Olesea Stamate, reacție la criticile „actelor de constatare emise de ANI in privința unor foști șefi, printre care Clima, Jizdan și alții”

29 iunie 2022, 16:43 Justiție 172
Olesea Stamate, președinta Comisiei juridici, numiri și imunități.  Sursa: Replica Media

Președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități din Parlamentul Republicii Moldova, Olesea Stamate, a venit cu unele precizări referitoare la actele de constatare emise de către Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în privința foștilor șefi, precum Vladislav Clima, Alexandru Jizdan, Alexandru Pînzari, dar și alții, prin care s-a constatat lipsa diferențierii substanțiale dintre averile și veniturile acestora.

Astfel, potrivit deputatei, inspectorii ANI dispun de toate pârghiile necesare pentru a duce la finalitate orice dosar, dar totodată a ținut să menționeze că aceștia se folosesc încă de prevedrile vechi ale legii și că urmează reformarea instituției. Respectiv, după aceasta, „dacă vom vedea asemenea acte de constatare pe viitor, pe procedurile începute după modificarea legii - atunci cu siguranța vom avea multe întrebări fata de ANI și inspectori”.

Explicațiile aduse de Olesea Stamate:

1. Înainte să modificăm noi legea in Octombrie 2021, declararea bunurilor la prețuri derizorii era posibilă, deci legală. Așa ne-am pomenit cu mașini scumpe declarate la câteva sute de euro, iar ANI nu avea temei legal să constate diferența.

2. Acum ANI are toate pârghiile să nu mai admită asemenea declaratii, însă controalele despre care azi vorbește presa au început încă acum unul doi ani, poate și mai devreme, și respectiv acestora li se aplică prevederile vechi ale legii - adică la momentul când persoana a declarat. Iar prin prisma acelor prevederi - nu văd cum ANI ar fi putut proceda altfel.

3. Dacă aceste persoane dețin proprietăti ce depășesc veniturile legale - urmează a fi verificat in cadrul dosarelor penale - or și Clima și Jizdan se află sub urmărire penală, inclusiv pe îmbogățire ilicită. Iar mecanismele pe care le are procuratura sunt cu totul altele decât cele de care dispune sau mai bine zis, dispunea, ANI până să fie modificată legea.

4. Este un semn bun ca ANI s-a apucat de finalizarea verificarilor pe dosare care au fost lăsate la prăfuit, probabil în mod deliberat, timp de ani de zile de fosta conducere a autorității. Și probabil nici inspectorilor, dacă sunt de bună credință, nu le face mare satisfacție sa emită asemenea acte de constatare, știind ca vor fi criticați de public. Dar legea trebuie aplicată egal față de toți.

5. Ca și concluzie: dacă vom vedea asemenea acte de constatare pe viitor, pe procedurile începute după modificarea legii - atunci cu siguranța vom avea multe întrebări față de ANI și inspectori.

Amintim că, după mai mult timp de verificări, Autoritatea Națională de Integritate a încetat procedura de control a averii și a intereselor personale în privința fostului ministru al Apărării Alexandru Pînzari, deputatului Bogdan Țîrdea și fostului președinte al Curții de Apel Vladislav Clima. Potrivit inspectorilor ANI care au efectuat verificările, nu au fost depistate diferențe substanțiale între averile și veniturile obținute.

Anatol
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media