„Rog să fim precauți și pregătiți”: R. Moldova s-ar putea confrunta astăzi și mâine cu deconectări de energie electrică din cauza bombardamentelor rusești în Ucraina

29 noiembrie 2022, 08:49 Societate 221
energie electrică, curent electric, lumină.  Sursa: Replica Media

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, anunță că, în perioada 29-30 noiembrie, din cauza posibilelor atacuri masive cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei există riscul de deconectări de la energia electrică în toată țara.

„În caz de o astfel de situație, toate serviciile statului sunt pregătite să intervină și să restabilească livrarea de energie electrică în termeni restrânși. Rog să fim precauți și pregătiți. Vă mulțumesc”, a scris Spînu pe pagina sa de Telegram.Amintim că în seara de marți, 15 noiembrie, și miercuri - 23 noiembrie, în mai multe localități din țară s-a deconectat curentul electric, inclusiv în capitală.

Bombardamentele rusești asupra centralelor electrice din Ucraina au dus la întreruperi în țara noastră pentru că sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt conectate între ele. Situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit pe teritoriul ucrainean care aducea electricitate din România.

Această întrerupere a avut loc pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de la suprasarcină. Dacă nu se aplica deconectarea automată, stațiile electrice putea fi serios afectate și întreruperile ar putea dura mai mult.

De menționat că, începând cu 1 noiembrie, R. Moldova achiziționează în premieră energie electrică la bursa românească OPCOM. Asta după ce nu Chișinău și Tiraspol au eșuat să semneze un nou contract și astfel nu mai cumpărăm curent produs pe bază de gaze rusești de la centrala de la Cuciurgan (MGRES), din stânga Nistrului.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media