Președintele României, de la Kiev: „Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Ucrainei, R. Moldova și Georgiei, esențială în construirea unui scut puternic și durabil în jurul valorilor noastre comune”

16 iunie 2022, 21:51 Politică 117
Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele României Klaus Iohannis.  Sursa: Klaus Iohannis/Twitter

„Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esențială în construirea unui scut puternic și durabil în jurul valorilor noastre comune”. Declarația aparține președintelui României Klaus Iohannis care a fost făcută într-o conferință comună susținută la Kiev alături de președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele Franței Emmanuel Macron.

„Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esențială în construirea unui scut puternic și durabil în jurul valorilor noastre comune”.

„Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei. Vremuri extraordinare cer răspunsuri extraordinare, strategice și vizionare“, a indicat Iohannis, potrivit Calea Europeană.

În opinia lui Iohannis, această decizie „este grăitoare pentru capacitatea noastră de a proiecta securitate și stabilitate în vecinătatea proprie”.


„Nu mai avem timp pentru ezitări. Partenerii noștri au nevoie să le acordăm mai mult sprijin pe termen lung, să-i ajutăm în a-și construi reziliența și a face față unei game largi de provocări simultane, fie convenționale, fie hibride. Domnule

Președinte Zelenskiy, dragi prieteni, ne aflăm aici împreună pentru că știm că este de datoria noastră să acționăm. Este responsabilitatea noastră să menținem acest avânt și să ne ajutăm prietenii ucraineni să-și făurească un nou viitor”, a mai spus Iohannis.

Franța, Italia, Germania și România susțin acordarea imediată a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina. Declarația a fost făcută de președintele francez Emmanuel Macron la Kiev.

Emmanuel Macron, Mario Draghi, Olaf Scholz și Klaus Iohannis au mers joi la Kiev, unde au avut întâlniri cu mai mulți oficiali ucraineni. Cei patru lideri au mers și la Irpin, locul unde rușii au masacrat populația civilă.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media