În așteptarea negocierilor Rusia - SUA de la Geneva. Care sunt temele principale ale discuțiilor între cele 2 puteri

9 ianuarie 2022, 10:00 SUA 79
Vladimir Putin și Joe Biden în timpul summitului de la Geneva din iunie 2021.  Sursa: Profimedia Images

Negociatorii americani au de gând să se prezinte luni, la Geneva, la discuțiile cu omologii lor ruși cu propunerea de a discuta despre amplasarea rachetelor și despre amploarea exercițiilor militare în Europa, spun surse citate de cotidianul The Washington Post, citate de Digi24.

La rândul său, agenția Reuters citează un oficial cu rang înalt din administrația americană care a declarat că Statele Unite şi aliaţii lor sunt gata să discute cu Rusia în cadrul negocierilor privind Ucraina despre posibilitatea ca fiecare parte să-şi limiteze exerciţiile militare şi desfăşurarea de rachete în regiune.

Sursa citată de Reuters a precizat însă că SUA nu sunt dispuse să discute despre limitarea desfăşurării de trupe americane sau despre poziţionarea forţelor americane în ţările NATO din regiune.

Casa Albă vrea să testeze Kremlinul

Casa Albă vrea să testeze dacă Moscova are cu adevărat intenții serioase în ceea ce privește încheierea crizei ucrainene pe cale diplomatică sau dacă va pune condiții irealizabile ca o tactică de amânare sau ca pretext pentru o nouă invazie, au explicat sursele citate de The Washington Post. Oficialii americani nu au reușit să se lămurească în ultimele luni dacă președintele rus Vladimir Putin consideră că a sosit momentul potrivit pentru a invada din nou Ucraina, trăgând cu forța această țară înapoi pe orbita strategică a Rusiei, sau dacă face doar un joc de strategie mai complicat, pentru a obține concesii de securitate din partea Statelor Unite și a aliaților săi prin amenințarea Ucrainei.

Agenţia spaniolă EFE citează, tot fără a o numi, o înaltă oficialitate americană, care declară că se poate ajunge la unele „înţelegeri” cu Rusia în cele două domenii: desfăşurarea de rachete în Europa şi manevrele militare, relatează Agerpres.

„Suntem deschişi să vorbim despre aceasta, pentru că noi credem că putem obţine progrese, însă cu o menţiune: consultându-ne întotdeauna cu aliaţii noştri şi doar dacă este vorba despre reciprocitate”, a spus sursa americană. Declaraţiile înaltului oficial au fost făcute - potrivit EFE - în cadrul unei convorbiri telefonice cu mai mulţi jurnalişti, printre care şi un ziarist de la agenţia de presă spaniolă. „Ambele părţi trebuie să-şi ia practic acelaşi angajament”, a precizat înaltul funcţionar american.

O săptămână intensă pe plan diplomatic

Negocierile bilaterale ruso-americane de luni de la Geneva au loc în condițiile în care Moscova continuă să aducă la granița cu Ucraina forțe și echipamente, amenințând că va lua măsuri militare dacă Washingtonul și aliații săi nu vor răspunde preocupărilor de securitate ale Kremlinului.

Delegația americană care participă la negocieri este condusă de adjunctul secretarului de stat, Wendy Sherman, iar Moscova este reprezentantă de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de externe.

Negocierile de la Geneva vor fi urmate miercuri de o reuniune specială a Consiliului NATO-Rusia la Bruxelles, iar joi de o sesiune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, la Viena.

Toate aceste discuții au ca scop evitarea unei crize, după ce Vladimir Putin a trimis zeci de mii de militari de-a lungul graniţei cu Ucraina, generând temeri că ar pregăti o invazie în Ucraina.

Mai multe detalii pe Digi24.

Cristian
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media