Igor Grosu: „Gazprom-ul, începând cu anul trecut, în raport cu guvernarea actuală are un tratament mai special”

8 februarie 2022, 20:32 Politică 189
Igor Grosu.  Sursa: Replica Media

Președintele Legislativului Igor Grosu dă asigurări în contextul ceșterii semnificative a prețului pentru gaz și energie că autoritățile vor indentifica resurse pentru ajutorarea păturilor vulnerabile. Totodată, acesta menționează că Gazprom-ul, începând cu anul trecut, în raport cu guvernarea actuală „are un tratament mai special, nu așa de preferențial cum era până atunci”. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru Europa Liberă.

Igor Grosu a menționat că toate țările sunt afectate de creșterea prețurilor nu doar Republica Moldova.

„Suntem afectați toți, nu numai Republica Moldova, toate țările, de o creștere a prețurilor la gaze, la carburanți, la materialele de construcție ș.a.m.d. Din păcate noi suntem importatori de toate aceste lucruri și aceasta inevitabil afectează prețurile. Noi ținem situația sub control. Drept urmare avem gaze. Înțeleg că datat de 20 a fiecărei luni, este o zi cu emoții. Cel care livrează, vorbim de Gazprom, începând cu anul trecut în raport cu guvernarea actuală are un tratament mai special, nu preferențial așa cum era până atunci. De aceea ne creează emoții în plus. Eu cred că acest fapt este neprietenesc. Malul drept mereu și-a onorat factura. A făcut-o întotdeauna la timp. E o decizie mai mult decât comercială, e o decizie politică și toată lumea cu gândire critică înțelege acest lucru”, a menționat Igor Grosu.

Totodată, acesta menționează că Gazprom-ul, începând cu anul trecut, în raport cu guvernarea actuală „are un tratament mai special, nu așa de preferențial cum era până atunci”.

„Da, furnizorul principal... Cel care livrează, Gazprom-ul, începând cu anul trecut, în raport cu guvernarea actuală, hai să zicem așa cum este, are un tratament mai special, nu așa de preferențial cum era până atunci, de aceea ne creează emoții în plus. Eu cred că e neprietenesc acest gest și am spus-o cu o altă ocazie, malul drept tot timpul și-a onorat factura, poate uneori cu mici întârzieri, dar noi onoram factura.

E o decizie mai mult decât comercială, e o decizie politică, până la urmă, și noi, toată lumea cu gândire critică înțelege foarte bine lucrul acesta. Noi o să ne onorăm angajamentele, clauzele contractuale, guvernul o să vină de fiecare dată și o să ajute cetățenii – atenție! – nu Moldovagaz, care este compania Gazprom-ului și care, în opinia mea, deget de deget nu bate pentru a deveni mai vocală și împreună cu compania-mamă să găsească o soluție pentru perioada aceasta complicată în care ne aflăm noi, pentru că prețurile la gaze nu sunt normale, ele sunt anormale.”

Referitor la sugestiile recomandate de tabăra socialiștilor și comunișilor privind organizarea unei noi runde de negocieri pentru un nou acord cu Gazprom, Igor Grosu a afirmat că se va încerca să se depună tot efortul și pe platforma comisiei interguvernamentale moldo-ruse, în acest sens, care trebuie să înceapă activitatea în luna martie.

„Tabăra socialistă, comunisto-socialistă îi ipocrită și fățarnică, ca să spun așa, mai pe înțelesul oamenilor, pentru că-i reprezentantul lor de la Moldovagaz și pe timpul guvernării lor s-a schimbat modalitatea de livrare a gazului, inclusiv clauza asta cu data de 20 și jumătate de lună.”

Guvernarea PAS este de altă orientare și cumva nu suntem pe aceeași lungime de undă cu cei care ne furnizează gazele. Noi o să încercăm și o să depunem tot efortul și pe platforma comisiei interguvernamentale moldo-ruse care trebuie să înceapă activitatea în luna martie. Guvernul a alocat până acum 2,6 miliarde lei pentru a compensa prețul la gaze, la căldură și pentru cetățenii din mediul rural”, a mai spus președintele Parlamentului.

În ultimele luni Republica Moldova se confruntă cu majorări esențiale ale prețurilor la produsele energetice precum gaz și carburanți, care au generat scumpiri în lanț la serviciile comunale, la produsele alimentare și altele.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a declarat anterior că recentele majorări ale prețurilor sunt o consecință a crizei economice și energetice mondiale, în condițiile în care Republica Moldova este un stat mic și depinde aproape în totalitate de situația internațională.

Totuși, oficialul spune că Guvernul depune eforturi pentru a majora capacitatea de cumpărare a cetățenilor prin majorări de pensii și salarii și prin compensarea tarifului la gazele naturale.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media