LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 63. Miting pro-ucrainean la Herson, oraș ocupat de ruși: Manifestanții, atacați de trupele ruse cu fumigene și mijloace speciale. Rusia sancționează sute de parlamentari britanici

27 aprilie 2022, 08:17 Ucraina 917
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Pe măsură ce luptele grele continuă în estul Ucrainei, tensiunile cresc, de asemenea, în Republica Moldova, după o serie de explozii inexplicabile ce au avut loc în regiunea separatistă a Transnistriei, unii avertizând că Rusia ar putea urmări teritoriul.

Între timp, gigantul energetic rus Gazprom va opri aprovizionarea cu gaze atât către companiile de gaze deținute de stat din Bulgaria, cât și din Polonia, după ce cele două țări au refuzat să plătească în ruble. Rusia a dat luna trecută un ultimatum pentru ca țările să-și plătească energia în ruble sau riscă să fie întrerupte de aprovizionarea vitală.

Mai multe explozii au fost auzite miercuri dimineața în orașul rus Belgorod, situat la aproximativ 40 de kilometri nord de granița cu Ucraina, potrivit unui oficial local, citat de BBC.

Germania a acceptat să livreze tancuri antiaeriene Ucrainei, pentru prima dată când a furnizat acest tip de armament greu în timpul războiului. Între timp, Departamentul de Apărare al SUA a înființat un centru de control în Germania pentru a coordona transporturile și „a eficientiza livrarea” asistenței militare către Ucraina.

UPDATE 20:51. Încă 30 de locuitori din regiunea Luhansk au fost evacuați din zonele afectate de război. Mai devreme, din regiunea au mai fost evacuate 58 de persoane.

UPDATE 19:32. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a ajuns la Kiev, unde urmează să se întâlnească cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy.

UPDATE 18:48. Oficiul procurorului general al Ucrainei anunță că, de la începutul războiului, în Ucraina au murit 217 de copii, iar peste 393 au fost răniți.

În total, peste 610 copii au fost răniți în Ucraina de la începutul războiului. Potrivit datelor oficiale, în dimineața zilei de 27 aprilie, numărul copiilor răniți nu s-a modificat – 217. Numărul răniților a crescut – peste 393.

De asemenea, oficiul procurorului general al Ucrainei anunță că, în urma bombardamentelor rusești 1 508 de instituții de învățământ au fost avariate, iar 102 dintre ele sunt complet distruse.

UPDATE 18:28. Rusia neagă acuzaţiile că foloseşte aprovizionarea cu gaze naturale ca instrument de şantaj, după ce gigantul energetic Gazprom a oprit fluxul către Polonia şi Bulgaria. Totuși, purtătorul de cuvânt al Kremlinul a avertizat, miercuri, că şi alte ţări care refuză să plătească gazul în ruble s-ar putea confrunta cu acelaşi rezultat, relatează Reuters.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că anunţul Gazprom este încă o încercare a Rusiei de utilizare a gazului ca instrument de şantaj.

"Nu este vorba de niciun şantaj", a subliniat Dmitri Peskov, respigând acuzaţiile șefei Comisiei Europene.

UPDATE 18:00. Vladimir Putin a amenințat, miercuri, cu un „răspuns fulgerător și rapid”, dacă „cineva din exterior va dori să intervină în Ucraina”. Dictatorul rus a spus că va folosi „toate instrumentele” în cazul în care va exista vreo intervenție din partea cuiva care să reprezinte o „amenințare strategică” pentru Rusia în războiul din Ucraina.

„Dacă cineva din exterior va dori să intervină în situația din Ucraina și va reprezenta o amenințare strategică, inacceptabilă pentru Rusia, răspunsul nostru va fi unul fulgerător și rapid. Avem toate instrumentele pentru acest lucru”, a spus Putin.

UPDATE 17:35. Ucrainenii au bombardat forţele ruseşti care au ocupat Insula Şerpilor. Ar fi distrus un post de control și un sistem antiaerian.

UPDATE 16:57. Preţurile de referinţă la gazele naturale în Europa au crescut miercuri, după ce Rusia a oprit livrările în Polonia şi Bulgaria, escaladând astfel tensiunile regionale şi avertizând continentul că este decisă în privinţa reducerii aprovizionării, pe fondul divergenţelor privind plata combustibilului, transmite Agerpres, citând o analiză Bloomberg.

