Mold-street: Cât a costat terenul de 80 ha, pe care va fi construit „Satul German” - noua suburbie a capitalei

3 februarie 2022, 15:06 Societate 3551
Satul German.  Sursa: Ceslav Ciuhrii

Proiectul imobiliar al noii suburbii a capitalei care urmează a fi construit în Chișinău, „Satul German”, va fi realizat de omul de afaceri Ceslav Ciuhrii, pe un teren de 80 de hectare din comuna Băcioi. Potrivit publicației Mold-street, compania omului de afaceri, Regata Imobiliare, a cumpărat terenul amplasat în comuna Băcioi, de la un om de afaceri. Primarul din Băcioi, Ilie Leahu, spune că sumele incasate de primărie pentru procedurile de schimbare a destinației terenului din agricol în teren de construcții depășesc de trei ori bugetul anual al comunei, iar banii vor merge la diverse proiecte investiţionale.

„Având o arhitectură modernă și înalt funcțională, „Satul German” este singurul proiect imobiliar din Republica Moldova care se va bucura de o infrastructură construită de la zero, începând de la drumuri, iluminat, canalizare și toate celelalte rețele necesare, respectând cele mai înalte standarde europene. Vor exista: grădiniță și școală proprii, amplasate în clădiri moderne, terenuri de joacă frumoase și sigure, propriul spital, propriul hotel, propria clădire cu birouri, săli și terenuri de sport, inclusiv de tenis. Aproximativ 5.000 de oameni vor putea alege să locuiască în cele 38 de blocuri și 800 de vile care se vor construi”, promite Ceslav Ciuhrii într-o postare.

Omul de afaceri susţine că vrea să revoluționeze sectorul imobiliar din Republica Moldova, iar construcţia va începe din luna martie.

Pe de altă parte, proiectul imobiliar a dus la scoaterea din circuitul agricol a circa 80 de hectare de terenuri agricole din comuna Băcioi.

Ceslav Ciurhrii a precizat pentru Mold-Street.com că au fost respectate toate procedurile.

„A fost elaborată documentaţia pedologică în scopul aprecierii gradului de bonitate a terenurilor. În baza documentaţiei menţionate, ne-am adresat Autorității Publice Locale (Primăria Bacioi) în vederea schimbului statutului terenurilor menţionate. Conform legislaţiei aplicabile, a fost achitată taxa de dezdăunare pentru schimbul destinaţiei terenurilor din agricol în construcţii, în sumă de circa 108 milioane lei, iar autoritatea publică locală a emis deciziile privind schimbul de destinaţie”, spune omul de afaceri.

Ilie Leahu, primarul comunei Băcioi, a declarat pentru Mold-Street.com că la acest proiect s-a muncit mult, iar autorităţile locale au respectat toate procedurile, în caz contrar autorităţile cadastrale nu înregistrau schimbarea destinaţiei terenurilor.

Potrivit lui, banii au fost încasaţi de către primărie şi ei vor merge la diverse proiecte investiţionale.

„De exemplu, planificăm să construim un sistem de canalizare pentru toată comuna. Costul doar a reţelei de canalizare cu 10 staţii de pompare, dar fără staţia de epurare, se ridică la circa 240 de milioane lei. Astfel, suma încasată de la companie pentru scoaterea din circuitul agricol a terenurilor acoperă doar o parte din costurile acestui proiect”, a precizat Ilie Leahu.

Primarul spune că proiectul ar putea aduce şi alte beneficii pentru comuna pe care o conduce. Or, ar putea veni şi alte investiţii, ceea ce va permite majorarea încasărilor în bugetul local.

Menţionăm că bugetul comunei Băcioi ре anul 2022 prevede venituri de 36,07 milioane lei şi cheltuieli de 36,07 milioane lei.

Altfel spus, suma încasată doar din scoaterea din circuitul agricol a celor 80 de hectare de teren pentru proiectul imobiliar este de trei ori mai mare decât bugetul anual al comunei Băcioi.

Autoritățile municipiului Chișinău vorbesc despre necesitatea constuirii unui nou cartier încă din anul 2020.

Recent, a fost anunțată demararea construcției „de la zero a unei noi suburbii, pentru circa 5 000 de locuitori, cu infrastructură, facilități și arhitectură conforme tuturor standardelor contemporane, care se va numi „Satul German”.

„Satul German” va fi amplasat pe bulevardul Dacia, în zona Aeroportului Internațional Chișinău, va avea o suprafață de peste 800 mii metri pătrați și va cuprinde 38 de blocuri de până la cinci etaje și 800 de vile: locuințe de tip duplex, townhouse, case individuale cu unu și două niveluri.

Noua suburbie va dispune de un spital dotat, grădiniță și școală proprii, propriul centru comercial, propria sală de fitness, restaurante, spații comerciale, terenuri de sport, inclusiv terenuri de tenis de câmp, și altele, promite investitorul.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media