O dronă ar fi fost pilotată pe Aeroportul Internațional Chișinău. AAC: „A fost demarată procedura de investigare”

21 noiembrie 2022, 16:00 Auto 211
Aeroportul Internațional Chisinau, AIC.  Sursa: Replica Media

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a venit cu o reacție după ce prin intermediul sistemului de raportare a evenimentelor de aviație civilă, la adresa Autorității au parvenit informații cu privire la incursiunea unei drone pe Aeroportul Internațional Chișinău, la data de 20 noiembrie, fapt care care conform instituției este „neconfirmat.”

„Urmare evenimentului a fost demarată procedura de investigare, despre rezultatele căreia Autoritatea Aeronautică Civilă va reveni ulterior”, se arată în comunicat.

Potrivit AAC, în ultimii ani vânzarea de drone pentru uz personal înregistrează o popularitate tot mai mare, ceea ce reprezintă o provocare atât pentru regulator, cât și pentru utilizatorii spațiului aerian.

„Această tendință este înregistrată nu doar la nivel național, dar și în întreaga lume. Deși utilizatorii aparatelor de zbor fără pilot la bord consideră inofensivă această activitate, totuși nerespectarea prevederilor cadrului național de reglementare pot provoca riscul apariției unor incidente cu grave consecințe negative asupra siguranței aeronavelor civile și a pasagerilor aflați la bord, securității aeroportuare, suspendarea temporară a zborurilor etc. În acest context, Autoritatea Aeronautică Civilă mizează pe responsabilitatea civică a cetățenilor privind utilizarea în siguranță a dronelor și amintește că operarea oricărui tip de aeronave fără pilot pe teritoriul Republicii Moldova în spațiul aerian controlat și în zonele din apropierea aeroporturilor, aerodromurilor, precum și zone cu restricții (baze militare, obiecte strategice ale statului, obiecte administrative de stat etc.) este interzisă, iar pentru nerespectare este pasibilă atragerea la răspunderea contravențională în temeiul Art. 208 al. 1 din Codul Contravențional”, se arată în comunicatul AAC.
Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media