sau intenționează să o facă în curând.

Și doar 10,4% dintre respondenți au răspuns că afacerea lor este încă stabilă și continuă să crească. „Cea mai semnificativă problemă este scăderea cererii (62,2% din răspunsuri), urmată de o lipsă de capital de lucru și decalaje de numerar, o întrerupere a lanțurilor de aprovizionare și dificultatea livrării la import”, au spus reprezentanții afacerilor.


UPDATE 20.00 Administrația președintelui american Joe Biden intenționează să ofere Ucrainei sisteme de rachete ghidate capabile să lovească ținte la o distanță de peste 40 de mile (aproximativ 64 de kilometri), scrie The Wall Street Journal, citând oficiali americani care au oferit noi detalii despre asistența militară spre Ucraina.


UPDATE 19:40. Ocupanții ruși au lansat un atac aerian asupra Severodonețk, lovind un rezervor cu acid azotic la o fabrică chimică. Potrivit Kyiv Independent, patru persoane și-au pierdut viața în urma atacului aerian.

Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk le-a cerut locuitorilor din zonă să nu-și părăsească adăposturile până nu se dispersează norul toxic.UPDATE 19:00. O refugiată ucraineană din Marea Britanie afirmă că și-a recunoscut boilerul de acasă în vârful unui tanc rusesc fotografiat în orașul Popasna ocupat de forțele armate ale Rusiei.

Fotografia a fost făcută la sfârșitul lunii mai. Pe un tanc pe care se vede litera Z, care trecea pe lângă clădiri rezidențiale puternic avariate de bombardamente, se vede o cutie de carton și alte obiecte învelite în pături și așternuturi.

Refugiata spune că boilerul l-a cumpărat chiar înainte de izbucnirea războiului și pe care nu a mai apucat să îl monteze.

Aceasta a menționat că fotografia a fost făcută pe stradă la doar cinci minute de mers pe jos de casa ei.UPDATE 18:40 Biroul de Investigații de Stat a primit permisiunea instanței de a efectua o anchetă preliminară specială asupra fostului prim-ministru al Ucrainei Mykola Azarov. El este suspectat de trădare din cauza unui acord de prelungire a șederii flotei ruse de la Marea Neagră la Sevastopol pentru 25 de ani.

Ancheta a stabilit că în timpul semnării acordului dintre Ucraina și Rusia privind șederea flotei ruse de la Marea Neagră în Ucraina la 21 aprilie 2010, fostul premier a acționat în interesul Rusiei și în detrimentul Ucrainei, scrie Hromaske.


UPDATE 18:05 .Prim-ministrul Poloniei Mateusz Morawiecki consideră că președintele rus Vladimir Putin ar trebui înlăturat de la putere, pentru că altfel va continua folosirea forței brutale de către Rusia.

„Dacă Europa şi lumea liberă vor pierde această bătălie, vor pierde acest război, noi nu vom mai fi în siguranţă, pentru că vom fi mereu sub ameninţare şi şantajaţi de Putin", a declarat Mateusz Morawiecki în timpul summitului UE de la Bruxelles asupra războiului din Ucraina, Potrivit Sky News.


UPDATE 17:30. Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy și au mers împreună în orașele Irpin și Borodeanka.
UPDATE 16:41. Pavel Kirilenko, guvernatorul regiunii Donețk din Donbas, a postat un video pe Telegram în care a spus că forțele ruse au lovit „insidios” peste noapte o zonă rezidențială din Slaviansk.

„Întregul teritoriu al regiunii Donețk este acum un câmp de luptă. Fiecare civil care rămâne în regiune este o țintă pentru ruși. Fiecare astfel de bombardament este o reamintire crudă că acum nu există locuri sigure în regiunea Donețk.Evacuarea salvează vieți!”, a spus el.


UPDATE 15:37. Avocata Poporului din Ucraina, Liudmila Denisova, a fost demisă de Rada Supremă cu votul a 234 de deputați, din cauza comunicării sale ineficiente despre crimele de război, în special a infracțiunilor sexuale comise de soldații ruși pe teritoriul ucrainean, scrie Hromadske.

Înainte de de a fi revocată din funcție, Rada Supremă a Ucrainei a strâns semnături pentru a oferi votul de neîncredere comisarei pentru drepturile omului.

