Astfel, Klaus Iohannis a menționat importanța deciziei istorice a Uniunii Europene privind acordarea statutului de candidat Ucrainei și Republicii Moldova și recunoașterea perspectivei europene a Georgiei, la reuniunea Consiliului European din iunie, decizii care au reprezentat reafirmarea valențelor strategice ale extinderii, context în care a invocat și eforturile României.
„Trebuie să continuăm să susținem parcursul european al acestor state, pe toate palierele. În egală măsură, sprijinul nostru pentru procesul de extindere cu statele din Balcanii de Vest rămâne prioritar pe agendă. România va continua să fie alături de Ucraina și de cetățenii acesteia, în strânsă coordonare cu partenerii noștri euroatlantici, iar eforturile vor fi axate nu numai pe sprijinul pe multiple planuri, dar și pe implicarea în procesul de reconstrucție”, a asigurat președintele româniei.
El a amintit că România sprijină consecvent și puternic eforturile Republicii Moldova de integrare europeană și programul de reforme al actualei guvernări de la Chișinău și că Bucureștiul a fost mereu alături de cetățenii țării vecine prin acțiuni concrete de susținere în depășirea crizelor.
„România a promovat puternic la nivel european acordarea de sprijin Republicii Moldova pentru întărirea capacităților sale de a gestiona refugiații și pentru creșterea rezilienței sistemului energetic. Salut, în special, lansarea în acest an a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, în baza inițiativei României, Germaniei și Franței. Găzduirea în România, în luna iulie, a celei de-a doua ediții a avut rezultate foarte bune. Dar eforturile noastre de sprijin pentru Chișinău trebuie să continue pe toate dimensiunile”, a precizat el.
Totodată, Iohannis a evidențiat că politica externă a României are o serie de constante care ghidează acțiunea diplomatică, referindu-se la rolul României în cadrul UE.
„Unul dintre aceste repere este reprezentat de acțiunea și rolul României în cadrul Uniunii Europene. Trebuie să rămânem consecvenți în a promova accelerarea reformelor destinate creșterii convergenței și a coeziunii, susținerea valorilor fundamentale ale Uniunii, implementarea priorităților în materie de schimbări climatice – devenite tot mai acute și cu impact direct asupra vieții noastre de zi cu zi -, digitalizare, inclusiv securitate cibernetică, și reziliență. În perioada următoare este necesar să continuați activ demersurile de atingere a obiectivelor noastre majore la nivel european – cu accent pe aderarea României la Spațiul Schengen și finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare”, a precizat președintele.
Ministerul Afacerilor Externe de la București organizează de marți până joi Reuniunea Anuală a Diplomației Române sub tema “Răspunsul diplomatic al României la schimbările realității geostrategice”.
Lucrările RADR 2022, care în acest marchează și 160 de ani de la înființarea instituției, vor fi conduse de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, se vor desfășura în contextul dificil al războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, iar invitații speciali vor fi miniștrii de externe ai Poloniei și Portugaliei, în timp ce președinția cehă a Consiliului UE va fi reprezentată de ministrul de externe al acestei țări, Comisia Europeană de un vicepreședinte și un comisar, iar OCDE, organizația la care România aspiră să adere, de secretarul general al acestui club al economiilor democratice dezvoltate.
