UPDATE 19:45. Armata rusă atacă din nou regiunea Harkiv, anunță guvernatorul Oleg Sinegubov, pe canalul său Telegram.
Acesta i-a îndemnat pe localnici să rămână în adăposturi, deoarece regiunea este acum atacată de armata rusă. Potrivit postului public ucrainean Suspilne, la Harkiv a sunat o explozie. Consecințele atacurilor nu sunt cunoscute în acest moment.
UPDATE 19:25. Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, membru al Comisiei Militare Industriale (MIC), care coordonează producția de arme pentru armata rusă.
Potrivit BBC, sarcina principală a Comisiei Industriale Militare, conform informațiilor de pe site-ul web al guvernului rus, este de a controla dezvoltarea, construcția, achiziționarea și furnizarea de arme către armată, începând cu bazele politicii militare-tehnice și politica de dezvoltare a complexului militar-industrial.
Complexul militar-industrial, în special, este angajat în formarea ordinului de apărare a statului (SDO), care prevede întreaga listă de bunuri, lucrări și servicii pentru apărare. Anterior, Ordinul de Apărare a Statului a fost format pe baza programelor de armare de stat - planuri pe 10 ani pentru dezvoltarea și construcția de armament.
Cu toate acestea, la începutul lunii noiembrie, acest sistem a început să se schimbe. Atunci Vladimir Putin a instruit consiliul coordonator din cadrul guvernului rus să elaboreze un nou mecanism care, după cum a scris ziarul Vedomosți, să asigure aprovizionarea militară în funcție de nevoile reale ale trupelor, și nu conform programului de înarmare a statului. Dmitri Medvedev nu a fost inclus în acest consiliu coordonator.
BBC notează că nu se știe încă dacă un astfel de mecanism a fost creat și dacă are legătură cu Comisia Militară Industrială. Cu toate acestea, complexul militar-industrial mai are o funcție - activități pentru pregătirea mobilizării economiei ruse.
Nu se cunoaște măsura în care aceste funcții corespund instrucțiunilor lui Vladimir Putin.
UPDATE 18:55. Ucraina a cerut ca Rusia să fie înlăturată din funcția de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, argumentând că prezența „ilegitimă” a Moscovei în cadrul ONU a fost „marcată de războaie și de confiscări ale teritoriilor altor țări”.
„Ucraina cere statelor membre ale ONU (...) să priveze Federaţia Rusă de statutul său de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi să o excludă din ONU”, a indicat Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.
Potrivit diplomaţiei ucrainene, Rusia „ocupă ilegal locul URSS în Consiliul de Securitate al ONU” din 1991 şi de la destrămarea Uniunii Sovietice în 15 noi ţări.
„Rusia este un uzurpator al locului” URSS la ONU, a indicat ministerul ucrainean.
Aceste „trei decenii de prezenţă ilegală la ONU au fost marcate de războaie şi acapararea de teritorii din alte ţări, o schimbare forţată a graniţelor recunoscute internaţional şi de încercări de a-şi satisface ambiţiile neo-imperiale”, a deplâns Kievul în acest comunicat.
Într-un mesaj publicat pe Twitter, ministrul de Externe ucrainean Dmitri Kuleba a afirmat că prezenţa Rusiei în Consiliul de Securitate şi în ONU în ansamblu sunt nelegitime”.
UPDATE 18:30. Dmitri Rogozin, care a fost rănit în urmă cu cinci zile la Doneţk, a fost operat „cu succes” într-un spital din Moscova, unde i s-a scos schija blocată într-o vertebră, relatează agenția de presă TASS.
Rogozin este acum în curs de recuperare, a precizat asistentul său.
Fostul viceprim-ministru și șef al Roskosmos, Dmitri Rogozin, a fost rănit pe 21 decembrie în urma unui atac asupra hotelului și restaurantului Shesh-besh de la periferia orașului Donețk.
Rogozin însuși a spus cu o zi înainte că o schijă i-a rămas în vertebra cervicală. „Este imposibil de lăsat cauza unei posibile paralizii. De scos la fel este o problemă. Se gândesc [cum să scoată fragmentul]”, a declarat Rogozin pentru agenția de presă TASS.