La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze au urcat cu 24%, până la 127,50 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai ridicat nivel de la 1 aprilie.


UPDATE 16:40. Forțele ruse pregătesc provocări cu lovituri de rachete asupra regiunii separatiste transnistrene pentru a acuza Ucraina că atacă zona nerecunoscută din stânga Nistrului. Acest lucru a fost raportat de Comandamentul „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„În zona operațională a Mării Negre, gruparea navală a flotei ruse cu submarine continuă să se mențină în tensiune din cauza posibilelor atacuri cu rachete asupra Ucrainei. De asemenea, forțele inamice pregătesc provocări cu atacuri cu rachete asupra Transnistriei pentru a acuza Ucraina că atacă regiunea nerecunoscută.

Păstrați calmul și rezistența, urmați măsurile de securitate, nu aveți încredere în propaganda inamicului”, se menționează în raport.


UPDATE 16:35. Ministrul german de Finanțe Christian Lindner spune că nu există semne care să sugereze că Rusia va înceta să livreze gaze Germaniei, relatează Reuters.

Comentariile lui Lindner vin după ce compania de stat rusă de gaze Gazprom a oprit livrările către Polonia și Bulgaria.

Germania se bazează pe Rusia pentru aproximativ 40% din aprovizionarea cu gaz. Rusia a spus că țările „neprietenoase” trebuie să plătească pentru gaz în ruble, o cerere care a fost văzută ca o încercare de a-și susține moneda pe măsură ce sancțiunile occidentale intră în vigoare.


UPDATE 16:24. Rusia a expulzat trei diplomați norvegieni, a declarat miercuri biroul de presă al Ministerului Norvegian de Externe pentru CNN. Aceasta vine după ce Norvegia a acordat același număr de diplomați ruși persona non grata la începutul acestei luni, ca răspuns la atrocitățile presupuse a fi comise de forțele ruse în orașul ucrainean Bucha.

Acesta marchează cea mai recentă mișcare de răzbunare din partea Rusiei pe fondul expulzării în masă a diplomaților din întreaga Europă ca răspuns la războiul din Ucraina.


UPDATE 16:00. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, consideră „destul de provocatoare” declaraţia consilierului prezidenţial ucrainean, Alexei Arestovici, cu privire la stânga Nistrului, precizând că „Ucraina ar fi capabilă să rezolve problema transnistreană”, mimând pocnitul din degete de trei ori, scrie RIA Novosti.

Întrebat despre situaţia din stânga Nistrului, Alexei Arestovici, consilierul preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy, a declarat că R. Moldova „poate avea mari nepăceri”, iar cea mai bună soluție pentru R. Moldova, în acest context, este să ceară ajutorul Ucrainei și României.


UPDATE 15:30. Familia fostului marin american Trevor Reed spune că a fost eliberat din custodia rusă, transmite CNN.

„Familia noastră a trăit un coșmar. Astăzi, rugăciunile noastre au primit răspuns, iar Trevor se întoarce în siguranță în Statele Unite", a spus familia într-un comunicat.

„Am cere cu respect puțină intimitate în timp ce abordăm multitudinea de probleme de sănătate cauzate de condițiile mizerabile la care a fost supus în gulagul său rusesc”, a continuat în declarația sa familia.

Ei i-au mulțumit președintelui american Joe Biden „pentru amabilitate, considerație și pentru că a luat decizia de a-l aduce acasă pe Trevor”, adăugând că acțiunea lui Biden „s-ar putea să fi salvat viața lui Trevor”.


UPDATE 14:57. Rusia a declarat, miercuri, că va schimba fostul marin american Trevor Reed cu un prizonier rus deținut în Statele Unite.

„Ca urmare a unui proces îndelungat de negocieri, la 27 aprilie 2022, cetățeanul american Trevor Rowdy Reid, anterior condamnat în Federația Rusă, a fost schimbat cu cetățeanul rus Konstantin Yaroshenko, care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare de către un tribunal american în 2010”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.


UPDATE 14:23. Rusia a sancționat 287 de membri ai parlamentului britanic, inclusiv șeful de cabinet din Downing Street, Steve Barclay, și președintele Camerei Comunelor Lindsay Hoyle, a anunțat miercuri Ministerul său de Externe.

Mișcarea de răzbunare interzice politicienilor să intre în Rusia și vine ca răspuns la sancționarea Marii Britanii a 386 de parlamentari ruși pe 11 martie, potrivit CNN.

