ULTIMA ORĂ/ Comisia Europeană a aprobat un nou program de susținere bugetară în valoare de de 150 de milioane de Euro pentru Moldova

4 ianuarie 2022, 14:15 UE 293
UE - Republica Moldova.  Sursa: Replica Media

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 4 ianuarie alocarea unui suport bugetar pentru Republica Moldova în valoare de 150 de milioane de Euro, dintre care 30 de milioane sunt granturi, anunță un comunicat al executivului european. Banii vor fi alocați condiționat și fac parte din programul de asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie a declarat că suportul a fost aprobat după ce Republica Moldova a reușit să semneze un nou program cu FMI și că banii vor fi oferiți pentru dezvoltarea economică a țării.

„Comisia Europeană continuă să susțină poporul Republicii Moldova în aceste vremuri. Alături de noul program al FMI, această asistență macro-financiară va oferi atât granturi, cât și un împrumut la rate extrem de favorabile pentru a susține dezvoltarea economiei moldovenești în viitorii 2 ani. Ca de obicei, acest suport financiar va fi condiționat de îndeplinirea exactă a unor înțelegeri aprobate anterior care vizează cele mai importante probleme cu care se confruntă dezvoltarea economică a Moldovei”, a declarat Gentiloni.

Noul suport bugetar este bazat pe alte 2 ajutoare oferite din 2017 Moldovei, în valoare de 160 de milioane de Euro, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.

Noul plan de ajutor al Republicii Moldova urmează a fi aprobat de Parlamentul și Consiliul European, după care banii vor putea fi disbursați. Programul prevede acoperirea parțială a finanțării externe de care are nevoie Republica Moldova în următorii 2 ani. Suportul urmează să reducă vulnerabilitatea plăților externe ale țării, se mai arată în comunicat.

De asemenea, fiecare tranșă va fi condiționată de îndeplinirea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul acordului cu FMI și care vor fi prevăzute în viitorul memorandum care va fi semnat între Comisia Europeană și Republica Moldova.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media