UPDATE 20:15. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat joi, pentru ziarul italian Corriere della Sera, că „desigur” că vor putea să-i învingă pe ruși în regiunea de sud a Hersonului, unul dintre teritoriile pe care Moscova pretinde că le-a anexat, dar este dificil din cauza civililor care sunt acolo, transmite CNN.
Pentru Rusia „nu contează câți oameni vor fi morți mâine… Pentru noi este foarte important, nu putem doar să împingem oamenii, să mergem acolo și să murim”, a explicat Zelenskiy. Întrebat dacă crede că Ucraina ar putea intra în Hersonul ocupat de ruși, Zelenskiy a spus: „Nu văd ca ei să plece din Herson… Cred că este un atac informațional. Pentru noi, nu vreau să spun toate secretele, să venim acolo, să luăm mai mulți oameni din niște locuri periculoase și să mergem acolo. Cred că a fost atacul lor informațional. Deci, ei nu sunt pregătiți să plece din Herson. Dar ei știu că, dacă vom avea succes, nu vor avea posibilitatea de a ieși”, a spus Zelenskiy.
UPDATE 19:28. Orice atac asupra infrastructurii SUA va fi întâmpinat cu un răspuns, a transmis joi Casa Albă, după ce un înalt oficial al ministerului rus de externe a declarat că sateliții comerciali occidentali ar putea deveni ținte legitime pentru Rusia dacă ar fi implicați în războiul din Ucraina, relatează Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a adăugat, în fața jurnaliștilor, că informațiile publice disponibile arată că rușii au încercat să urmărească tehnologii antisatelit.
UPDATE 18:17. O centrală electrică a fost vizată în noaptea de miercuri spre joi într-un atac cu dronă - care nu a provocat pagube mari -, anunţă joi autorităţile din Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, relatează AFP, citat de news.ro.
„Azi noapte a avut loc un atac cu un vehicul aerian fără pilot asupra Centralei Termice Balaklava”, a anunţat într-o postare pe Telegram guvernatorul Sevastopolului Mihail Razvojaiev.
Mihail Razvojaiev susţine că „nu a existat nicio ameninţare la adresa aprovizionării cu electricitate” şi că „incidentul nu afectează aprovizionarea cu electricitate a Sevastopolului sau a peninsulei” Crimeea. Transformatorul centralei - care a luat foc - „se afla în mentenanţă şi nu funcţiona”, dă el asigurări, precizând că „muncitorii de la centrală au gestionat rapid incendiul”. El face aceste declaraţii în contextul în care Ucraina îşi continuă contra-ofensiva în sudul ţării. Forţele ruse şi-au multiplicat în ultimele săptămâni atacurile vizând infrastructuri energetice în Ucraina. Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar Kievul vrea să recucerească peninsula.
UPDATE 17:28. Uniunea Europeană face eforturi pentru a înăspri legile care reglementează comerțul și transportul de arme pentru a ajuta la ținerea armelor de foc ilicite departe de mâinile bandelor criminale, pe fondul temerilor că războiul din Ucraina ar putea crește răspândirea armelor ilegale, relatează Associated Press (AP), transmite The Guardian.
Ramura executivă a UE, Comisia Europeană, estimează că aproximativ 35 de milioane de arme ilicite sunt în mâinile civililor din blocul de 27 de națiuni, spune AP. Aproximativ 630.000 de arme de foc sunt enumerate ca furate în baza de date a UE privind securitatea și frontierele.
Reprimarea comisiei ar implica proceduri comune mai clare pentru importul, exportul și tranzitul armelor de foc și munițiilor. Un sistem electronic de licențiere ar fi creat pentru aplicațiile de import și export pentru a înlocui sistemele mai lente pe hârtie pe care le au majoritatea țărilor.
Conform raportului, s-ar impune standarde mai stricte pentru fabricarea armelor de alarmă și semnalizare, care trag cu obiecte precum blanc sau gaze lacrimogene. Astfel de arme au fost convertite de extremiști și folosite în sângeroasele atacuri de la Paris din 2015 și în uciderea personalului revistei satirice franceze Charlie Hebdo.