Atât parlamentarii conservatorilor, cât și cei ai Partidului Laburist se numără printre cei sancționați de Moscova.

„Aceste persoane, cărora nu le mai este permis să intre în Federația Rusă, au avut cel mai activ rol la stabilirea instrumentelor de sancțiuni anti-ruse la Londra și contribuie la declanșarea neîntemeiată a isteriei rusofobe în Marea Britanie”, a declarat Ministerul de Externe rus.

„Retorica ostilă și acuzațiile exagerate care vin din gura parlamentarilor britanici nu numai că tolerează cursul ostil al Londrei, care vizează demonizarea țării noastre și izolarea sa internațională, ci sunt și folosite de oponenții dialogului reciproc respectuos cu Rusia pentru a submina fundamentul cooperării bilaterale”, se spune în declarația rușilor.

Secretarul britanic pentru Mediu George Eustice, ministrul Brexit Jacob Rees-Mogg și parlamentarii conservatori Jeremy Hunt și Steve Baker sunt printre cele mai importante personalități politice britanice care figurează pe lista de sancțiuni a Rusiei.


UPDATE 14:00. Polonia și Bulgaria au acuzat Moscova de „șantaj”, după ce gigantul energetic rus Gazprom a declarat că a întrerupt exporturile de gaze către cele două țări.

Premierul bulgar Kiril Petkov a descris demersul Gazprom drept o „încălcare gravă a unui contract actual”. Petkov a spus că a discutat despre situație cu prim-ministrul Greciei, care se învecinează cu Bulgaria.

Șeful Guvernului bulgar a declarat că Bulgaria și Grecia vor continua să lucreze împreună pentru securitatea și diversificarea energetică. El a adăugat că va avea „o importanță strategică atât pentru țări, cât și pentru regiune”.


UPDATE 13:00. Jurnaliștii de la CNN susțin că au intrat în posesia unei filmări realizate cu o dronă deasupra orașului Bucha din regiunea Kiev, în perioada când trupele ruse încă se aflau pe teritoriul localității. Postul de televiziune relatează că a reușit să verifice autenticitatea videoclipului și a stabilit că acesta a fost realizat în perioada 12-13 martie. CNN refuză să dezvăluie sursa care a furnizat informațiile din motive de securitate și nu a publicat deocamdată videoclipul în sine.

Înregistrarea arată cadavrele celor uciși zacând pe străzile orașului, precum și militari și tehnică militară rusească. Filmarea, în special, a surprins mai multe cadavre care zac în același louri ca și în imginile video distribuite pe 1 aprilie. Într-unul dintre fragmentele înregistrării pe aceeași stradă unde zac cadavrele morților este observată armata rusă, susțin cei de la CNN.

Postul de televiziune spune că a contactat Ministerul rus al Apărării rus pentru a comenta imaginile, dar nu a primit niciun răspuns până acum. Partea rusă a negat implicarea soldaților săi în crimele de la Bucha, susținând că oamenii ar fi murit după ce militarii au părăsit această așezare.


UPDATE 12:27. Kievul acuză Moscova că încearcă să destabilizaze situația din regiunea transnistreană, după mai multe explozii care au avut loc în zilele de 25 și 26 aprilie. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy crede că Rusia tinde să atragă zona separatistă din stânga Nistrului în războiul său, însă forțele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o eventuală escaladare a trupelor ruse pe teritoriul ocupat temporar al Republicii Moldova.

Șeful statului ucrainean a menţionat că împărtăşeşte pe deplin evaluarea situaţiei de către preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. El a mai spus că a discutat această problemă cu premierul român Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită la Kiev.

„Înțelegem clar că acesta este unul dintre pașii planificați de Federația Rusă. Serviciile lor secrete lucrează acolo. Nu mai este vorba doar de știri false. Este clar de ce – să destabilizeze situația din regiune, să amenințe Moldova, arătându-i ce se va întâmpla dacă Moldova va continua să susțină Ucraina”, a spus președintele ucrainean.

Potrivit lui Zelenskiy, Ucraina știe că trupele ruse, care sunt prezente de mulți ani pe teritoriul părții ocupate temporar a Moldovei , regiunea separatistă Transnistria, se pregătesc constant.


