Rishi Sunak a devenit oficial noul prim-ministru al Marii Britanii

25 octombrie 2022, 14:30 Externe 120
Rishi Sunak și regele Carol al III-lea.  Sursa: Aaron Chown/Pool via REUTERS

Rishi Sunak a devenit oficial noul prim-ministru al Marii Britanii. Regele Carol al III-lea a aprobat candidatura sa după ce suveranul britanic a acceptat demisia lui Liz Truss, care s-a aflat la guvernare pentru doar 49 de zile.

Audiența dintre Regele Carol și noul premier, Rishi Sunak, marchează predarea simbolică a puterii, într-un amestec de ceremonie și pragmatism politic. Este un ritual de continuitate, pe un fundal de tulburări politice uriașe, scrie BBC.

Acesta este unul dintre rolurile constituționale cheie ale Regelui - și unul pe care regina Elisabeta a II-a l-a luat foarte în serios, atât de mult încât, în ciuda sănătății ei proaste, și-a îndeplinit cu tenacitate ultima întâlnire cu Liz Truss, când a devenit prim-ministru luna trecută.

Sunak devine cel de-al treilea premier din acest an, după Boris Johnson și Liz Truss, și cel mai tânăr prim-ministru al Marii Britanii din ultimele două secole.

Acesta a avut-o contracandidată doar pe Penny Mordaunt, fost ministru al relației cu Parlamentul, care a anunțat că se retrage din cursă chiar cu câteva minute înainte de a expira termenul până la care putea strânge semnăturile a 100 de parlamentari. A precizat că îl va susține pe Sunak.

Boris Johnson nu a mai candidat, după ce a recunoscut că un nou cabinet al său ar avea mai puțin sprijin din partea legislativului față de un guvern format de contracandidații săi.

Imediat după a devenit premier, Johnson l-a felicitat pe Rishi Sunak, adăugând că acum este momentul să-i acorde noului premier sprijinul „deplin și din toată inima”.


Președintele Franței, Emmanuel Macron, a postat de asemenea pe Twitter un mesaj de felicitare pentru Rishi Sunak, adăugând că vor lucra împreună pentru a face față provocărilor, inclusiv războiul din Ucraina.
Sunak este primul premier britanic cu origini asiatice (indiene). A fost ales parlamentar în 2015, poziție din care a susținut ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar s-a opus modificării unilaterale a Acordului încheiat cu Bruxelles-ul.

Înainte de a fi numit ministru al Finanțelor, în 2019, a fost subsecretar de stat și șef al Trezoreriei. Ca și Boris Johnson, Sunak a fost implicat în scandalul petrecerilor din timpul perioadelor de carantină, organizate chiar la sediul guvernului din Downing Street. Cei doi au fost amendați, iar opoziția le-a cerut atunci demisia.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media