Liudmila Denisova a declarat că consideră demiterea sa ilegală.

Denisova a spus că guvernarea ucraineană nu este mulțumită de activitatea sa, în special de colectarea de informații despre situația din teritoriile ocupate temporar, și a spus că astfel de acțiuni reprezintă o imixtiune în activitatea Avocatului Poporului.

Potrivit sursei citate, Legea cu privire la comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei nu prevede exprimări de neîncredere Ombudsmanului Poporului. Totuși, Legea cu privire la modificările aduse anumitor legi ale Ucrainei privind funcționarea funcției publice și a autonomiei locale în timpul legii marțiale, care a intrat în vigoare la 12 mai, permite eliberarea lui Denisova în acest fel.


UPDATE 15:22. Evacuarea civililor din Severodonețk a fost oprită din cauza bombardamentelor continue de către armata rusă.

Jan Egeland, secretarul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiați, a declarat pentru Reuters că orașul se confruntă cu distrugeri îngrozitoare.

„Mii de civili nu pot părăsi orașul din cauza împușcăturii și nu au acces la apă, hrană, medicamente și electricitate”, a spus el.

Practic nu există nicio șansă de a părăsi orașul”, a mai adăugat oficialul.

Anterior, într-un interviu acordat BBC, șeful regiunii Luhansk, Serghei Gaidai, a declarat că până la 15.000 de civili ar putea rămâne în oraș. Potrivit primarului orașului, Alexander Stryuk, linia frontului taie orașul aproape la jumătate.


UPDATE 14:44. Reprezentanții unui grup de națiuni care investighează crimele de război rusești în invazia Ucrainei se întâlnesc la Haga, relatează AP. Întâlnirea de marți dintre o echipă comună de investigații – formată din Ucraina, Lituania și Polonia – și procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan, vine după ce forțele ruse au fost acuzate de uciderea civililor în Bucha și de atacuri asupra infrastructurii civile din Mariupol.

În prezență va fi procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, al cărei birou a deschis deja peste 8.000 de anchete penale și a identificat peste 500 de suspecți între miniștri, militari și comandanți ruși, potrivit AP.


UPDATE 14:05. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov va vizita Arabia Saudită unde se va întâlni cu miniştrii de externe din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Oman, Kuweit, Qatar şi Bahrain în sediul Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC), relatează Reuters.

Deși subiectul discuțiilor rămâne neclar, potrivit CNN, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, vorbind cu agenția de presă Anadolu, a declarat marți că coridorul umanitar pentru navele care transportă alimente se numără printre subiectele care vor fi discutate.


UPDATE 13:45. Soldații ruși sunt nevoiți să mănânce carne de câine din cauza lipsei de aprovizionare cu produse a armatei, potrivit unei conversații făcute publice pe Telegram de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Din cauza unor probleme de aprovizionare, ocupanții ruși au început să mănânce din nou câini. Acest lucru este dovedit prin intermediul corespondenței invadatorului rus, care a fost interceptată de Statul Major. Potrivit invadatorului, nu au mâncare, pentru că nu există logistică în armată, iar mâncarea pur și simplu nu poate fi livrată”, se spune în mesaj.

Potrivit discuției, realitatea este în contrast cu ceea ce le spun oamenilor în mass-media rusă.

La observația prietenului că în mass-media rusă arată că rușii „ desenează doar victorii”, soldatul rus răspunde pur și simplu: „Lasă-i să vină aici și să deseneze”.


UPDATE 13:10. Un tribunal din regiunea Poltava a condamnat la 11 ani și 6 luni de închisoare doi soldați ruși, Alexander Bobîkin și Alexandr Ivanov, care au bombardat zone civile din regiunea Harkiv.

Militarii au fost găsiți vinovați de încălcarea legilor războiului. Parchetul a cerut să-i condamne la 12 ani de închisoare - cea mai grea pedeapsă posibilă.

Ambii ruși au servit în regiunea Murmansk. Boîkin a fost un șofer-încărcător al sistemului de rachete cu lansare multiplă Grad, Ivanov a fost un trăgător al aceluiași vehicul de luptă.


UPDATE 12:39. După cum a spus șeful administrației regionale Luhansk, Serghei Gaidai, într-un interviu telefonic acordat pentru BBC, situația din jurul Severodonețk-ului rămâne extrem de tensionată.

