PCCOCS menționează că adolescentul este cel care a contactat anonim autoritățile și a făcut șapte denunțuri false în zilele de 19 - 21 ianuarie 2022 despre prezența explozivelor la mai multe locații din sudul republicii.
Denunțurile au vizat locații din Ceadîr-Lunga, Comrat și Vulcănești – instituții de învățământ, precum și un cimitir. Potrivit materialelor dosarului, la comunicarea prin poșta electronică a denunțurilor false, adolescentul a urmărit scopul perturbării activității instituțiilor de stat.
Acum, Judecătoria Comrat a publicat hotărârea motivată, prin care inculpatul este condamnat la doi ani închisoare, cu suspendarea pedepsei reale cu închisoarea pentru un termen de trei ani; precum și la achitarea a 12 600 lei pentru acțiunile procesual-penale efectuate în cadrul dosarului.
Totuși, instanța a respins solicitarea autorității de investigație de achitare de către inculpat a circa 58 000 lei pentru paguba materială cauzată de setul de acțiuni necesare verificărilor denunțurilor false făcute de acesta.
Prin urmare, procurorii PCCOCS urmează să conteste hotărârea instanței, la Curtea de Apel Cahul.
La începutul lunii iulie Serviciul de Informații și Securitate a anunțat despre identificarea autorului alertelor false, menționând că activitatea infracțională a acestuia era dirijată din străinătate, de persoane terțe, fiind folosită o metodă nouă de comunicare a alertelor, platforma de pe care erau transmise aceste informații fiind înregistrată într-un stat european.