UPDATE 16:04. Autoritățile de ocupație din Berdiansk au raportat că pe 27 octombrie a început așa-numita verificare preventivă a cetățenilor în acest oraș ucrainean sub regimul cenzurii militare.
În practică, aceasta înseamnă că forțele de securitate vor verifica selectiv telefoanele mobile ale cetățenilor pentru abonamente la resurse pro-ucrainene.
„Regimul legii marțiale din regiunea Zaporojie, introdus prin decretul președintelui Rusiei Vladimir Putin, presupune cenzură militară în conformitate cu legea federală. De astăzi, oamenii legii din Berdiansk au început o verificare preventivă selectivă a telefoanelor mobile ale cetățenilor. Sunt interesaţi să se aboneze la resursele de propagandă ale regimului terorist de la Kiev”, a spus administraţia oraşului.
Persoanele care au informații nedorite din punctul de vedere al autorităților ruse pe telefoane vor fi luate în considerare de serviciile speciale ca potențiali complici ai regimului de la Kiev și agenți străini.
După cum s-a raportat, prima dată li se va emite un avertisment, apoi vor urma amenzi, iar pentru încălcări multiple - răspundere penală.
Această practică, aparent, se extinde la întreaga zonă ocupată a regiunii Zaporojie.
„De astăzi, oamenii legii din regiunea Zaporojie au început verificări preventive selective ale telefoanelor mobile ale cetățenilor”, a declarat, joi, pe Telegram, Vladimir Rogov, membru al consiliului regional creat de Rusia.
UPDATE 15:27. O altă groapă comună a fost descoperită în districtul Borovsky din regiunea Harkiv, în care au fost găsite cel puțin 17 cadavre de civili și militari, a informat Poliția Națională a Ucrainei pe canalul său de Telegram.
„Locuitorii au spus anchetei că invadatorii strângeau trupurile morților în toată zona. Pe 13 aprilie i-au adus în două camioane, au săpat o groapă de până la 3 metri adâncime cu un excavator și au aruncat acolo toate cadavrele. Apoi, locul de înmormântare a fost nivelat cu rezervoare”, se spune în raport.
Toate cadavrele găsite vor fi trimise la examinare medico-legală pentru a stabili cauza morții, a anunțat departamentul de poliție.
UPDATE 15:00. Din cauza unor noi lovituri nocturne rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene din țară, va fi necesară înăsprirea măsurilor de economisire a energiei electrice, a spus administrația președintelui Ucrainei.
„Echipamentele din regiunile centrale au fost avariate. Pentru a preveni o întrerupere completă în regiunea centrală, inginerii energetici sunt nevoiți să introducă restricții mai stricte”, a declarat Kirill Timoșenko, adjunct al șefului biroului președintelui.
El a adăugat că vor exista restricții suplimentare privind consumul de energie electrică în regiunile Kiev, Cernihiv, Cherkasy și Jitomir.
Furnizorul de energie electrică ucrainean YASNO a declarat că, din cauza daunelor grave aduse infrastructurii energetice a regiunii Kiev, după grevele rusești din noaptea de 27 octombrie, deficitul de energie din capitală s-ar putea ridica la aproape o treime din consumul total.
Prin urmare, întreruperile de curent în capitala ucraineană vor fi mai lungi și vor afecta mai mulți consumatori.
„Este necesar să ne pregătim pentru întreruperi de urgență de curent pe o perioadă nedeterminată”, a avertizat șeful administrației militare regionale de la Kiev, Alexei Kuleba.
UPDATE 14:36. La Omsk, cinci ofițeri de poliție au reținut o femeie în vârstă care a mers singură la un miting la monumentul lui Bogdan Hmelnițki cu un afiș „Mamelor, opriți războiul”.
Potrivit canalului de telegram al Asociației Civile din Omsk, femeia a refuzat să ascundă afișul, după care a fost dusă într-o mașină de patrulare.
Apărătorii drepturilor omului ai proiectului OSC! raportează că o caută pe femeia reținută în secții și sunt gata să-i acorde orice asistență, inclusiv reprezentare în instanță.
Nu este încă clar dacă a fost întocmit un protocol împotriva femeii și ce o amenință.
UPDATE 14:21. Putin nu i-a transmis lui Zelenskiy niciun mesaj special prin intermediul președintelui Guineei-Bissau, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, potrivit BBC.
