Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, însă, tot luni, că își menține poziția și nu va aproba aderarea Finlandei şi Suediei la NATO. El a transmis că nu este cazul ca delegaţii ale celor două ţări să vină în Turcia pentru a-l convinge să-și schimbe părerea.
Guvernul social-democrat al Suediei a luat luni decizia oficială de a solicita aderarea la NATO, călcând pe urmele vecinei sale Finlanda, într-o mișcare care va redesena harta geopolitică în nordul Europei.
Miniștrii de externe din țările membre NATO au avut, duminică, la Berlin, o reuniune informală, la care au fost invitați să participe și omologii lor din Finlanda și Suedia, cele două țări anunțându-și deja intenția de a renunța la neutralitate și de a cere să adere la Alianța Nord-Atlantică, o consecință directă a invaziei ruse din Ucraina.
Vladimir Putin a declarat luni că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de „amplasarea de infrastructuri militare” pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să răspundă corespunzător. Liderul de la Kremlin consideră că extinderea NATO este folosită de SUA într-un mod „agresiv”, pentru a agrava o situaţie de securitate globală deja dificilă.
Pentru ca o țară să intre în NATO este nevoie însă de acordul tuturor celorlalți membri, iar Turcia a semnalat recent că s-ar împotrivi aderării celor două țări nordice la Alianța Nord-Atlantică.
Pe de altă parte, secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a declarat duminică „încrezător” că Alianţa Nord-Atlantică va putea ajunge la un acord pentru admiterea Finlandei şi Suediei, în ciuda obiecţiilor formulate de Turcia.
