UPDATE 18:00. Ucrainenii, sfătuiți să plece din țară pentru a economisi curent. „Dacă voi consumați mai puțin, spitalele vor avea energia asigurată” Ucrainenii, sfătuiți să plece din țară pentru a economisi curent.
„Dacă voi consumați mai puțin, spitalele vor avea energia asigurată” Data publicării: 19.11.2022 17:40 Întreruperile de curent - atât programate, cât și neanunțate - au devenit un lucru obișnuit în multe părți din Ucraina. Foto: Profimedia Directorul celei mai mari companii energetice private din Ucraina afirmă că oamenii ar trebui să ia în calcul să părăsească temporar țara, pentru a reduce cererea de electricitate, scrie BBC.
„Dacă pot găsi un loc unde să stea următoarele 3-4 luni, ar ajuta foarte mult sistemul (energetic)”, a declarat Maxim Timcenko, directorul executiv al companiei DTEK, pentru BBC. Bombardamentele rusești au distrus aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei. Aproximativ zece milioane de ucraineni stau fără curent, în condițiile în care temperaturile au scăzut chiar sub zero grade în unele zone și au apărut primele ninsori.
Întreruperile de curent - atât programate, cât și neanunțate - au devenit un lucru obișnuit în multe părți din Ucraina, în condițiile în care Rusia continuă să trimită rachete asupra infrastructurii energetice a țării. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat de înțeles că bombardamentele sunt „consecință” a refuzului Ucrainei de a negocia cu Rusia.
UPDATE 17:41. Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak respinge ideea unei conspirații privind negocieri secrete cu Kremlinul.
„Orice teorie a conspirației despre `capitularea Ucrainei` sau despre negocierile secrete ale Occidentului cu Putin nu iau în considerare „un mic detaliu”.
Astfel de aranjamente nu pot fi puse în aplicare. Ucraina nu va îngenunchea în fața rușilor. Nu este o chestiune de politică. Este o chestiune care ține de existența noastră”, a scris Podoyak pe Twitter.
UPDATE 17:06. Rusia a denunţat sâmbătă ceea ce a numit decizia „provocatoare” a Varşoviei de a nu autoriza intrarea pe teritoriul Poloniei a ministrului de externe rus Serghei Lavrov pentru a participa la o reuniune ministerială a OSCE, transmite AFP.
„Decizia Poloniei este provocatoare şi fără precedent”, a declarat diplomaţia rusă într-un comunicat. „Nu doar că Varşovia s-a discreditat în această manieră, dar ea a adus un prejudiciu ireparabil autorităţii întregii OSCE”, estimează comunicatul citat. Polonia, care organizează la începutul lunii decembrie reuniunea ministerială a OSCE, a anunşat vineri că a refuzat să autorizeze intrarea lui Serghei Lavrov pe teritoriul ei.
„Aşteptăm de la Federaţia Rusă să aleagă membrii delegaţiei sale conform cu reglementările în vigoare”, a explicat pentru AFP o sursă din interiorul preşedinţiei poloneze a OSCE.
UPDATE 15:54. Premierul Marii Britanii Rishi Sunak a ajuns la Kiev. Oficialul s-a întâlnit cu președintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy. Este pentru prima oară când Rishi Sunak vine la Kiev de la începutul mandatului său de premier.
„Încă din primele zile ale războiului, Ucraina și Marea Britanie au fost cei mai puternici aliați. În cadrul întâlnirii de astăzi, am discutat cele mai importante probleme atât pentru țările noastre, cât și pentru securitatea globală. Împreună suntem mai puternici și vom obține rezultatele dorite”, a scris Zelenskiy pe canaul său de Telegram.
UPDATE 15:49. Biroul procurorului general al Ucrainei a informat că cel puțin 437 de copii ucraineni au fost uciși și peste 837 au fost răniți ca urmare a invaziei rusești. Regiunea estică Donețk a fost cea mai afectată, cu 423 de copii uciși sau răniți, a precizat biroul procurorului într-un comunicat.
Oficialii au precizat că cifrele „nu sunt definitive", deoarece încă verifică informațiile din zonele de lupte active, din zonele eliberate și din teritoriul încă ocupat de forțele rusești, scrie The Guardian.
UPDATE 13:23. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că, în perioada 10 noiembrie – 16 noiembrie, aproximativ 500 de militari ruși răniți, dintre care majoritatea au fost mobilizați recent, au fost transportați la spitale din Horlivka, ocupată temporar, din regiunea Donețk.
În ultima zi, forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Bilohorivka, Zelenopilla, Klișchiivka, Pervomaiske, Vodiane și Novomykhailivka din regiunea Donețk, a mai spus Statul Major.