Miercuri, a fost raportat că președintele Guineei-Bissau, Umaru Sissoku Embalo, i-a adresat lui Zelenskiy un mesaj de la Putin despre pregătirea pentru negocieri.
Potrivit lui Peskov, Putin, în timpul unei întâlniri cu Umaru Sissoku Embalo, a confirmat disponibilitatea Rusiei pentru negocieri cu Ucraina, dar nu a transmis niciun mesaj special pentru Kiev.
„Acum, de facto, Rusia nu își schimbă poziția, suntem pregătiți să ne asigurăm interesele la masa negocierilor, ne dorim asta. Dar în acest caz, vorbim de nevoința totală din partea Ucrainei. Asta s-a discutat”, a declarat Peskov reporterilor.
„Colegul nostru dintr-un stat african și-a exprimat dorința și a spus că va avea contacte și că va transmite partea ucraineană această poziție a lui Putin. Nu există un mesaj anume în acest caz și acest lucru nu a fost discutat”, a spus el.
Anterior, oficialii ruși și-au declarat în mod repetat disponibilitatea de a se așeza la masa negocierilor, dar numai în condiții ruși.
Kievul a declarat că astfel de negocieri nu vor aduce pace și că un armistițiu ar juca doar în mâinile Rusiei, dându-i timp să se pregătească pentru o nouă ofensivă.
Potrivit autorităților ucrainene, doar întoarcerea completă a tuturor teritoriilor ocupate de ruși poate aduce o pace de durată.
Președintele Ucrainei Zelenskiy a spus că este pregătit pentru negocieri cu liderul rus, dar nu cu Putin, ci cu cel care îl va înlocui.
UPDATE 13:40. Invazia Ucrainei de către Rusia ar putea accelera tranziția lumii către un „sistem energetic mai durabil și mai sigur”, pe măsură ce exporturile de combustibili fosili ale Moscovei continuă să scadă, a declarat joi Agenția Internațională pentru Energie (AIE), potrivit CNN.
AIE a constatat că piețele internaționale de energie se află în mijlocul unei „reorientări profunde”, pe măsură ce „țările se adaptează la ruptura fluxurilor Rusia-Europa”, prezicând că emisiile globale ar putea acum atinge vârful în 2025.
„Piețele și politicile energetice s-au schimbat ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia, nu doar deocamdată, ci și pentru decenii viitoare”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.
„Pe lângă măsurile pe termen scurt pentru a încerca să protejeze consumatorii de impactul crizei, multe guverne iau acum măsuri pe termen mai lung. Unii caută să crească sau să diversifice aprovizionarea cu petrol și gaze, iar mulți caută să accelereze schimbările structurale”, potrivit AIE.
Potrivit prognozei AIE, investițiile globale în energie curată ar putea „să se ridice la peste 2 trilioane de dolari pe an până în 2030”, reprezentând „o creștere cu peste 50% față de astăzi”.
Rusia – care este cel mai mare exportator mondial de combustibili fosili – nu va recăpăta niciodată locul pe care l-a avut în mixul internațional de aprovizionare cu energie, a constatat AIE, avertizând că invazia sa din Ucraina a lăsat Kremlinul într-o „poziție mult diminuată” din cauza relaţiile sale rupte cu Europa.
UPDATE 13:20. Atacul Rusiei asupra rețelei electrice ucrainene a continuat cu alte daune peste noapte, a declarat joi agenția națională de energie Ukrenergo.
„Rețeaua principală a rețelei electrice ucrainene din regiunile centrale a fost deteriorată”, a declarat Ukrenerg.
Ukrenergo a spus că ar putea exista restricții de energie electrică în capitala Kiev și în regiunile Kiev, Cernihiv, Cherkasy și Jytomyr, ca urmare a deteriorării pentru a evita supraîncărcarea rețelei electrice.
Ucrainenii au suferit întreruperi de curent în ultimele săptămâni, deoarece Moscova a lansat atacuri asupra infrastructurii energetice. Oficialii au îndemnat cetățenii să reducă consumul de energie și chiar au cerut refugiaților care au fugit din țară să nu se întoarcă acasă în această iarnă pentru a reduce presiunea asupra rețelei electrice.