„[Rușii] atacă Severodonețk din mai multe direcții. Din păcate, au reușit deja să intre în oraș, iar situația este foarte grea", a spus el, adăugând că trupele ucrainene nu au părăsit încă orașul și continuă să reziste.

Întrebat dacă Severodonețk ar putea cădea, Gaidai a reamintit că acesta a este război și este imposibil să se facă astfel de presupuneri.

„Dar dacă trebuie să treacă peste râu până la Lîsîceansk pentru a salva trupele, s-ar putea să o facă”, a sugerat el.

Dacă Severodonețk și vecina Lîsîceansk sunt capturate de trupele ruse, atunci întreaga regiune Luhansk din estul Ucrainei va fi sub controlul Moscovei.

„Din păcate, acum linia frontului este în mijlocul orașului, dar continuă să se apere și să rămână ucraineană”, a declarat mai devreme primarul din Severodonețk, Oleksandr Stryuk, la televiziunea locală, adăugând că, din păcate, evacuarea populației civile din oraș este imposibil din cauza ostilităților active.


UPDATE 12:05. Ministerul Tineretului și Sportului din Ucraina a permis desfășurarea de competiții întregi ucrainene în anumite zone ale țării, fără prezența spectatorilor. Un ordin în acest sens a fost prezentat de către parlamentarul Jan Beleniuk.

Potrivit documentului, competițiile sunt reluate pentru pregătirea sportivilor și echipelor naționale ale Ucrainei pentru participarea la competiții internaționale majore.

Pe parcursul desfăşurării acestora trebuie respectate condiţiile de securitate prevăzute de legislaţia privind legea marţială. Totodată, se indică faptul că competițiile se vor desfășura în rândul sportivilor adulți și a sportivilor cei mai apropiați de grupa de vârstă adultă, inclusiv a sportivilor cu dizabilități.


UPDATE 11:28. Publicația Strana.ua publică un video cu un grup de jurnaliști ucraineni și străini care nimerește sub un atac, iar unul din reporteri este rănit la mână. Cel mai probabil, evenimentul a avut loc undeva în zona Luhansk unde se duc acum lupte intense.


UPDATE 11:15. Șeful administrației prezidențiale de la Kiev, Andrei Ermac, într-o postare pe Telegram: „Un prieten de-al meu, directorul Institutului Freeman-Spogli pentru Studii Internaționale (FSI), fost consilier pentru securitate națională al președintelui Statelor Unite, ambasadorul Michael McFaul, a scris că Statele Unite ar putea trimite MLRS-uri cu rază scurtă de acțiune în Ucraina„.


UPDATE 11:06. Salvatorii din Harkiv au stins patru incendii în sectorul privat din regiunea Kiev, cauzate de bombardamentele rusești.

Pe 30 mai, în jurul orei 16, rupele ruse au tras din nou în casele civililor din Harkiv. De data aceasta, sectorul privat și un garaj din regiunea Kiev au fost lovite. În urma bombardamentelor au fost 4 incendii la diferite adrese. În total, au fost cuprinse de foc 2 case particulare, o fermă, 3 garaje și 4 mașini.

Suprafața totală a incendiilor a fost de peste 800 mp.

Salvatorii din regiunile Kiev, Șevcenko și Saltivka au luptat cu flăcările sub amenințarea cu bombardamente repetate.

Ultimul focar a fost lichidat la ora 19:05.


UPDATE 10:31. Forțele ucrainene anunță despre pierderile trupelor ruse până la ziua de azi, 31 mai:

persoane lichidate - aproximativ 30.500 (+150);
tancuri - 1358 (+9);
mașini blindate de luptă - 3.302 (+20);
sisteme de artilerie - 649 (+6);
RSZV / MLRS - 207 (+2);
sisteme de război antiaerian - 93 (+0);
aeronave - 208 (+1);
elicoptere - 174 (+0);
UAV nivel operațional-tactic - 515 (+8);
rachete de croazieră - 120 (+2);
nave de război / bărci - 13 (+0);
vehicule și rezervoare de combustibil - 2.275 (+11);
echipamente speciale - 48 (+0):

„Cele mai mari pierderi ale adversarului (ultima zi) au fost observate în direcțiile Krivoi Rog și Zaporojie”, punctează armata Ucrainei.


