Directorul Moldovagaz insistă pe aplicarea noilor tarife de la 1 ianuarie 2022, pentru a evita riscul acumulării datoriilor

27 ianuarie 2022, 22:00 Economie 167
Vadim Ceban, Moldovagaz.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Directorul MoldovaGaz insistă ca Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică să aprobe tariful de 15 lei şi 56 de bani 1 ianuarie 2022. El susţine că, dacă tariful nu va fi majorat de la începutul anului, compania riscă un nou blocaj financiar, în februarie, când trebuie să facă plata în avans către concernul rus Gazprom. Din nefericire, se precizează că în următoarele luni nu există şanse de reducere a tarifului la gaz.

Vadim Ceban a avertizat despre riscul acumulării datoriilor, deoarece acum preţul de achiziţie a gazelor naturale depăşeşte cu 21 la sută tariful final aprobat pentru consumatorii casnici.

Conform prognozelor, în cazul în care tariful de 15 lei şi 56 de bani va fi aplicat începând cu 1 ianuarie, compania va avea un deficit financiar de 164 milioane de lei, unul gestionabil, spune directorul MoldovaGaz. Iar dacă tariful va fi aplicat de la 1 februarie, compania va avea un deficit de 902 milioane de lei, sumă care ar pune-o iarăşi în dificultate pe 20 februarie, atunci când se achită către Gazprom plata în avans pentru gazele naturale furnizate.

„Dacă tariful se va aplica de la 1 ianuarie, noi vom face tot posibilul să nu avem deficit de casă şi să gestionăm această situaţie”, a declarat acesta la o conferință de presă.

Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică nu a anunţat deocamdată când va examina solicitarea de majorare a tarifului venită de la MoldovaGaz. Guvernul însă dă asigurări populaţiei că va acorda suplimentar compensaţii financiare, pentru primii 150 de metri cubi de gaz consumaţi. Se va întâmpla acest lucru indiferent de decizia luată de ANRE. Deşi tendinţele de pe piaţa internaţională arată că preţul de achiziţie urmează să scadă, directorul MoldovaGaz explica cum am putea avea un tarif mai mic.

„Când vom recupera toate devierile financiare negative. Noi am considerat că preţul mediu va fi 620 de dolari, evident pe parcursul anului dacă preţul va scădea, anume acest lucru va influenţa componenta de corectare a tarifului, asta nu înseamnă ca tariful va scădea”, a mai adăugat Ceban.

Şi experţii în energetică au confirmat acest lucru. Chiar dacă, la vară, preţul de achiziţie a gazului va mai scădea, tariful din factură ar putea rămâne neschimbat, deoarece datoriile sunt prea mari. Între timp, Agenţia Proprietăţii Publice a anunţat că a pregătit actele pentru procedura de achiziţie publică a serviciilor de audit a datoriei „Moldovagaz” faţă de „Gazprom” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului, notează TVR Moldova.

Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a instituit joia trecută, 20 ianuarie, Stare de urgenţă în sectorul energetic pentru de 60 de zile, din cauza riscului ca Gazprom să suspende livrarea de gaze. În acceași zi, SA „Moldovagaz” a transferat în întregime către SAP „Gazprom” avansul pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii ianuarie 2022. În acest sezon de încălzire, statul a fost nevoit să intervină de două ori pentru ca MoldovaGaz să poată face la timp plăţile către Gazprom.

A doua zi, SA „Moldovagaz” a înaintat ANRE o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali, anunță un comunicat de presă al distribuitorului de gaz. Astfel, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie ridicat de la 10 196 la 14 437 lei pentru mia de metri cubi fără TV, ceea ce pentru gazele naturale constituie 8%. Cu TVA inclus, tariful pentru consumatorii casnici, propus de Moldovagaz, ar fi de 15.59 lei pentru un metru cub de gaz.

Amintim că la 10 ianuarie 2022, Moldovagaz a anunțat că de la începutul anului prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom a crescut cu aproximativ 190 de dolari și costă 646 de dolari.

De menționat că prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat miercuri, 26 ianuarie, că indiferent de decizia pe care o va lua Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu privire la majorarea prețului pentru gaze naturale solicitată de „Moldovagaz”, prețul pentru primii 150 de metri cubi nu se va schimba pentru consumatorii casnici.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media