Marți, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că rachetele rusești și dronele iraniene au „distrus mai mult de o treime” din sectorul energetic al Ucrainei.
Atacurile au avut ca scop să ne facă „mai greu să suportăm iarna aceasta”, a declarat Zelenskiy la o conferință internațională privind reconstrucția Ucrainei.
UPDATE 12:40. Polițiștii și procurorii de la Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au destructurat un grup infracțional din nordul țării, specializat în transportarea ilegală a cetățenilor din Ucraina în Republica Moldova, pentru a ajunge în Uniunea Europeană. Sumele pentru un astfel de serviciu variau între 4000-11000 dolari americani.
Potrivit Poliției, cei șase suspecți cu vârstele cuprinse între 32 și 54 ani, originari din nordul țării, au acționat în acest scop infracțional din februarie 2022 până în prezent, timp în care se aflau atât în Moldova, cât și în Ucraina. Mai exact, aceștia creau condiții în vederea organizării intrării în Moldova, tranzitării și cazării în diferite locații din țară.
Migranții din Ucraina traversau ilegal râul Nistru cu barca, iar angajații Poliției de Frontieră le aplicau ștampila de intrare în Moldova.
În cadrul acțiunilor întreprinse, oamenii legii au stabilit că din grupul infracțional fac parte atât moldoveni, cât și ucraineni și era organizat pe paliere. O parte dintre suspecți aveau rolul de a identifica ucraineni, care aveau intenția de a părăsi hotarele Ucrainei spre UE. Însă, din cauza situației din regiune, li se propunea traversarea ilegală a hotarelor dintre Ucraina și Republica Moldova.
UPDATE 11:58. Ucraina și-a întărit forțele în regiunea de nord, lângă Belarus, pentru a contracara orice posibilă reînnoire s atacurilor rusești peste graniță, a anunțat Statul Major al Kievului.
Alexei Hromov, șeful adjunct al direcției principale de operațiuni a Statului Major general, a spus că în prezent, crearea unei forțe de atac în Belarus nu este observabilă.
„Dar există și vor fi amenințări. Reacţionăm, deja ne-am mărit trupele pe direcţia nord”, a spus oficialul ucrainean.
Belarus este principalul aliat al Rusiei în conflict și a permis forțelor ruse să-și folosească teritoriul drept rampă de lansare pentru a ataca Ucraina
UPDATE 11:30. România va contribui cu 1,3 milioane de dolari la Fondurile Voluntare NATO dedicate Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei. Premierul Nicolae Ciucă l-a informat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în legătură cu decizia României, care a fost luată în contextul războiului de agresiune purtat pe teritoriul ucrainean.
În cadrul unei întrevederi la Bruxelles, Nicolae Ciucă a subliniat miza continuării sprijinului şi asistenţei pentru Ucraina, reiterând, totodată sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei, asumat încă din 2008, la Summitul de la Bucuresti, scrie Calea Europeană.
Acesta a accentuat, de asemenea, că Republica Moldova şi Georgia, „partenerii noştri cei mai vulnerabili ca efect al războiului Rusiei contra Ucrainei, au nevoie de susţinerea noastră”.
În acest sens, premierul a prezentat decizia României de a contribui financiar la Fondurile Voluntare NATO dedicate acestor state, cu 1.300.000 dolari (400.000 USD pentru Ucraina, 600.000 USD pentru Republica Moldova, 300.000 USD pentru Georgia).
UPDATE 11:00. ISW: Putin nu este interesat de negocieri, își păstrează ambițiile teritoriale dincolo de regiunile anexate ilegal. Institutul pentru Studierea Războiului raportează că declarațiile recente ale dictatorului rus Vladimir Putin indică faptul că Rusia „încă caută o victorie militară în Ucraina și o schimbare de regim la Kiev”.
Potrivit ISW, retorica lui Putin conform căreia Ucraina „și-a pierdut suveranitatea” în timpul unei întâlniri cu Comunitatea Statelor Independente a fost întărită de purtătorul de cuvânt al Dumei, Veaceslav Volodin, care a spus că „Ucraina și-a pierdut capacitatea de a exista ca stat” și „Ucraina este ocupată de NATO.”
