Parlamentul European va dezbate încercările Rusiei de a deraia traiectoria pro-europeană a Republicii Moldova

13 martie 2023, 14:31 Externe 134
Parlamentul European.  Sursa: Replica Media

Parlamentul European se reunește de luni până joi în sesiune plenară, la Strasbourg. Pe ordinea de zi a plenului deputaților europeni regăsindu-se prioritățile summitului Consiliului European de primăvară, încercările Rusiei de a deraia traiectoria pro-europeană a Republicii Moldova, în timp ce europarlamentarii vor adopta și trei legi pentru a atinge obiectivul climatic din 2030, scrie caleaeuropeana.ro.

În urma recentelor proteste de stradă și avertizări cu privire la o lovitură de stat, eurodeputații vor dezbate marți seara provocările cu care se confruntă țara candidată la UE, arată sursa citată.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat recent că Rusia dorește să organizeze o lovitură de stat în țara sa, inclusiv prin sabotaj și prin stimularea tulburărilor civile, ca o modalitate de a opri procesul de integrare a țării în UE.

Fiind una dintre cele mai sărace țări din Europa, Moldova a suferit în special din cauza tulburărilor politice și economice din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, inclusiv a protestelor de stradă din capitala Chișinău. De asemenea, trebuie să facă față situației din statul separatist pro-rus Transnistria, unde Rusia are o prezență militară.

O rezoluție va fi supusă la vot într-o sesiune plenară viitoare.

Într-o dezbatere cu președinții Charles Michel și Ursula von der Leyen miercuri dimineață, eurodeputații își vor prezenta solicitările și așteptările înainte de summitul UE din 23-24 martie.

Sursa: caleaeuropeana.ro.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media