Arest preventiv prelungit cu 30 de zile pentru contabila partidului „ȘOR”, bănuită de complicitate la falsificarea rapoartelor financiare

7 septembrie 2022, 17:05 Justiție 192
Penitenciarul nr.13 din Chișinău.  Sursa: Replica Media

Mandatul de arest pentru contabila partidului „ȘOR”, bănuită de complicitate în dosarul finanțării ilegale a formațiunii politice, a fost prelungit cu încă 30 de zile. Olga Romanova va petrece următoarea lună tot la Penitenciarul nr.13.

Informația a fost confirmată pentru Replica Media de către procurora Mariana Cherpec, responsabilă de relațiile cu presa în cadrul Procuraturii Generale.

Olga Romanova este una dintre cele șapte persoane care pe 16 iulie 2022 au părăsit teritoriul Republicii Moldova în urma unor scurgeri de informații de la Procuratură. în scopul eschivării de la urmărirea penală. Femeia a fost reținută pentru de 72 de ore la 12 august anul curent, după ce a revenit în țară.

Amintim că, dosarul finanțării ilegale a Partidului ȘOR a fost inițiat la 21 iulie 2022. Atunci procurorii anticorupție împreună cu ofițerii CNA au descins cu percheziții, iar ulterior, în urma ridicării imunității parlamentare, vicepreședinta partidului și deputata Marina Tauber a fost reținută și până în prezent se află în Penitenciarul nr.13.

Tauber este vizată în două cauze penale pornite pe faptul acceptării cu bună știință a finanțării formațiunii din care face parte din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate.

În urma perchezițiilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco, potrivit CNA.

În cadurl acestui dosar procurorii, ofițerii SIS și CNA au efectuat trei runde de percheziții de amploare în zeci de locații din țară, asociate cu partidul și membrii partidului ȘOR. La 2 septembrie au mai fost reținute trei persoane, identitatea cărora nu este dezvăluită de oamenii legii.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media