Imediat după bombardarea restaurantului, publicația Baza a raportat că, potrivit informațiilor sale, Rogozin a fost rănit de schije la țesuturile moi ale capului, o rană penetrantă de schijă la fese și o rană penetrantă de schijă la coapsa stângă. Apoi, alte surse apropiate lui Rogozin au vorbit despre o rană de schijă „de deasupra omoplatului”.
Asistentul lui Rogozin, Mihail Bridasov, a murit iar alte trei persoane au fost rănite. Rogozin conduce un grup de consilieri militari „Lupii Țarului” în Donbasul ocupat.
UPDATE 18:00. Șeful administrației regionale Herson, Iaroslav Ianușevici, a declarat că după atacul rusesc asupra Hersonului din 24 decembrie, 18 persoane se află în continuare în stare gravă.
Ianușevici a spus pe canalul său de Telegram că 64 de locuitori au fost răniți în timpul bombardamentelor și 11 persoane au murit.
„Lucrătorii noștri medicali luptă eroic și neobosit pentru viața fiecăruia dintre răniți în acest moment”, a scris el.
Potrivit autorităților locale, o piață și un centru comercial din Herson au fost, de asemenea, atacate. În urma bombardamentelor șase mașini au luat foc.
Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei consideră că orașul a fost bombardat din lansatoarele de rachete Grad.
Herson, capturat de armata rusă în martie, a fost eliberat de armata ucraineană la începutul lunii noiembrie.
UPDATE 17:25. Un soldat rus care a mărturisit uciderea civililor ucraineni în apropiere de Kiev s-a ales cu un dosar privind răspândirea „falsurilor” despre armata rusă.
Potrivit organizației pentru drepturile omului OVD-Info, tribunalul militar din Habarovsk a primit la examinare un dosar împotriva soldatului Daniil Frolkin, un militar rus care în această vară a declarat publicației Important Stories că, în calitate de soldat al celei de-a 64-a brigade de pușcași motorizate, la ordinul comandanților săi, a ucis un civil din satul Andreevka de lângă Kiev.
În plus, potrivit lui Frolkin, colegii săi au ucis încă doi civili și toți au fost implicați într-un jaf împreună.
Important stories au relatat că au încercat să-l contacteze pe Frolkin, dar acesta nu a răspuns la mesajele jurnalistului, deși le-a citit.
Frolkin le-a spus reporterilor în vară că intenționează să se retragă din serviciul contractual în armată.
În Ucraina, împotriva lui Frolkin a fost deschis și un dosar penal pe baza mărturisirilor sale, care riscă o pedeapsă cu închisoarea pe viață.
UPDATE 17:00. Hristo Grozev a publicat astăzi un videoclip cu niște mercenari din grupul militar privat Wagner care îl insultă pe șeful statului major al Ministerului Apărării Rusiei, generalul Valeri Gherasimov, în fața camerei.
Aceștia, care susțin că sunt „sub Bahmut”, unde au loc acum cele mai grele lupte, spun militarii ar fi fost lăsați fără muniții.
„*Necenzurat.. unde sunt obuzele? Nu mai avem obuze aici [la Bahmut]”.
Prigojin spune că nu are „nimic de spus despre acest videoclip”, susținând, în esență, atacul asupra lui Gerasimov, notează Grozev.
UPDATE 16:40. Hristo Botev a reacționat la decizia autorităților ruse de a-l pune în lista persoanelor urmărite:
„Nu am idee din ce motive m-a plasat Kremlinul pe „lista sa”, prin urmare nu pot oferi niciun comentariu în acest moment. Într-un fel, nu contează - de ani de zile au arătat clar că le este frică de munca noastră și nu s-ar opri la nimic pentru a o face să dispară”, a spus el pe Twitter.
UPDATE 16:20. Ministerul rus al Afacerilor Interne l-a plasat pe jurnalistul de investigație Bellingcat Hristo Grozev pe lista de urmărire federală, scrie Mediazona cu referire la baza de căutare a ministerului.
În dosar se spune că Grozev este căutat „în conformitate cu articolul din Codul penal”, dar nu este specificat pentru care.
