Autoritățile raionului Orhei riscă să fie sancționate pentru nerespectarea măsurilor antiepidemice. Poliția a înaintat un șir de prescripții

24 ianuarie 2022, 14:47 Sănătate 105
IGP.  Sursa: Poliția Republicii Moldova

Autoritățile raionului Orhei riscă să fie sancționate contravențional pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice pentru nesupunere față de deciziile autorităților centrale. Inspectoratul General al Poliției îndeamnă repetat administrația raionului și a Primăriei municipiului Orhei să aducă în concordanță Hotărârea teritorială cu decizia Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică (CNESP) și anunță că a înaintat în acest sens un șir de prescripții, iar materialele acumulate pe numele persoanelor cu funcție de răspundere din Orhei vor fi remise Centrului Național Anticorupție.

Potrivit IGP, angajații Poliției au efectuat vizite de monitorizare în teritoriu, unde au constatat că din 47 de instituții (n.red. potrivit președintelui Dinu Țurcanu, în raion sunt 48 de instituții de învățământ), 45 de instituții activează, contrar prevederilor CNESP, cu prezența fizică, și doar două dintre acestea în regim online.

Polițiștii au constatat, în același timp, că în municipiul Orhei toate instituțiile de învățământ activează cu prezență fizică.

Acest fapt contravine prevederilor Hotărârii CNESP și pune în pericol viața și sănătatea elevilor, a profesorilor, dar și întreaga comunitate, atenționează reprezentanții IGP.

În acest context, „pentru a exclude faptele ilegale comise de administrația publică locală din raionul Orhei”, angajații IGP au solicitat convocarea repetată de urgență a Comisiei teritoriale Orhei, în vederea revizuirii prevederilor Hotărârii nr.1 din 21.01.2022 și conformarea obligatorie la Hotărârea nr.2 din 20 ianuarie 2022.

La fel, poliția anunță că a înaintat un șir de prescripții prin care au cerut conformarea la Hotărârea CNESP și măsurile de sănătate publică prevăzute în Hotărârea respectivă.

Prin urmare, IGP informează că nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate expuse în Hotărârea CNESP nr.2 din 20 ianuarie 2022 „constituie pericol pentru sănătatea publică și vor servi temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere a persoanelor fizice și juridice în baza art.76/1 din Codul Contravențional al Republicii Moldova.

În același timp, materialele acumulate, în care sunt vizate persoane cu funcții de răspundere din cadrul Autorităților Publice Locale, vor fi remise către Centrul Național Anticorupție, pentru examinarea și adoptarea unei decizii.

Amintim că autoritățile raionului Orhei refuză să se supună deciziei Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică (CNESP). Într-o conferință de presă organizată luni, 24 ianuarie, președintele Consiliului Raional Orhei, Dinu Țurcanu, a declarat că decizia aprobată la sfârșitul săptămânii trecute de către Comisia Teritorială de sănătate publică (CTESP) conține, de fapt „îmbunătățiri” ale prevederilor comisiei naționale, și că nu ar exista contradicții cu decizia Comisiei Naționale, insistând că „doar o instituție abilitată” o poate declara nulă.

Printr-o decizie luată vineri, 21 ianuarie, comisia de la Orhei dominată de reprezentanții Partidului Șor, condusă de președintele raionului, Dinu Țurcanu „au decis să vină cu unele modificări ajustate la situația epidemiologică din raza raionului Orhei prin care, spre deosebire de Comisia de la nivel național au permis desfășurarea a mai multor activități, inclusiv a instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor, conform p.6 al Deciziei nr.13.1 din 17 aprilie 2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Orhei (în instituțiile de învățământ în care se constată cel puțin un caz de infectare cu COVID – 19, clasele respective, la atestarea Centrului de Sănătate Publică Orhei, vor fi închise pe o perioadă de carantină de 14 zile cu trecere la învățare online).

Totodată, s-a permis desfășurarea întrunirilor ştiinţifice, conferinţelor, seminarelor, reuniunilor sau altor evenimente profesionale similare cu prezenţă fizică, respectând toate normele anti COVID în vigoare”.

De asemenea, în contrast față de decizia CNESP, cei de la Orhei au decis să permită și „organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive); activitatea zonelor de agrement și parcurilor de distracție, întrunirile publice cu respectarea tuturor normelor anti COVID în vigoare”.

Decizia a fost criticată dur de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Aceasta a declarat că Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP, care nu are nicio autoritate în fața măsurilor impuse la nivel național și a anunțat că va solicita instituțiilor statului să verifice legalitatea unor așa decizii primite de către membrii acestei comisii.

Ministra Sănătății menționează că la începutul săptămânii trecute raionul era în cod portocaliu care deja prevede anumite restricții.

La scurt timp, Executivul a anunțat că deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii.

Amintim că începând de luni, 24 ianuarie, toate instituțiile de învățământ general, profesional tehnic și superior din țară vor activa doar în regim online. Decizia a fost aprobată pe 20 ianuarie, de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, în contextul evoluției situației epidemiologice nefavorabile și alarmante cauzate de noua tulpină a COVID-19 Omicron.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media