UPDATE 12:03. La Herson, cel mai mare oraș ucrainean ocupat de trupele ruse, a fost anunțat astăzi un miting pro-ucrainean. Nici nu a reușit să înceapă că trupele ruse de ocupație au intervenit cu fumigene și mijloace speciale pentru a risipi mulțimea. Potrivit canalului public de televiziune ucrainean, cel puțin 4 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.


UPDATE 11:44. Decizia Rusiei de a opri livrarea de gaz către clienții din Europa este „un instrument de șantaj”, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Mișcarea este „nejustificată și inacceptabilă” și arată lipsa de încredere a Rusiei ca furnizor de gaze, adaugă oficiala europeană.

Von der Leyen a declarat că statele membre ale UE au planuri de urgență în vigoare pentru acest scenariu și Comisia Europeană este în contact strâns cu acestea pentru a asigura livrări alternative și cele mai bune niveluri posibile de stocare în întregul bloc.

O reuniune a grupului de coordonare a gazelor are loc acum pentru a stabili răspunsul coordonat al UE, adaugă von der Leyen.

„Vom continua, de asemenea, să lucrăm cu parteneri internaționali pentru a asigura fluxuri alternative – și voi continua să lucrez cu liderii europeni și mondiali pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie în Europa”, spune ea.

„Europenii pot conta pe sprijinul nostru deplin”.


UPDATE 11:20. Așa-zisul Minister de Interne din stânga Nistrului, regiunea separatistă a Republicii Moldova, susține că în dimineața zilei de astăzi, 27 aprilie, din partea Ucrainei au fost trase focuri de armă spre Cobasna, localitate aflată sub jurisdicția Tiraspolului și unde se află cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est.

De cealaltă parte, copreședintele delegației transnistrene la Comisia Unificată de Control (CUC), Oleg Beleakov, a infirmat împușcăturile din zona depozitelor militare din apropierea satului Cobasna.


UPDATE 10:57. Forțele ucrainene anunță despre pierderile ruseși până la data de 27 aprilie:

  • rezervoare ‒ 939 (+21);
  • mașini blindate de luptă / APV ‒ 2342 (+34);
  • sisteme de artilerie - 421 (+5);
  • RSZV / MLRS - 149 (+0);
  • sisteme de război antiaerian - 71 (+2);
  • aeronave - 185 (+1);
  • elicoptere - 155 (+1);
  • echipamente auto / vehicule - 1.666 (+23);
  • nave / bărci - 8 (+0);
  • rezervoare combustibil - 76 (+0);
  • nivel operațional-tactic UAV - 207 (+2);
  • echipament special - 31 (+0);
  • sistem OTRK / TRK / mobil SRBM - 4 (+0).
„Cele mai mari pierderi ale inamicului (din zilele trecute) au fost observate în direcțiile Kurakhiv și Izium”, potrivit comunicatului emis de Ministerul Apărării Ucrainean.


UPDATE 10:34. Ucraina și-a menținut controlul „asupra majorității spațiului său aerian” la aproximativ două luni de la invazia Rusiei, a declarat miercuri Ministerul Apărării din Marea Britanie (MOD), într-o actualizare de informații.

„Ucraina păstrează controlul asupra majorității spațiului său aerian. Rusia nu a reușit să distrugă efectiv Forțele Aeriene Ucrainene sau să suprime apărarea antiaeriană ucraineană. Ucraina continuă să mențină în pericol mijloacele aeriene rusești”, se arată în raport.

Potrivit evaluării, activitatea aeriană a Rusiei este acum „axată în principal pe sudul și estul Ucrainei” pentru a oferi sprijin forțelor sale terestre de acolo. Între timp, accesul Rusiei în „nordul și vestul Ucrainei” rămâne „foarte limitat”, se arată în raport.

Abordând morțile de civili din orașul asediat Mariupol, MOD a spus că este probabil că atacurile aeriene rusești „se desfășoară folosind bombe în cădere liberă nedirijate”, care „reduc capacitatea Rusiei de a discrimina în mod eficient atunci când efectuează lovituri, crescând riscul de victime civile”.

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii și activelor militare ucrainene din întreaga țară rămân în curs, potrivit MOD.


UPDATE 10:03. Forțele armate ucrainene au recunoscut pierderea unor orașe și sate din regiunile de est, în timp ce Rusia își intensifică ofensiva terestră. Luptele grele sunt în desfășurare pe trei fronturi, forțele ruse fiind întărite și reaprovizionate din bazele din interiorul Rusiei, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

În ciuda pierderii de teritoriu, autoritățile ucrainene au declarat că nouă atacuri inamice au fost respinse numai în regiunile Donețk și Luhansk, echipamentul rusesc fiind distrus - inclusiv nouă tancuri și 11 sisteme de artilerie.