UPDATE 10:20. Naţiunile Unite folosesc imaginile satelitare să supravegheze distrugerea proprietăţilor culturale şi de patrimoniu provocate de ofensiva rusă în Ucraina şi au anunţat miercuri că vor face în curând accesibilă platforma lor de monitorizare, scrie News.ro.
UNESCO, agenţia ONU, a declarat că a înregistrat până acum 207 situri culturale distruse de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie.
Este vorba despre 88 de situri religioase, 15 muzee, 76 de clădiri de interes istoric sau artistic, 18 monumente şi 10 biblioteci.
„Concluzia noastră este că situaţia este proastă şi riscă să se agraveze”, a declarat Krista Pikkat, directoarea departamentului Cultură şi Urgenţe din cadrul UNESCO, într-o conferinţă de presă la Geneva. Până în prezent, niciunul dintre cele şapte situri ucrainene înregistrate în Patrimoniul mondial al UNESCO nu a fost atins.
UNESCO lucrează şi cu muzeele ucrainene pentru a încerca să prevină jafurile. Organizaţia a discutat cu autorităţile ucrainene despre posibilitatea de a scoate colecţiile din ţară pe durata războiului, dar Pikkat consideră că este o „decizie dificilă”. Un prim pas este mutarea obiectelor preţioase în zone ale ţării mai puţin afectate de lupte, potrivit News.ro.
UPDATE 10:17. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a anunțat că forțele ucrainene au doborât aproape 250 de elicoptere rusești pe parcursul războiului.
Zelenskiy a făcut afirmația în cel mai recent discurs național de miercuri seară.
„Numărul total de elicoptere rusești doborâte se apropie deja de 250. Ocupanții ruși au pierdut deja atât de multe echipamente - avioane și altele - pe cât majoritatea armatelor lumii pur și simplu nu au și nu vor avea niciodată în serviciu. Rusia nu va putea recupera aceste pierderi. Mulțumesc tuturor luptătorilor noștri pentru o astfel de demilitarizare treptată și ireversibilă a inamicului”, a spus Zelenskiy.
UPDATE 10:10. Armata ucraineană a lichidat 320 de soldați ruși pe 26 octombrie. În total, Rusia a pierdut deja 69.220 de trupe într-un război la scară largă împotriva Ucrainei.
Acest lucru este raportat de Statul Major al Forțelor Armate.
Pierderile aproximative de luptă ale ocupanților:
- tancuri — 2.631 (+3);
- vehicule blindate de luptă — 5.364 (+13);
- sisteme de artilerie — 1.690 (+4);
- lansatoare de grenade propulsate de rachete — 379;
- mijloace de apărare antiaeriană — 192;
- aeronave — 271;
- elicoptere — 249 (+1);
- drone de nivel operațional-tactic — 1.398 (+19);
- rachete de croazieră — 351 (+1);
- echipamente auto și cisterne — 4.078 (+2).
UPDATE 09:38. În noaptea de 27 octombrie, trupele de ocupație ruse au atacat regiunea Zaporojie. Potrivit informațiilor preliminare, acestea erau trei proiectile ale sistemelor de rachete cu lansare multiplă Smerch. Nu au fost raportate victime, anunță șeful administrației militare regionale, Oleksandr Starukh.
Potrivit acestuia, infrastructura a fost distrusă. A izbucnit un incendiu, care a fost stins la timp de către angajații Serviciului de Stat de Urgență.
„Ocupanții urmăresc să distrugă totul. Să ne lase fără curent, apă, gaz, incălzire. Dar nu vor reuși, pentru că inamicul este deja condamnat”, scrie Starukh.
UPDATE 09:10. Președintele rus Vladimir Putin va folosi probabil o posibilă extindere a acordului de cereale ca pârghie și o modalitate de a domina summitul G20 din Indonezia de luna viitoare.
Reuters scrie despre acest lucru cu referire la un diplomat european anonim informat pe această problemă, scrie Reuters și Hromadske.
Potrivit diplomatului, Putin va participa în continuare la summitul G20 de pe insula Bali, care va începe pe 15 noiembrie.
Oficial, Kremlinul nu a confirmat încă prezența președintelui Federației Ruse la eveniment, iar Putin însuși a declarat pe 14 octombrie că nu a luat încă o decizie definitivă în această privință.
Dacă vine președintele rus, acesta va fi primul summit global la care Putin va participa cu liderii occidentali, inclusiv cu președintele american Joe Biden, de la începutul războiului pe scară largă.
Diplomatul a spus că „acordul cu cereale” va fi un subiect central la acest summit G20 și „toată lumea va încerca să-l convingă pe Putin să meargă mai departe”.
„Acesta este o modalitate prin care rușii pot avea influență la summitul G20, dar prelungirea pe termen lung a acordului de cereale nu îi costă nimic”, a adăugat el.
Potrivit diplomatului, în final, Rusia va permite prelungirea acordului cu patru luni sau chiar va merge pe o prelungire mai lungă, pentru că „nu vrea să se confrunte cu condamnarea internațională a rezilierii acordului de cereale”.
UPDATE 08:26. Un depozit de combustibil din orașul Șahtarsk, ocupat de Rusia, din regiunea ucraineană Donețk, a luat foc. Șeful administrativ al orașului, Vitali Khotsenko, numit de Moscova, a declarat pentru agenția de știri de stat rusă Tass că 12 rezervoare de combustibil au fost avariate în apropierea gării ca urmare a bombardamentelor efectuate de trupele ucrainene.
Primarul orașului, Alexander Shatov, a afirmat că trupele ucrainene au bombardat gara, provocând incendiul, potrivit sursei citate.
UPDATE 08:08. „Sub conducerea comandantului suprem al forţelor armate, Vladimir Putin, forţele de descurajare strategică terestre, maritime şi aeriene au efectuat un antrenament, fiind efectuate totodată lansări practice de rachete balistice şi de croazieră”, a indicat Kremlinul într-un comunicat.
În timpul exerciţiilor, primele de la începutul campaniei militare a Rusiei în Ucraina în februarie, a fost efectuat un exerciţiu de „lansare nucleară masivă de către forţele strategice ofensive ca răspuns la un atac nuclear inamic”, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de EFE.
Şoigu, care i s-a adresat lui Putin cu apelativul „tovarăşe” şi comandant-şef al forţelor armate, l-a informat pe preşedintele rus despre desfăşurarea manevrelor, care a durat doar câteva minute.
Forţele strategice ruse au lansat rachete balistice şi de croazieră de pe submarinul atomic Tula şi cu ajutorul a două bombardiere strategice Tu-95MC, precum şi sisteme de rachete intercontinentale mobile terestre Yars, care au fost lansate de pe cosmodromul Pleseţk.
UPDATE 07:55. Forțele ruse au atacat regiunea Kiev în cursul nopții, au anunțat oficiali regionali. Guvernatorul regional din Kiev, Oleksi Kuleba, nu a dezvăluit locul atacului, dar a declarat că la fața locului se află salvatori.
„Rușii terorizează noaptea regiunea Kievului. Salvatorii și toate serviciile de urgență se află la fața locului”, a transmis acesta pe Telegram. Administrația de stat a orașului Kiev a emis miercuri, în jurul miezului nopții, alerte de alarmă de raid aerian, îndemnând locuitorii să se adăpostească. Forțele ruse ar fi lovit, de asemenea, orașul Zaporojie din sud-estul Ucrainei, într-un atac nocturn. Primarul interimar din Zaporojie, Anatoli Kurtev, a raportat că forțele ruse au lovit orașul, precum și zona înconjurătoare, provocând un incendiu.
UPDATE 07:20. Președintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy, a anunțat că în direcția Bakhmut și în orașul Avdiyivka se dau în prezent cele mai aprige lupte.
„Situația de pe linia frontului nu a suferit schimbări semnificative. Cele mai aprige bătălii sunt în regiunea Donețk, pe direcția Bakhmut și Avdiyivka. Nebunia comandamentului rus este acum cel mai vizibilă acolo. Zi de zi, timp de luni de zile, ei conduc oamenii spre moartea, concentrează acolo puterea maximă a loviturilor de artilerie”, a spus Zelenskiy.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie și 26 octombrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
