DOC/ Guvernul a aprobat creșterea și menținerea stocurilor de gaze naturale pentru situații excepționale

29 septembrie 2022, 16:32 Societate 88
conductă de gaz, gaz, gaz natural, gaze naturale.  Sursa: Replica Media
În scopul asigurării unor soluții de rezervă privind aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova în situație de urgență, Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul hotărârii cu privire la crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale. Potrivit documentului, Societatea pe Acțiuni „Energocom” va fi desemnată în calitate de entitate pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale.
În același timp, S.A. „Energocom” va crea în termen de cel mult o lună de la intrarea în vigoare a hotărârii, un cont bancar distinct dedicat realizării obligației de creare și menținere a stocurilor de securitate.

Totodată, furnizorii de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale vor achita S.A. „Energocom” contribuțiile financiare pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate. Cantitatea minimă de gaze naturale, ce urmează a fi stocate este de 22,8 mil m3.Gazele naturale care fac obiectul stocurilor de securitate urmează a fi utilizate total sau parțial doar în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova, adoptată în cazul apariției unei situații excepționale, inclusiv în cazul declarării stării de urgență.

Guvernul precizează că, pentru asigurarea securității energetice a țării, în conformitate cu dispozițiile CSE, S.A. „Energocom” a achiziționat gaze naturale în volum de 39,5 mil m3.


Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media