Bilanţul cutremurului din Turcia şi Siria a ajuns la peste 36.000 de morţi. Noi salvări miraculoase, la aproape o săptămână de la seismul devastator

13 februarie 2023, 13:34 Externe 197
Salvatorii în misiune în Siria.  Sursa: Asim Al-Yahya, voluntar #WhiteHelmets/Twitter

Bilanţul victimelor din Turcia şi Siria a depășit 36 de mii de morţi în ambele ţări, la o săptămână de la producerea cutremurului catastrofal care a zguduit regiunea. În prezent, faza operaţiunilor de căutare şi salvare ar urma să „se apropie de sfârşit”. Totodată, salvatorii încă se grăbesc să salveze victimele care ar putea fi în viață sub dărâmături – chiar dacă agențiile de ajutor și autoritățile au avertizat că șansele de a găsi supraviețuitori devin din ce în ce mai puțin probabile, scrie CNN.

Bilanţul victimelor din Turcia a ajuns la 31.643 de morţi, a anunţat luni Centrul turc de coordonare a situaţiilor de urgenţă SAKOM, în timp ce bilanţul confirmat al morţilor în Siria este de 4.574 persoane. Acest număr include peste 3.160 de morţi în zonele din nord-vestul Siriei aflate sub controlul opoziţiei şi 1.414 decese în părţile din Siria controlate de guvern.

Astfel, bilanţul total al cutremurului care s-a produs în urmă cu o săptămână a ajuns la 36.217 de morţi în ambele ţări, dar sunt temeri că numărul deceselor este cu mult mai mare.

Faza operaţiunilor de căutare şi salvare după cutremurul major care a lovit Turcia şi Siria în urmă cu o săptămână „se apropie de sfârşit”, a anunţat luni şeful agenţiei ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, aflat în Siria. El a arătat că urgenţa trece acum la a furniza adăpost, hrană, şcolarizare şi îngrijire psihosocială pentru supravieţuitori.

Şansele de a mai găsi oameni în viaţă printre ruinele clădirilor prăbuşite sunt din ce în ce mai mici, în ciuda unor cazuri miraculoase foarte mediatizate. Echipele de salvatori trimise de mai multe ţări deja au început să se retragă din Turcia.

„Ceea ce este cel mai izbitor aici este că, fie şi în Alep, care a suferit atât de mult în aceşti mulţi ani din cauza războiului, acest moment a fost cam cel mai rău pe care l-au trăit aceşti oameni”, a declarat Martin Griffiths. Alep este un oraş din nord-vestul Siriei, aflat în prezent sub control guvernamental, dar care a fost o linie de front importantă în războiul civil sirian.

Griffiths a declarat că Naţiunile Unite vor dispune ca ajutoarele să treacă din regiunile controlate de guvern în nord-vestul controlat de rebeli.

Apelurile de ajutor vor fi lansate pentru toate regiunile afectate de dezastru, a adăugat el.

„Vom avea asistenţă care se va deplasa de aici, în nord-vest, dar nord-vestul este doar o parte a Siriei. Este, de asemenea, foarte important să avem grijă de oamenii de aici”, a declarat Griffiths.

La o săptămână după cutremurul devastator care a lovit Turcia, echipele încă se grăbesc să salveze victimele care ar putea fi în viață sub dărâmături – chiar dacă agențiile de ajutor și autoritățile au avertizat că șansele de a găsi supraviețuitori devin din ce în ce mai puțin probabile.

Un bărbat a fost salvat de sub dărâmături din Antakya, în provincia Hatay din sudul Turciei, după 167 de ore. Bărbatul a fost filmat în timp ce era ridicat de salvatori, pe care apoi îi îmbrățișează.

Duminică mai devreme, o femeie de 55 de ani a fost scoasă din dărâmături după 159 de ore de la cutremur, în timp ce o femeie de 85 de ani a fost salvată după 152 de ore, potrivit CNN Turk.

Două persoane - un bărbat sirian de 25 de ani și un copil - au fost, de asemenea, salvați în Hatay la aproximativ 151 și 152 de ore după cutremur, au declarat duminică oficialii locali.

Bărbatul a fost salvat după ce echipele de intervenție au detectat zgomote sub moloz în timp ce efectuau măsurarea nivelurilor de zgomot în ruinele unui bloc de apartamente din Antakya, potrivit oficialilor.

Tehnologia de detectare a zgomotelor a fost folosită și de echipele de salvare pentru a găsi un copil, a cărui vârstă nu a fost dezvăluită.

Cel puțin 41 de persoane au fost salvate de sub dărâmături din Turcia între orele 141 și 163 de la cutremur, a informat luni agenția de știri de stat Anadolu.

Operațiunile de salvare s-au încheiat în zonele controlate de rebeli din nord-vestul Siriei, a declarat vineri organizația de voluntari White Helmets.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media