Vehiculele scoase din uz vor fi putea fi predate importatorului spre reciclare. Ministerul Mediului a elaborat un regulament privind gestionarea acestora

7 februarie 2022, 09:51 Societate 281
Automobil abandpnat.  Sursa: economica.net

Ministerul Mediului al Republicii Moldova a elaborat un regulament privind gestionarea vehiculelor scoase din uz (VSU), asemeni programului „Rabla” din România, unde proprietarii au posibilitatea să le predea producătorului sau importatorului, obținând în acest fel o reducere la procurarea unui automobil nou. Acest regulament dse află în prezent la etapa de avizare de către instituțiile și ministerele de resort (Ministerul Economiei, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene și alte agenții guvernamentale, n.r.), a declarat pentru IPN Virginia Galatonov, consultant principal în Direcția politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice din cadrul Ministrului Mediului al Republici Moldova.

Regulamentul urmează să fie adoptat printr-o hotărâre de guvern. Documentul „transpune prevederile Directivei nr.2000/53/CE a Parlamentului European și a Consiliului European din 18 septembrie 2000 privind vehicule scoase din uz”.

„Scopul regulamentului constă în instituirea unui cadru juridic de reglementare privind prevenirea formării de deșeuri provenite de la vehiculele scoase din uz, colectarea, reutilizarea, reciclarea și alte forme de valorificare a vehiculelor scoase din uz, inclusiv componentelor și materialelor acestora pentru a reduce eliminarea de deșeuri, contribuind astfel la o dezvoltare durabilă a societății și la îmbunătățirea din punct de vedere ecologic a activității agenților economici implicați în ciclul de viață al vehiculelor conform principiului de responsabilitate extinsă a producătorului, în special a agenților economici direct implicați în tratarea vehiculelor scoase din uz”, se precizează în proiectul de regulament, notează IPN.

În particular, proiectul de regulament prevede că „producătorii de vehicule și a componentelor acestora au obligația de a asigura primirea de la ultimul deținător și/sau proprietar legal al vehiculelor pe care le-au introdus pe piață, atunci când acestea devin vehicule scoase din uz, și predarea acestora către agenții economici autorizați să desfășoare activități de tratare”.

Potrivit sursei citate, actualmente, este în proces de elaborare mecanismul prin care importatorii de autovehicule vor fi obligați sa asigure reciclarea VSU. „Mecanismul încă nu a fost pus pe rol, nu a fost definitivat, la el se mai lucrează”, a specificat Virginia Galatonov. Din 2023, mecanismul de responsabilitate extinsă a producătorilor (importatorilor) pentru VSU ar putea fi funcțional. Astfel, automobiliștii din Republica Moldova vor putea să predea VSU importatorului.

Proiectul de regulament mai prevede reglementări pentru „agenți economici care desfășoară numai activități de colectare autorizați”. În particular, aceștia trebuie să predea „VSU colectate în maximum o lună de la data preluării lor agenților economici autorizați pentru tratarea VSU, așa cum au fost preluate de la ultimul deținător și/sau proprietar”.

Astfel, de mecanismul în cauză ar putea beneficia și proprietarii unor VSU care au fost procurate la mâna a doua și aduse în Republica Moldova de către persoane private, fără serviciile vreunui agent economic autorizat.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media