UPDATE 10:15. Preşedintele regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, Alan Gagloev, a suspendat luni organizarea unui referendum anunţat anterior privind integrarea în Rusia înainte de finalizarea consultărilor cu Moscova, informează Reuters.

„Până la finalizarea consultărilor se suspendă decretul preşedintelui Republicii Osetia de Sud din 13 mai 2022 „Privind convocarea referendumului Republicii Osetia de Sud””, a spus preşedintele Alan Gagloev într-un decret.

Pe 13 mai, acesta anunţase că un referendum va avea loc pe 17 iulie.


UPDATE 10:05. Ministerul Regatului Unit al Apărării și-a publicat evaluarea zilnică a situației din Ucraina, spunând că, pentru a-și urmări obiectivul probabil de ocupare completă a Donbasului, Rusia are în față ținte provocatoare.

- Capturarea Liman-lui de către Rusia sprijină efortul său operațional principal, care rămâne probabil încercuirea Severodonețk-ului și închiderea buzunarelor din jurul forțelor ucrainene din regiunea Luhansk;

- Concentrațiile grele continuă, în timp ce lupte de stradă au loc probabil la periferia orașului Severodonețk;

- Rusia a obținut succese locale mai mari decât mai devreme în campanie prin adunarea forțelor și a incendiilor într-o zonă relativ mică. Acest lucru obligă Rusia să accepte riscul în altă parte a teritoriului ocupat;

- Rusia va trebui să asigure alte obiective operaționale provocatoare dincolo de Severodonetsk, inclusiv orașul cheie Kramatorsk și drumul principal M04 Dnipro-Donețk.


UPDATE 09:50. Rezumatul operațional al Forțelor Armate ale Ucrainei în dimineața zilei de 31 mai:

- În direcția Donețk, principalele eforturi ale trupelor ruse sunt concentrate pe stabilirea controlului asupra orașului Severodonețk. Despre acest lucru scrie Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul său despre începutul celei de-a 97-a zile de război;

- Potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, în direcția Donețk, armata rusă bombardează trupele ucrainene de-a lungul liniei de contact cu mortare, artilerie de tun și sisteme de lansare de rachete multiple. Mijloacele de război electronic sunt utilizate în mod activ;

- În direcția Liman, armata rusă se regrupează și se pregătește pentru o ofensivă. De asemenea, trupele ruse au încercat să recunoască rutele de înaintare ulterioară în zona așezării Liman, au suferit pierderi și s-au retras;

- În direcția Slobozhansky, trupele ruse continuă să se pregătească pentru ofensivă, să furnizeze arme și echipamente militare de pe teritoriul Rusiei. În direcția slavă, principalele eforturi ale părții ruse se concentrează și pe menținerea liniilor ocupate și a rutelor de aprovizionare, precum și pe crearea condițiilor pentru o ofensivă ulterioară;

- În ziua precedentă, aviația de lovitură a Ucrainei a lansat lovituri cu foc asupra unităților armatei ruse din teritoriile Harkiv, Donețk, Lhansk și Herson. Trupele de rachete antiaeriene din regiunea Odesa au doborât o rachetă de croazieră Kh-22 Burya;

- Potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, în ultimele 24 de ore, un tanc rusesc, patru sisteme de artilerie, cinci vehicule blindate de luptă și două vehicule au fost distruse pe direcțiile Donețk și Luhansk. Unitățile de apărare aeriană au doborât și o rachetă de croazieră Kh-59MK.


UPDATE 09:05. De la începutul invaziei rusești, 243 de copii au decedat, iar 446 au fost răniți.UPDATE 08:45. Președintele american Joe Biden a spus că nu intenționează să trimită în Ucraina nicio rachetă care ar putea ajunge pe teritoriul Rusiei.

„Nu voi trimite nimic care poate trage în Rusia”, a spus Biden luni la Casa Albă, când a fost întrebat dacă intenționează să trimită rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina.

Potrivit CNN, administrația Biden se pregătește să intensifice tipul de armament pe care îl oferă Ucrainei prin trimiterea de sisteme avansate de rachete cu rază lungă, care sunt acum cea mai mare solicitare din partea oficialilor ucraineni.