Trupele ucrainene luptă în esență în trei direcții pentru a împiedica forțele ruse să preia toate regiunile Donețk și Luhansk, care a fost obiectivul declarat al Kremlinului.

Dinspre nord, unitățile rusești atacă în direcția Barkinove, un oraș la sud de Izium, și au luat satul Zavody care este contestat de câteva zile, a spus armata ucraineană. De asemenea, ucrainenii au recunoscut că rușii au ocupat periferia așezării Velyka Komyshuvakha din aceeași zonă.

Dinspre est, forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Zarichne și au început să atace Yampil din apropiere. Purtătorul de cuvânt a spus că operațiunile ofensive rusești s-au concentrat și pe zonele Severodonețk, Popasna și Kurakhiv. Trupele ruse au preluat, de asemenea, controlul asupra așezării Novotoshkivske și încearcă să avanseze mai spre vest.

În sud, forțele ruse încearcă să consolideze un pod de uscat către Crimeea și să ocupe regiunile de coastă ucrainene. Comandamentul sudic al forțelor armate ucrainene a declarat că unitățile ruse se regrupau și efectuează recunoașteri aeriene și încearcă să împingă spre nord, spre orașul Kryvyi Rih și în regiunea Zaporojie.

De asemenea, a acuzat rușii care ocupă regiunea Herson de „filtrare” în continuare a civililor în două cartiere. Pagubele raportate includ infrastructura energetică din orașul Zelenodolsk și un incendiu grav la Dnipropetrovsk.

„Forțele armate ale Ucrainei dau dovadă de curaj și desfășoară operațiuni de succes”, a spus șeful administrației militare a orașului Krivîi Rih. El a adăugat că au fost luați prizonieri ruși.

sursa: CNN


UPDATE 09:55. Podul de la Zatoka, singura legătură sudică peste limanul Nistrului dintre regiunea sudului Basarabiei și restul Odesei a fost distrust total în această dimineață, spune purtătorul de cuvânt al Administrației militare regionale, Serghei Bratciuk.

Lovitura a fost dată la 6.45 dimineața, iar potrivit șefului căilor ferate ucrainene, Oleksandr Kamișin, niciun feroviar nu a avut de suferit.

Trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra regiunii Odesa și au avariat podul de peste estuarul Nistrului, ce leagă Zatoka de Belgorod-Dnistrovsk. Atacul a fost confirmat de către autoritățile din Odesa.


UPDATE 09:35. Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Alexei Arestovici s-a expus pe marginea ultimelor evenimente petrecute în regiunea transnistreană. Potrivit lui, armata din regiunea transnistreană nu ar putea să ocupe atât de ușor Chișinăul. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu.

Arestovici a menționat că un scenariu ca armata din stânga Nistrului să intervină în R. Moldova ar crea „mari neplăceri” pentru țara noastră, iar cea mai bună soluție pentru Moldova, în acest context, este să ceară ajutorul Ucrainei și României.

„Poate fi o problemă serioasă pentru Moldova, care ar putea cere ajutorul Ucrainei sau României. Pe mulți moldoveni i-ar putea nemulțumi apelul la ajutorul românilor, pentru că există o asemenea poziție pentru mulți cetățeni că sunt popoare separate, dar limba este aceeași. Să zicem că sunt popoare diferite, nu neg, dar faptul că sunt vecini și cel mai probabil că România va răspunde la apel. Mai mult, România este o țară membră NATO, UE, iar aici ar putea fi tare «vesel».

Dar, trebuie să înțeleagă că și pentru noi Moldova este un vecin apropiat, apropiate ca destin, de aceea pot apela și la ajutorul Ucrainei”, a declarat Alexei Arestovici în cadrul interviului.

Întrebat dacă Ucraina ar fi capabilă să rezolve problema transnistreană, acesta a menționat că „o să ne descurcăm”, mimând pocnitul din degete de trei ori.


UPDATE 09:25. Șeful administrației militare regionale din Luhansk, Serghei Gaidai, vine cu același îndemn către civili de a se evacua cât mai este posibil.

