VIDEO/ Scântei între deputata Tauber și un grup de polițiști, la Orheiland: „Cu decizia națională duceți-vă acolo, la Chișinău. Părăsiți parcul”

28 ianuarie 2022, 15:55 Politică 560
INSP la Orheiland.  Sursa: captură video/Marina Tauber

Mai mulți polițiști s-au deplasat astăzi la parcul Orheiland de la Orhei, pentru a verifica felul în care se respectă măsurile de protecție anti-COVID-19, cel mai probabil, fiind motivați de faptul că autoritățile municipiului refuză să respecte decizia Comisiei Naționale Excepționale de Sănătate Publică (CNESP) privind Starea de Urgență în sănătate publică, și au instituit propriile reguli. Aceștia au fost însă întâmpinați de deputata partidului „Șor”, Marina Tauber, de președintele de raion Dinu Țurcanu și de primarul Pavel Verejanu, care au insistat că nu au de gând să se supună deciziilor autorităților centrale și au alungat oamenii legii de pe teritoriul parcului.

După ce a întâmpinat oamenii legii pe teritoriul parcului de distracții, deputata Marina Tauber le-a cerut acestora să se legitimeze și să-i arate motivul „oficial” pentru care aceștia au venit la Orhei. Ulterior, deputata a insistat că Orheiul are propriile reguli și nu intenționează să le respecte pe cele ale Comisiei Naționale.

- „Eu în calitatea mea de deputat, vă întreb să-mi raportați cine sunteți, numele de familie, care sunt rangurile dumneavoastră, cu ce ocazie oficială ați venit aici?”.

- „Am venit pentru a asigura ordinea de drept, în conformitate cu hotărârea CNESP. (...) Eu in calitatea mea de polițist am dreptul să solicit oricărui cetățean al Republicii Moldova să se conformeze cerințelor legale unui politist. Prin hotărârea nr. 2 a CNESP din 20 ianuarie, punctul 9 stabilește clar - se solicită organelor de de drept și altor organe cu funcții de control să asigure prevenirea, verificarea și controlul respectării regulilor. Și vă cerem și dumneavoastră să ne susțineți să ne îngrijim sănătate”.

Tauber, însă, l-a întrebat pe ofițer dacă este specialist în sănătate, după care l-a trimis „la Chișinău cu hotărârea națională”.

Noi ca fracțiune suntem contra acestor măsuri și faptul că dumneavoastră primiți indicații din Chișinău, este treaba dumneavoastră. Puteți să faceți ceea ce vreți. Noi avem hotărârea raională. Cu cea națională în Chișinău. Vă rog să părăsiți acest parc. Nu sunteți în statut să-mi citiți morală. Eu cred că dumneavoastră încălcați legea. În calitatea mea deputat, părăsiți parcul. Eu respect deciziile raionale. (...) Dumneavoastră faceți ceea ce vreți. Încălcați legea. Noi acționăm conform legii. Ați intrat pe teritoriu privat. Cine v-a scris acest text? Fiți mai serios”, i-a spus Tauber, după care a plecat.


În continuare, deputata a încercat să împiedice acțiunile poliției de a evacua vizitatorii parcului. De asemenea, și persoanele de pe teritoriu refuzau să se supună somațiilor oamenilor legii.


Amintim că autoritățile raionului Orhei refuză să se supună deciziei Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică (CNESP). Printr-o decizie luată vineri, 21 ianuarie, comisia de la Orhei dominată de reprezentanții Partidului Șor, condusă de președintele raionului, Dinu Țurcanu „au decis să vină cu unele modificări ajustate la situația epidemiologică din raza raionului Orhei prin care, spre deosebire de Comisia de la nivel național au permis desfășurarea a mai multor activități, inclusiv a instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor, conform p.6 al Deciziei nr.13.1 din 17 aprilie 2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Orhei (în instituțiile de învățământ în care se constată cel puțin un caz de infectare cu COVID – 19, clasele respective, la atestarea Centrului de Sănătate Publică Orhei, vor fi închise pe o perioadă de carantină de 14 zile cu trecere la învățare online).

Totodată, s-a permis desfășurarea întrunirilor ştiinţifice, conferinţelor, seminarelor, reuniunilor sau altor evenimente profesionale similare cu prezenţă fizică, respectând toate normele anti COVID în vigoare”.

De asemenea, în contrast față de decizia CNESP, cei de la Orhei au decis să permită și „organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive); activitatea zonelor de agrement și parcurilor de distracție, întrunirile publice cu respectarea tuturor normelor anti COVID în vigoare”.

Decizia a fost criticată dur de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Aceasta a declarat că Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP, care nu are nicio autoritate în fața măsurilor impuse la nivel național și a anunțat că va solicita instituțiilor statului să verifice legalitatea unor așa decizii primite de către membrii acestei comisii.

La scurt timp, Executivul a anunțat că deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii.

Ulterior, președintele Consiliului Raional Orhei, Dinu Țurcanu, a declarat că decizia aprobată la sfârșitul săptămânii trecute de către Comisia Teritorială de sănătate publică (CTESP) conține, de fapt „îmbunătățiri” ale prevederilor comisiei naționale, și că nu ar exista contradicții cu decizia Comisiei Naționale, insistând că „doar o instituție abilitată” o poate declara nulă.

Amintim că începând de luni, 24 ianuarie, toate instituțiile de învățământ general, profesional tehnic și superior din țară vor activa doar în regim online. Decizia a fost aprobată pe 20 ianuarie, de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, în contextul evoluției situației epidemiologice nefavorabile și alarmante cauzate de noua tulpină a COVID-19 Omicron.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media