Administrația înclină spre trimiterea sistemelor ca parte a unui pachet mai mare de asistență militară și de securitate către Ucraina, care ar putea fi anunțat de săptămâna viitoare.


UPDATE 08:30 Creșterea pierderilor în rândul ofițerilor subalterni ruși va degrada probabil și mai mult capacitățile ruse și va duce la căderi ale moralului. Ministerul Regatului Unit al Apărării a declarat pe 30 mai că forțele ruse au suferit pierderi devastatoare în rândul ofițerilor de rang mediu și inferior.

Totodată, disensiunile interne din cadrul cercurilor militare rusești, care susțin că Kremlinul nu face suficient pentru a câștiga războiul, continuă să crească, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind situația invaziei.

ISW a evaluat anterior că demoralizarea continuă și controlul slab în rândul forțelor ruse ar putea oferi forțelor ucrainene oportunități de a desfășura contraofensive prudente, mai ales că armata rusă continuă să investească resurse în bătălia de la Severodonețk în detrimentul altor linii de efort.

Ultimele informații prezentate de Institutul pentru Studiul Războiului:

  • Forțele rusești au continuat să captureze treptat părți din Severodonețk, dar nu au încercuit deocamdată complet orașul.
  • Trupele de invazie s-au concentrat pe o regrupare în apropiere de Izium pentru a reînnoi ofensivele spre Slovyansk și Barvinkove și au efectuat doar atacuri minore, fără succes.
  • Forțele Moscovei fac progrese treptate spre Slovyansk și vor încerca să atace orașul în sine în următoarele săptămâni, dar este puțin probabil să obțină progrese decisive.
  • Trupele ruse din Harkov continuă să își concentreze eforturile pentru a împiedica o contraofensivă ucraineană să ajungă la granița internațională dintre Harkov și Belgorod, iar forțele ucrainene nu au desfășurat nicio operațiune semnificativă în zonă în ultimele zile.
  • Contraatacul ucrainean limitat din nordul regiunii Herson nu a mai câștigat teren în ultimele 48 de ore, dar a perturbat operațiunile rusești.
  • Forțele ruse au lansat mai multe atacuri nereușite împotriva capului de pod ucrainean de pe malul estic al râului Inhuleț.
  • Numărul tot mai mare de pierderi în rândul ofițerilor tineri ruși va degrada și mai mult moralul și capacitățile de comandă și control ale Rusiei.

UPDATE 08:05. Trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra orașului Slaviansk, în regiunea Donețk, în noaptea de 31 mai.

Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte șase au fost rănite.

Acest lucru a fost anunțat de șeful OVA Donețk, Pavlo Kyrylenko. Lucrările de salvare sunt în desfășurare pe șantier. Numărul exact de răniți și morți va fi cunoscut după finalizarea lucrărilor.. Atacul a afectat o școală și cel puțin șapte clădiri înalte.


UPDATE 07:40. Uniunea Europeană este pregătită să ofere Ucrainei încă 9 miliarde de euro de asistență macrofinanciară – anunțul corespunzător a fost făcut de președintele Consiliului European Charles Michel. „Sprijin puternic și concret pentru reconstrucția Ucrainei”, a scris Michel.


UPDATE 07:15. Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat luni seară un embargo asupra petrolului rusesc care acoperă mai mult de „două treimi" din importurile lor din această țară.UPDATE 07:10. Președintele Ucrainei Vladimir Zelenkiy a ținut un discurs în Consiliul European.

„Europa trebuie să dea dovadă de putere. Pentru că Rusia percepe doar puterea ca argument. Este timpul. Este timpul să nu fiți separați, nu fragmente, ci un întreg. Ucraina a arătat prin propriul exemplu de ce este important acest lucru. La noi începând cu 24 februarie este maximă unitate, toată lumea lucrează pentru un singur rezultat - protectia statului.

Și datorită acestui lucru am reușit să facem ceea ce lumea nu se aștepta: Ucraina a oprit armata rusă – și toată lumea se temea de asta, vă amintiți? – și am reușit să eliberăm o parte din teritoriul nostru ocupat. O unitate mai mare este cu adevărat fundamentul acestei forțe. În sfârșit, toate certurile din Europa trebuie să se termine, fiind o problemă internă care nu face decât să încurajeze Rusia să pună din ce în ce mai multă presiune asupra ta”.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai și 30 mai.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media