VIDEO/ Gavriliță: Gazprom a anunțat Moldovagaz că va sista livrările dacă R. Moldova nu plătește avansul pe luna Ianuarie până mâine

19 ianuarie 2022, 10:54 Economie 193
Natalia Gavrilița.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavrilița, a declarat că gigantul rus Gazprom a informat SA Moldovagaz că va sista livrările de gaze naturale dacă societatea pe acțiuni nu-și va onora în întregime obligația contractuală de a plăti în avans consumul curent pentru luna ianuarie până mâine. Șefa Executivului a acuzat Gazprom că, în loc să vină cu măsuri ca Societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizori, amenință să lase consumatorii fără gaze, chiar dacă în anii precedenți permitea Moldovagaz să acumuleze devieri negative pe perioada de iarnă.

„Ieri Gazprom a trimis o scrisoare către SA Moldovagaz în care a anunțat că va sista livrarea de gaz dacă Republica Moldova nu va achita integral și la timp consumul de gaz până la data de 20 ianuarie”, a anunțat Natalia Gavrilița.

Gavrilița spune că Moldovagaz, care are acționar majoritar același Gazprom, nu a reușit să găsească soluții pentru a achita integral și la timp consumul curent de gaz.

Prim-ministra a acuzat gigantul rus Gazprom că, în loc să vină cu măsuri ca Societatea pe acțiuni pe care o controlează să poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizori, amenință să lase consumatorii fără gaze.

„Amintesc că în anii precedenți Gazprom a premis Moldovagaz să acumuleze devieri negative pe perioada de iarnă care erau achitate în următoarele luni. Acum când prețurile sunt anormal de înalte, compania nu mai acceptă asemenea practici, chiar dacă prevederile contractuale au rămas aceleași”, a spus ea.

Urmăriți conferința mai jos:Moldovagaz trebuie să plătească gigantului rus Gazprom un avans de 63 de milioane de euro pentru consumul de gaze din luna ianuarie 2022 al Republicii Moldova, iar deficitul este de peste 30 de milioane de euro. Data limită este 20 ianuarie 2022.

Spînu a anunțat luni, 17 ianuarie, că a discutat cu președintele Gazprom, Alexei Miller, despre o amânare a plăților, pentru ca Moldovagaz să reușească să colecteze suma necesară.

„Am discutat cu Alexei Miller că situații din astea au mai fost și este logic ca Gazprom în calitate de acționar majoritar, care controlează 65% din acțiunile Moldovagaz, să ofere o vacanță de plată, să ne ofere un termen prelungit până pe 20 sau până la finalul lunii februarie ca Moldovagaz să poată să-și onoreze toate plățile”, a spus ministrul.

Moldovagaz a anunțat că analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifului, după ce prețul de achiziție a gazului natural livrat de gigantul rus Gazprom a crescut pentru luna ianuarie cu circa 190 de dolari SUA. Potrivit lui Spînu, tariful pentru consumatorii finali ar putea fi ajustat în creștere până la 14,6 lei, însă nu există o decizie în acest sens. Ministrul a precizat că tariful va crește dacă prețul de 646 de dolari pentru o mie de metri cubi se va menține și în luna februarie.

Amintim că prim-ministra Gavrilița a anunțat marți, 18 ianuarie, că Guvernul va compensa 80% din creșterea de tarif la agentul termic - compensațiile vor crește de la 450 lei la 815 lei pe lună.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media