Un minor, autorul alertelor false cu bombă din sudul țării, a fost condamnat în prima instanță. Procurorii, nemulțumiți de pedeapsă, anunță că vor ataca decizia la Apel

7 noiembrie 2022, 09:40 Justiție 68
Justiție.  Sursa: bizlaw

Un adolescent care a dat mai multe alerte false cu bombă în sudul țării și-a primit pedeapsa. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), oficiul Sud, anunță că Judecătoria Comrat l-a condamnat pe tânăr la doi ani de închisoare cu suspendare. Procurorii, care au cerut trei ani de închisoare cu executare și o amendă de 58 de mii de lei, spun că vor contesta decizia primei instanțe la Curtea de Apel.

PCCOCS menționează că adolescentul este cel care a contactat anonim autoritățile și a făcut șapte denunțuri false în zilele de 19 - 21 ianuarie 2022 despre prezența explozivelor la mai multe locații din sudul republicii.

Denunțurile au vizat locații din Ceadîr-Lunga, Comrat și Vulcănești – instituții de învățământ, precum și un cimitir. Potrivit materialelor dosarului, la comunicarea prin poșta electronică a denunțurilor false, adolescentul a urmărit scopul perturbării activității instituțiilor de stat.

Acum, Judecătoria Comrat a publicat hotărârea motivată, prin care inculpatul este condamnat la doi ani închisoare, cu suspendarea pedepsei reale cu închisoarea pentru un termen de trei ani; precum și la achitarea a 12 600 lei pentru acțiunile procesual-penale efectuate în cadrul dosarului.

Totuși, instanța a respins solicitarea autorității de investigație de achitare de către inculpat a circa 58 000 lei pentru paguba materială cauzată de setul de acțiuni necesare verificărilor denunțurilor false făcute de acesta.

Prin urmare, procurorii PCCOCS urmează să conteste hotărârea instanței, la Curtea de Apel Cahul.

La începutul lunii iulie Serviciul de Informații și Securitate a anunțat despre identificarea autorului alertelor false, menționând că activitatea infracțională a acestuia era dirijată din străinătate, de persoane terțe, fiind folosită o metodă nouă de comunicare a alertelor, platforma de pe care erau transmise aceste informații fiind înregistrată într-un stat european.

Suspectul a fost identificat datorită cooperării transfrontaliere a serviciilor de resort. Mai mult, SIS a informat că minorul, fiind dirijat de persoane terțe, a transmis alerte false cu privire la minarea mai multor obiective strategice și pe teritoriul altor state.
Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru comunicarea mincinoasă cu bună știință despre actul de terorism. Legislația penală prevede amendă în mărime de la 27 500 la 42 500 lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la doi ani.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media