Igor Dodon, despre dosarul în care ar urma să fie citat: „E slută treaba la ei, dacă s-au legat de un subiect ce a avut loc cu 13 ani în urmă”

23 decembrie 2021, 20:34 Politică 1104
Igor Dodon în studioul Primul în Moldova.  Sursa: captură video
Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, spune că dosarul „Energocom” în care urmează a fi citat la Procuratura Generală este unul pe care nu s-a găsit nimic anterior și că ar fi o fumigenă a guvernării pentru a-și acoperi propriile eșecuri. Mai mult, acesta consideră că subiectul pe cazul în care ar fi citat este de o vechime de 13 ani, deoarece nu ar fi fost găsite subiecte mai recente din activitatea sa în calitate de președinte, așa că prin acest dosar se îndeplinește „comanda cuiva.” Declarațiile au fost făcute de fostul lider de stat în cadrul emisiunii „Acces Direct” din această seară, 23 decembrie, de la postul NTV, televiziune afiliată socialiștilor.

„Noi am avut în această perioadă multiple cazuri penale care au fost deschise pe numele meu sau pe numele colegilor, mai ales în timpul lui Plahotniuc, în timpul lui Filat și niciunul nu a fost pe cazuri concrete, a fost așa cum este ăsta cu Energocom-ul. E slută treaba cu totul la ei, dacă s-au legat de un caz cu 13 ani în urmă, de 2008, subiect care a fost de multe ori discutat, de multe ori analizat inclusiv în Procuratura Generală și s-au adeverit ceea ce am spus noi de mai multe ori, că acolo nu este nimic absolut. Eu nu țin minte ce a fost cu 13 ani în urmă, pentru că eu am fost co-președinte a comisiilor mixte interguvernamentale. Eu gestionam domeniul economic de câteva săptămâni, ce aveți voi? căutați copite de cai morți. Asta înseamnă că ați analizat atent activitatea mea de președinte de țară, nu ați găsit nimic și ca să îndepliniți comanda cuiva, v-ați legat de ceea ce a fost cu 13 ani în urmă, de aceea, să mă eschivez de discuții, de colaborare cu procurorii...de ce? Eu cred că nu întâmplător ei au dat această informație, știind că eu sunt la Moscova. Eu doar zbor deschis, ei au informația de la Poliția de Frontieră. Știau că sunt plecat de luni seara și au dat informația marți, risc să presupun că ei sperau că eu nu o să mă întorc în țară și să spună că am fugit. Din discuțiile pe care le am cu colegii mei, ei spun că „nu vă temeți că acolo nu-i nimic, nouă ne trebuia niște fum, foc”. Iată au făcut. Urât din partea lor”, a declarat Igor Dodon.

Amintim că, președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a fost citat la Procuratura Generală (PG) pentru data de 27 decemebrie pentru a fi audiat în dosarul „Energocom”.

La data de 13 septembrie 2021, Procuratura Generală a anunțat că a inițiat un doar penal pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme în procesul de import al energiei electrice în Republica Moldova, cu prejudicierea statului în proporții deosebit de mari.

Potrivit PG, în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA ,„Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea Moldovei cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabili ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara țării, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei.

Potrivit materialelor, schema implementată le-ar fi permis persoanelor implicate să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a prețului de achiziție a energiei electrice și însușirii diferenței de preț.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media