„Evacuați-vă mai repede: nu vă fie teamă să vă schimbați viața. Acum orice încercare de schimbare este în bine. Aproape fiecare locuitor al regiunii nu are nimic de pierdut. Și în alte regiuni ale Ucrainei, unde veți fi duși gratuit, îți vom găsi un acoperiș deasupra capului. Și cel mai important - veți fi în siguranță acolo. Există o infrastructură, magazine deschise, instruire în școli, este nevoie de noi angajați.

Tot ce trebuie să faceți este să vă hotărâți și să nu trăiți sub gloanțe și bombardamente. Evacuăm pe oricine dorește. Dacă nu puteți ajunge singur la locul de întâlnire, spuneți-ne unde vă aflați. Ei te vor ajuta. Autobuzele au plecat deja”, a îndemnat Gaidai.


UPDATE 09:21. Armata Federaţiei Ruse a afirmat marţi seara că a făcut cuceriri teritoriale importante în estul şi sudul Ucrainei, printre care capturarea întregii regiuni Herson, informează dpa, potrivit Agerpres.

„Armata rusă a preluat controlul asupra întregii regiuni Herson, părţi din regiunile Zaporojie şi Nikolaev, precum şi părţi semnificative din Republicile Populare Doneţk şi Luhansk”, a anunţat general-colonelul Mihail Mizinţev.

În zonele cucerite, viaţa de zi cu zi revine încet la normal, infrastructura socială este reparată şi a început semănatul culturilor, a dat asigurări Mizinţev. Însă, în pofida afirmaţiilor Moscovei, există informaţii contradictorii cu privire la controlul regiunii Herson.

Marţi mai devreme, comandantul militar ucrainean al regiunii a afirmat că linia de apărare se află în interiorul Hersonului şi că forţele ruse nu au reuşit să treacă de ea.


UPDATE 09:15. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a avertizat că nepăsarea trupelor ruse care au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl semnalează pericolul ca Rusia ar putea folosi arme nucleare. Totuși, marți, premierul britanic Boris Johnson a declarat că nu se așteaptă ca Rusia să folosească arme nucleare tactice în Ucraina.


UPDATE 08:00. Mai multe explozii au fost auzite miercuri dimineața în orașul rus Belgorod, situat la aproximativ 40 de kilometri nord de granița cu Ucraina.

Guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a anunțat pe Telegram că a fost trezit miercuri de sunetul unei explozii.

El a precizat că alte trei bubuituri puternice s-au auzit între timp.

Gladkov a declarat ulterior că rapoartele preliminare au indicat că un depozit de muniție a luat foc într-o așezare rurală.

„Nu au fost raportate victime în rândul populației civile”, a transmis oficialul.

Explozii au fost auzite și în orașele Kursk și Voronej.


UPDATE 07:30. Statele Unite și alte 40 de țări care sprijină militar Ucraina se vor reuni lunar, pentru a stabili ajutorul pentru țara atacată de Rusia. Este declarația făcută de secretarul american al apărării, la baza militară Ramstein din Germania. Germania a anunțat că trimite Ucrainei 50 de sisteme antiaeriene mobile Ghepard.


UPDATE 07:00. Rusia oprește livrările de gaz către Polonia și Bulgaria. Informația a fost confirmată oficial de guvernele de la Varșovia și Sofia. Polonia a fost sancționată pentru că a refuzat să plătească în ruble. Kremlinul a anunțat că Gazprom pune în aplicare decretul prin care Vladimir Putin a decis că toate țările care cumpără gaze rusești trebuie să le plătească în ruble.

Polonia nu își face griji - guvernul a precizat că are rezerve suficiente și că nu mai depinde de mult de gaze de la ruși. Pentru Bulgaria, decizia este dură, deoarece țara este dependentă de importurile din Rusia.

O altă țară dependentă este Germania. O situație pe care ministrul Economiei o numește o eroare.

Robert Habeck, ministrul german al Economiei: „În privința gazului, lucrăm sub o presiune mare să depășim dependența Germaniei, o greșeală a trecutului, prin construirea de noi terminale GNL. Deja dependența de importurile din Rusia a fost redusă semnificativ.

În privința petrolului, am redus dependența de la 35% la 12%, iar aceste 12 procente merg doar către rafinăria Schwedt. Iar Schwedt, trebuie să precizez, este deținută de o firmă rusă numită Rosneft".


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie și 26 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media