UPDATE 12:51. Guvernatorul regiunii ucrainene Sumi, Dmitro Zhivitski, a anunțat că forțele ruse au bombardat comunitatea Znob-Novhorodske, în apropierea graniței cu Rusia, în seara zilei de 18 noiembrie. Treisprezece obuze au lovit periferia, a transmis oficialul. Până în prezent, nu au fost raportate victime.
Pe 18 noiembrie, trupele ruse au tras 69 de obuze în nordul regiunii Sumi, vizând și comunitățile Seredyna-Buda, Bilopillia și Shalihine. În comunitatea Shalihine, clădiri comerciale și o mașină au fost avariate, dar nu au fost victime, a spus guvernatorul.
UPDATE 11:43. Oficialii ruși continuă mobilizarea mascată, chiar în timp ce se derulează ciclul de conscripție de toamnă, ceea ce probabil va solicita și mai mult aparatul rusesc de generare de forțe militare, deja supraîncărcat, într-un mod care va fi atât în detrimentul recruților, cât și al mobilizaților, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare.
Canalele rusești de Telegram au discutat intens, vineri despre indiciile conform cărora Kremlinul se pregătește pentru un al doilea val de mobilizare.
Acestea au distribuit o imagine a unui proiect de convocare primit de un cetățean din Sankt Petersburg, căruia i s-ar fi spus să se prezinte la mobilizare în ianuarie 2023, în ciuda anunțului președintelui rus Vladimir Putin privind încheierea oficială a mobilizării parțiale la 31 octombrie.
UPDATE 11:30. Potrivit ultimei estimări ucrainene, trupele ruse au pierdut în ultima zi 420 de soldați, 6 tancuri, 7 blindate de luptă, 2 piese de artilerie, 2 vehicule, 1 echipament special, 5 drone și 6 rachete de croazieră:
UPDATE 11:25. Liderii celor mai multe state din regiunea Asia-Pacific au condamnat războiul din Ucraina în declaraţia finală a Summitului APEC de la Bangkok dată publicităţii sâmbătă, ei adăugându-şi astfel vocile la presiunea internaţională asupra Rusiei, relatează AFP.
După o zi şi jumătate de discuţii, cele 21 de ţări membre ale Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC) au căzut de acord asupra unei declaraţii care critică conflictul şi perturbările economice mondiale declanşate de agresiunea militară rusă în Ucraina.
UPDATE 11:09. Forțele ruse și-au dezlănțuit arsenalul lor pentru a ataca sud-estul Ucrainei, folosind drone, rachete, artilerie grea și avioane de război care au ucis cel puțin șase civili și au rănit alți șase, a anunțat administrația prezidențială ucraineană.
Associated Press a relatat că în regiunea Zaporojie, din care o parte rămâne sub control rusesc, artileria a lovit 10 orașe și sate. În Nikopol, situat peste râul Nipru față de centrala nucleară Zaporojie, 40 de rachete rusești au deteriorat mai multe clădiri înalte, case și o linie electrică. În urma retragerii din orașul Herson, Moscova și-a intensificat asaltul asupra regiunii de est Donețk, unde ministerul rus al apărării a declarat vineri că forțele sale au preluat controlul asupra satului Opytne și au respins o contraofensivă ucraineană pentru a recupera așezările Solodke, Volodymyrivka și Pavlivka.
UPDATE 10:39. La începutul acestei săptămâni, UE a lansat oficial o misiune de instruire pentru trupele ucrainene, numită Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă pentru Ucraina (EUMAM Ukraine). Decizia generală de a stabili misiunea de instruire fusese deja luată de către miniştrii de externe în 17 octombrie. Ungaria a fost singura ţară care nu a votat pentru, dar a făcut uz de posibilitatea unei abţineri constructive, ceea ce înseamnă că ţara nici nu participă la misiune, nici nu o finanţează. Austria declarase deja că va sprijini misiunea, dar nu a intenţionat să fie o parte activă a sa.
Aceasta este cea mai mare misiune de instruire pe care UE a lansat-o vreodată. Ea îşi propune să pregătească iniţial 15.000 de soldaţi ucraineni pentru câmpul de luptă. Misiunea este desemnată iniţial pentru doi ani şi este de aşteptat să coste în jur de 60 de milioane de euro pe an. Banii provin de la Instrumentul European pentru Pace al blocului comunitar, un fond deja tensionat în mod serios, întrucât este exploatat şi pentru a acoperi costul livrărilor de arme de la membri ai UE către Ucraina. Misiunea va fi realizată de aproximativ 20 de state membre.
