Rishi Sunak a devenit oficial noul prim-ministru al Marii Britanii

25 octombrie 2022, 14:30 Externe 141
Rishi Sunak și regele Carol al III-lea.  Sursa: Aaron Chown/Pool via REUTERS

Rishi Sunak a devenit oficial noul prim-ministru al Marii Britanii. Regele Carol al III-lea a aprobat candidatura sa după ce suveranul britanic a acceptat demisia lui Liz Truss, care s-a aflat la guvernare pentru doar 49 de zile.

Audiența dintre Regele Carol și noul premier, Rishi Sunak, marchează predarea simbolică a puterii, într-un amestec de ceremonie și pragmatism politic. Este un ritual de continuitate, pe un fundal de tulburări politice uriașe, scrie BBC.

Acesta este unul dintre rolurile constituționale cheie ale Regelui - și unul pe care regina Elisabeta a II-a l-a luat foarte în serios, atât de mult încât, în ciuda sănătății ei proaste, și-a îndeplinit cu tenacitate ultima întâlnire cu Liz Truss, când a devenit prim-ministru luna trecută.

Sunak devine cel de-al treilea premier din acest an, după Boris Johnson și Liz Truss, și cel mai tânăr prim-ministru al Marii Britanii din ultimele două secole.

Acesta a avut-o contracandidată doar pe Penny Mordaunt, fost ministru al relației cu Parlamentul, care a anunțat că se retrage din cursă chiar cu câteva minute înainte de a expira termenul până la care putea strânge semnăturile a 100 de parlamentari. A precizat că îl va susține pe Sunak.

Boris Johnson nu a mai candidat, după ce a recunoscut că un nou cabinet al său ar avea mai puțin sprijin din partea legislativului față de un guvern format de contracandidații săi.

Imediat după a devenit premier, Johnson l-a felicitat pe Rishi Sunak, adăugând că acum este momentul să-i acorde noului premier sprijinul „deplin și din toată inima”.


Președintele Franței, Emmanuel Macron, a postat de asemenea pe Twitter un mesaj de felicitare pentru Rishi Sunak, adăugând că vor lucra împreună pentru a face față provocărilor, inclusiv războiul din Ucraina.
Sunak este primul premier britanic cu origini asiatice (indiene). A fost ales parlamentar în 2015, poziție din care a susținut ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar s-a opus modificării unilaterale a Acordului încheiat cu Bruxelles-ul.

Înainte de a fi numit ministru al Finanțelor, în 2019, a fost subsecretar de stat și șef al Trezoreriei. Ca și Boris Johnson, Sunak a fost implicat în scandalul petrecerilor din timpul perioadelor de carantină, organizate chiar la sediul guvernului din Downing Street. Cei doi au fost amendați, iar opoziția le-a cerut atunci demisia.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media