VIDEO/ ULTIMA ORĂ! CSE va adopta decizii care vor permite punerea în aplicare în R. Moldova a sancțiunilor internaționale

31 octombrie 2022, 21:21 Justiție 2633
Natalia Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova.  Sursa: Replica Media

Prim-ministra Natalia Gavrilița anunță că Comisia pentru Situații Excepționale va adopta mai multe decizii care vor permite punerea în aplicare în R. Moldova a sancțiunilor internaționale, în contextul sancțiunilor anunțate de autoritățile SUA pe numele a 21 de persoane și entități pentru corupție sistematică și interferență în alegeri susținute de Kremlin.

Deși este trecut de ora 21:00, Natalia Gavrilița anunță că CSE va adopta deciziile într-o ședință ce ar urma să se desfășoare astăzi.

„(...) Vizavi de lista sancțiunilor și cele 21 de persoane incluse de către autoritățile SUA în lista sancțiunilor pentru furtul banilor și a votului cetățenilor, vă asigur că Guvernul va continuă să depună toate eforturile pentru a întoarce acești bani furați și pentru a-i sancționa conform legii. În acest sens, azi, în cadrul ședinței CSE, vom adopta mai multe decizii care vor permite punerea în aplicare în Republica Moldova a sancțiunilor internaționale. Așa cum am promis, hoții de miliarde nu vor evita la nesfârșit justiția”, a anunțat șefa Executivului într-un mesaj video publicat pe Facebook.


Amintim că, din 26 octombrie, Statele Unite ale Americii impune sancțiuni împotriva a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție în R. Moldova. În listă se regăsesc oligarhii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Aceste sancțiuni interzic orice tranzacții efectuate de către persoane din SUA – și orice alte tranzacții pe teritoriul sau care tranzitează Statele Unite – care implică orice proprietate sau interese aparținând persoanelor sancționate.

Interdicțiile includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de, către, sau în beneficiul oricărei persoane sancționate sau primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană. Anunțul a fost făcut de Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, într-un briefing de presă.

Totodată, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei (OFAC) anunță că persoanele persoanele și entitățile sancționate pe 26 octombrie, includ oligarhi recunoscuți la scară largă pentru capturarea și coruperea instituțiilor politice și economice ale R. Moldova și cei care acționează ca instrumente ale campaniei de influență globală a Rusiei, care urmăresc să manipuleze Statele Unite și aliații și partenerii săi, inclusiv R. Moldova și Ucraina. Printre persoanele sancționate se regăsește fostul oficial al Guvernului moldovenesc Vladimir Plahotniuc, care s-a implicat în capturarea statului prin exercitarea controlului și manipularea sectoarelor cheie ale Guvernului Republicii Moldova, inclusiv domeniul de aplicare al legii, cel electoral și judiciar.

„Sancțiunile impuse astăzi dezvăluie nu numai strategia secretă a Rusiei în R. Moldova, ci demonstrează și modul în care corupția subminează statul de drept”, a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru Terorism și Informații Financiare, Brian E. Nelson.

„Operațiunile de influență ale Rusiei încearcă să exploateze punctele slabe din țările țintă pentru a le destabiliza din interior. Statele Unite continuă să sprijine eforturile Republicii Moldova de a combate corupția și de a contracara influența Rusiei”, a mai adăugat el.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media