UPDATE 10:27. Alianţa Nord-Atlantică a anunţat vineri că două avioane de luptă ruseşti s-au apropiat în mod periculos şi neprofesionist, la începutul acestei săptămâni, de nave NATO care navigau în Marea Baltică într-o operaţiune de rutină, relatează Agerpres.
Incidentul a avut loc marţi dimineaţă, când cele două avioane ruseşti s-au apropiat de nave la „o altitudine de 91 de metri şi o distanţă de 73 de metri”, fără ca piloţii acestora să răspundă la comunicaţii, a declarat comandamentul naval al NATO.
„NATO a apreciat interacţiunea periculoasă şi neprofesionistă deoarece s-a desfăşurat într-o zonă de pericol cunoscută, care a fost activată pentru antrenamentul de apărare aeriană, şi din cauza altitudinii şi a proximităţii avioanelor”, potrivit unui comunicat.”Interacţiunea a crescut riscul unor greşeli de calcul, erori şi accidente”, conform NATO.
UPDATE 09:53. Finlanda, unul dintre dintre puţinele state NATO care împart graniţa cu Rusia, a anunţat o propunere de a cheltui 139 de milioane de euro (143 de milioane de dolari) pentru construirea de garduri la graniţa sa de est cu Rusia în 2023, a anunţat vineri poliţia de frontieră finlandeză, conform CNN.
„Conform evaluării poliţiei de frontieră finlandeze, schimbarea mediului de securitate a făcut necesară construirea unui gard - barieră de-a lungul unei părţi a frontierei de est”, a transmis Poliţia de frontieră într-un comunicat.
„Dacă Rusia îşi reduce controlul la frontieră, acest lucru poate provoca presiuni suplimentare de partea finlandeză a graniţei pentru a controla intrarea ilegală. Finlanda nu se poate baza pe eficacitatea controlului rusesc la frontieră”, se arată în comunicat.
Gardul de la frontieră se va întinde pe o distanţă de 130 până la 260 de kilometri (80 până la 161 de mile) – doar o parte din graniţa de 830 de mile pe care o împarte cu Rusia – şi va fi asociat cu echipament de supraveghere şi cu un drum de patrulare.
Construirea unui astfel de gard este de aşteptat să dureze trei până la patru ani şi poate rezista aproximativ 50 de ani, potrivit poliţiei de frontieră finlandeze.
UPDATE 09:23. Ministerul rus al apărării lansează, în schimb, acuzaţii grave la adresa armatei ucrainene. O înregistrare video ar arăta cum 11 prizonieri ruşi, dezarmaţi, sunt executaţi de militarii ucraineni. Guvernul de la Kiev nu a comentat acuzaţiile. Misiunea ONU pentru drepturile omului în Ucraina spune că de ambele părţi s-a constatat maltratarea unor prizonieri de război. Dar în Ucraina este vorba de cazuri izolate, în timp ce în Rusia abuzurile sunt „sistematice”.
Este probabil unul din motivele pentru care Parlamentul European va examina, săptămâna viitoare, desemnarea Rusiei ca stat susţinător al terorismului.
Roberta Metsola, preşedintele PE: „S-a aprobat. (Va fi dezbătută) o declaraţie a Consiliului şi Comisiei Europene pentru desemnarea Federaţiei Ruse ca stat susţinător al terorismului”.
UPDATE 09:00. Întreaga populaţie a Ucrainei suferă de pe urma atacurilor masive ale Rusiei împotriva sistemului energetic al ţării. Întreruperile de curent sunt tot mai frecvente şi îndelungate, mai ales la Kiev şi Odessa, dar şi în alte 16 regiuni, potrivit preşedintelui Zelenskiy. Kremlinul urmăreşte să înfrângă astfel voinţa ucrainenilor şi să-i facă să ceară pacea în condiţiile impuse de Rusia. Dar până acum şi această strategie a eşuat.
Vitali Kliciko, primarul oraşului Kiev: „După fiecare atac, eu stau de vorbă cu oamenii, cu civilii obişnuiţi. Nu sunt deloc deprimaţi. Sunt mânioşi, mânioşi şi gata să reziste, să apere casele noastre, familiile noastre şi viitorul nostru”.
Energia dar şi hrana lipsesc şi la Herson, oraşul eliberat după ce a fost devastat de ocupanţi. Dar guvernul face tot ce poate pentru a readuce situaţia la normal. Ieri seară, un tren a plecat din Kiev spre Herson, pentru prima dată după multă vreme. Iar în piaţa centrală a oraşului, după distribuirea ajutoarelor umanitare, oamenii au cântat imnul naţional ucrainean.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie și 18 noiembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndem
