Ministrul Litvinenco: „Sancțiunile internaționale impuse de SUA trebuie implementate în legislația, dar și în acțiunile autorităților noastre. Toate fără nicio excepție”

27 octombrie 2022, 12:45 Justiție 94
Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției.  Sursa: Replica Media

„Sancțiunile internaționale impuse ieri de SUA trebuie implementate în legislația, dar și în acțiunile autorităților noastre. Toate fără nicio excepție” - opinează ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, adăugând că „orice tergiversare nejustificată a examinării cauzelor infractorilor sancționați internațional, pe lângă faptul că va fi taxată încă o dată de societate, nu va putea fi interpretată altfel decât complicitate cu infractorii și cu crimele lor”.

„Sancțiunile internaționale impuse ieri de SUA trebuie transpuse (implementate) în legislația, dar și în acțiunile autorităților noastre. Toate fără nicio excepție. Ca literă și ca spirit. Or, ar fi absurd ca persoanele sancționate să nu poată utiliza, de exemplu, proprietățile și activele pe teritoriul SUA și a unui șir numeros de alte state, dar s-o facă nestingherit în țara noastră. Și această transpunere trebuie făcută foarte repede. Și va fi făcută. În același timp, toată lumea, dar mai ales actorii din domeniul justiției, trebuie să înțeleagă foarte clar un lucru. Nu oricine ajunge să fie inclus în ”Lista Magnițky”. Ci doar cei mai mari infractori.

Pentru fărădelegile săvârșite trebuie să vină sancțiunea. Prin urmare, orice tergiversare nejustificată a examinării cauzelor infractorilor sancționați internațional, pe lângă faptul că va fi taxată încă o dată de societate, nu va putea fi interpretată altfel decât complicitate cu infractorii și cu crimele lor”, a scris pe rețele membrul Guvernului.


Începând cu 27 octombrie, Statele Unite ale Americii impune sancțiuni împotriva a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție în R. Moldova. În listă se regăsesc oligarhii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Aceste sancțiuni interzic orice tranzacții efectuate de către persoane din SUA – și orice alte tranzacții pe teritoriul sau care tranzitează Statele Unite – care implică orice proprietate sau interese aparținând persoanelor sancționate.

Interdicțiile includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de, către, sau în beneficiul oricărei persoane sancționate sau primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.

Guvernul SUA aplică aceste sancțiuni în baza a două acte juridice diferite. Fostul lider al PDM este sancționat în baza ordinului executiv 13818 care are la bază și pune în aplicare legea Magnitsky pentru rolul său semnificativ în corupția din Republica Moldova. Cât privește deputatul fugar Ilan Șor, sub sancțiuni cade și soția acestuia - Sara Șor, cunoscută mai mult cu numele scenic Jasmin, Partidul ȘOR și câțiva cetățeni și entități ruse.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media