Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională procedura de înaintare a candidaturii lui Dorin Recean în funcția de prim-ministru: „Fracțiunea noastră a fost obstrucționată”

20 februarie 2023, 13:14 Politică 188
Sediu Curtea Constituțională.  Sursa: Replica Media

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) au depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care au contestat procedura de înaintare de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a candidaturii lui Dorin Recean la funcția de prim-ministru.

Socialiștii consideră că Maia Sandu a încălcat grav jurisdicția Curții Constituționale și Constituția Republicii Moldova, iar potrivit PSRM, consultările cu fracțiunile parlamentare au fost mimate.

„Este clar că deja exista un scenariu și Parlamentul a fost ignorat în acea situație. Noi suntem 32 de deputați și era nevoie de timp ca să ne convocăm, să luăm decizii, dar, cu părere de rău, fracțiunea noastră a fost obstrucționată”, a menționat Vlad Batrîncea.

Maxim Lebedinschii, a menționat că în conformitate cu Constituția, președintele țării are obligația constituțională de a consulta fracțiunile parlamentare, obligație care nu poate fi mimată.

„În aceste condiții, vrem să vedem dacă Curtea Constituțională va respecta practica sa anterioară sau va încerca să facă jocuri politice în favoarea unor grupuri parlamentare”, a concluzionat Maxim Lebedinschi.

Premierul desemnat Dorin Recean a fost învestit în funcție la data de 16 februarie. Imediat după învestire, mai mulți oficiali internaționali, inclusiv ai Uniunii Europene și prim-miniștri ai țărilor partenere au transmis mesaje de felicitare adresate noului premier al Republicii Moldova.

De asemenea, noul premier al Republicii Moldova, Dorin Recean, a fost invitat la București de către omologul său Nicolae-Ionel Ciucă, în timpul unei convorbiri telefonice pe care au avut-o oficialii în urma învestirii Guvernului.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media