Maia Sandu, editorial pentru Politico: „Europa și Ucraina au nevoie de o Moldovă puternică”

21 noiembrie 2022, 11:07 Politică 203
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și Maia Sandu, președinta R. Moldova.  Sursa: Replica Media

„Cu costul devastator al războiului de alături, vulnerabilitățile noastre ar putea slăbi rezistența Ucrainei, precum și stabilitatea pe restul continentului”, a concluzionat președinta Maia Sandu într-un articol de opinie pe Politico. De asemenea, șefa statului s-a referit la provocările cu care se confruntă țara noastră de la începutul războiului în Ucraina, dar și despre ajutoarele oferite refugiaților.

„În urma cu trei decenii, moldovenii alegeau libertatea și democrația în locul autoritarismului. Și astăzi, ne îndreptăm decisiv către Uniunea Europeana.

Dar, odată cu agresiunea brutală a Rusiei împotriva vecinului nostru, Ucraina, țara noastră se confruntă acum cu costuri dramatice și riscuri sporite care amenință să deraieze calea pe care ne-am ales-o, slăbind securitatea Europei.

În ultimul an, am construit instituții mai puternice, am luptat împotriva corupției și am sprijinit redresarea post-pandemie. Drept urmare, economia noastră a crescut cu 14% in 2021; am sărit pe locul 49 în clasamentul Reporteri fără frontiere pentru libertatea presei; iar ratingul nostru împotriva spălării banilor a fost îmbunătățit de Consiliul Europei.

Ca recunoaștere a implementării de către noi a reformelor dificile într-un context geopolitic provocator, UE a acordat Republicii Moldova statutul de candidat la aderare în luna iunie. Dar, in loc să se bucure de beneficiile unei integrări europene mai profunde, moldovenii se lupta acum să facă față unei crize energetice acute, unei crize economice severe și amenințărilor masive de securitate.

Multe, dacă nu toate, națiunile europene se confruntă în prezent cu presiuni energetice serioase, desigur, dar ale noastre sunt existențiale. Moștenirea dependenței aproape depline de Rusia pentru gaz și electricitate și eșecul guvernelor succesive de a diversifica aprovizionarea amenință acum supraviețuirea noastră economică.

Începând cu noiembrie, bombardarea infrastructurii energetice a Ucrainei de către Rusia, alături de reducerea la jumătate a exporturilor de gaze naturale de către Gazprom, a eliminat energia din sursele noastre anterioare de energie electrică importată.

Ca răspuns, Guvernul a adoptat măsuri de austeritate energetică și a trecut unele industrii la combustibili alternativi. Măsurile de securitate energetică pe termen mai lung, inclusiv o interconectare electrică cu România, vor da rezultate, dar numai în câțiva ani.

Prietenii și partenerii oferă, de asemenea, sprijin.

România, vecinul nostru bun și susținător puternic, a intervenit, exporturile de energie electrică reprezentând acum aproximativ 80 la sută din consumul curent al Moldovei. Între timp, într-o vizită recentă la Chișinău, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat o nouă asistență pentru a ajuta la ameliorarea crizei din Republica Moldova, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare nea întins o mână de ajutor în finanțarea livrărilor de gaze de urgență.

Astăzi, președintele francez Emmanuel Macron găzduiește o întâlnire a Platformei de Sprijin pentru Moldova – o inițiativă condusă de Franța, Germania si România.

Forumul își propune să mobilizeze sprijinul atât de necesar înainte de o iarnă precară. Moldova caută să-și finanțeze achizițiile de gaz și electricitate din noi surse și să sprijine mecanisme sociale pentru cei mai vulnerabili, ceea ce va ajuta la încetinirea creșterii preturilor. In ultimele 12 luni, prețul gazelor în țara noastră a crescut de șapte ori, în timp ce prețul energiei electrice a crescut de patru ori. În această iarnă, moldovenii vor cheltui probabil până la 65 la sută din veniturile lor pe facturile la energie.

Dacă putem lumina și încălzi casele din țara noastră și ne asigurăm că școlile și spitalele pot funcționa în continuare și economia se dezvoltă, aceasta ar însemna că moldovenii – alături de ucraineni – în perioada rece, nu trebuie să caute refugiu în altă parte a Europei.

Chiar inainte ca iarna sa intre pe deplin, criza energetica si consecintele economice ale razboiului de alaturi au deja un impact semnificativ asupra vietii oamenilor, asupra economiei tarii si asupra cresterii noastre viitoare. Inflatia se apropie de 35 la suta; preturile au crescut vertiginos; rutele comerciale sunt perturbate; iar sentimentul investitorilor s-a slabit. Ca urmare, economia este probabil sa se contracte.

Intre timp, reprezentantii Rusiei si grupurile criminale si-au unit fortele pentru a exploata criza energetica si a alimenta nemultumirea. Ei spera sa stimuleze tulburarile politice. Folosind intregul spectru de amenintari hibride – inclusiv alerte false cu bombe, atacuri cibernetice, dezinformare, apeluri la tulburari sociale si mita neascunsa – acestia lucreaza pentru a destabiliza guvernul, eroda democratia noastra si pune in pericol contributia Moldovei la securitatea mai larga a Europei.

Vulnerabilitatile noastre ar putea slăbi rezistența Ucrainei, precum și stabilitatea pe restul continentului.

Deși suntem cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei, îi asigurăm și a doua cea mai lunga graniță, dupa cea pe care o are cu Rusia. De-a lungul acestor 1.222 de kilometri, Moldova este un stat de prima linie în lupta împotriva traficului de arme, droguri si fiinte umane.

De la începutul razboiului, am muncit din greu pentru a mentine stabilitatea in regiunea separatista transnistreana, care imparte o granita de peste 450 de kilometri cu Ucraina si unde 1.600 de militari rusi sunt stationati ilegal. Am reusit sa mentinem situatia calma.

De asemenea, oferim rute de aprovizionare esențiale către și dinspre Ucraina — o parte semnificativa a comertului ucrainean, inclusiv cereale, trece prin Moldova.

In plus, tara noastra a adapostit peste 650.000 de refugiati din primele zile ale invaziei ruse. Pana acum, peste 80.000 dintre ei au ales sa ramana, iar noi ne pregatim sa gazduim mai multi in timpul iernii, in cazul in care ar trebui sa fuga de o escaladare militara sau de lipsa de caldura, electricitate si apa.

Europa si Ucraina au nevoie de o Moldova puternica. Suficient de puternic pentru a sprijini Ucraina in timpul razboiului. Suficient de puternic pentru a mentine pacea si stabilitatea in regiunea noastra. Suficient de puternic pentru a adaposti refugiati. Si suficient de puternic pentru a deveni un centru natural pentru reconstructia sudului Ucrainei dupa razboi.

Așa cum Rusiei nu trebuie să aibă voie să câștige in Ucraina, tehnicile sale hibride nu trebuie sa aiba succes in Moldova. Ne vom face partea pentru a apara valorile europene, în ciuda privatiunilor care ne sunt impuse. Prețul este mare si suntem pregatiti sa ducem povara.

Dar nu putem face asta singuri”.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media