Hristo Grozev este jurnalist de investigație și manager de proiect la Bellingcat. În special, el, împreună cu echipa lui Alexei Navalnîi și alți jurnaliști, a investigat otrăvirea politicianului. S-a stabilit că opt angajați ai Institutului de Criminalistică FSB au fost implicați în otrăvire.
În iulie, FSB l-a acuzat pe Grozev că a ajutat serviciile de informații ucrainene, care, potrivit agenției, plănuiau să fure un avion militar rus. Departamentul nu a oferit detalii despre deschiderea cauzei penale și calificarea acesteia. Grozev însuși a spus că nu a participat la operațiunea serviciilor speciale ucrainene și, împreună cu echipa Bellingcat, pregătea o anchetă despre încercările FSB și Direcției principale de informații din Ucraina de a se înșela reciproc.
Potrivit acestuia, agenții ucraineni s-au adresat piloților ruși cu o propunere de a „aduce” o aeronavă militară pe teritoriul Ucrainei în schimbul banilor și al cetățeniei unei țări UE, iar când echipa lui Grozev a aflat despre acest lucru, au decis să facă un film documentar despre operațiune.
Curând, serviciile de informații ucrainene și-au dat seama că negocierile cu agenții ucraineni au fost conduse de ofițerii FSB, în numele piloților.
UPDATE 15:50. Pierderile trupelor ruse de lângă Bahmut sunt mari, iar comandamentul militar rus aduce tot mai multe forțe noi acolo, susține șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavel Kirilenko.
„Nu există nicio încetinire acolo (n.red. pe linia frontului lângă Bahmut). Acest lucru poate indica faptul că invadatorii își retrag rezervele, deoarece pierderile ocupanților, așa-numitele „LPR”, „DPR”, care rămân acolo, sunt cu adevărat uriașe. Și pierderile companiilor militare private, de asemenea, pur și simplu nu sunt luate în considerare acolo, aceasta este de fapt carne de tun. Ei aduc din ce în ce mai multe forțe noi”, a spus guvernatorul.
Kirilenko a menționat că, în ciuda faptului că forțele ruse de lângă Bahmut trec printr-o anumită redistribuire și regrupare înainte de următoarele atacuri, ele bombardează în mod constant orașul Bahmut, și anume infrastructura acestuia, „care este deja distrus în proporție de 60% fie parțial, fie complet.”
Potrivit șefului Direcției principale de informații a Ministerului Apărării, Kirill Budanov, singurul loc în care invadatorii ruși încă încearcă să atace este Bahmut, dar nu obțin prea mult succes în această direcție. Potrivit lui Budanov, Rusia va încerca să-și concentreze forțele la nord de Bahmut și în direcția Zaporojie.
UPDATE 15:35. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va ajuta la evacuarea a aproximativ 80 de întreprinderi mici și mijlocii ucrainene din zonele cele mai greu afectate de invazia rusă în regiunile mai sigure ale Ucrainei, scrie BBC.
Potrivit serviciului de presă al băncii, Elveția și Statele Unite au alocat un grant țintă în valoare de 2,4 milioane de euro Fondului BERD de Asistență pentru Afaceri Mici, special în acest scop.
Companiile ucrainene care doresc să beneficieze de această asistență pot solicita până la 30.000 de euro fiecare, a anunțat BERD. Banii vor fi alocați „pentru rambursarea cheltuielilor legate de transportul echipamentelor, materiilor prime și produselor finite, ambalare, dezmembrari, reparații, închiriere și achiziționare de echipamente, utilizarea spațiilor (până la o lună de chirie), inginerie sau reparații. și lucrări de construcție în spațiile de depozitare și producție a echipamentelor”.
Mesajul băncii citează și cifre ale companiei ucrainene de consultanță Advanter Group, potrivit cărora, în primele 75 de zile de război, „ca urmare a distrugerii activelor și a perturbării funcționării normale a piețelor”, companiile ucrainene au pierdut 64-85 miliarde dolari.
UPDATE 15:00. Peste 15 milioane de tone de produse au fost exportate prin „coridorul de cereale” de la Marea Neagră, anunță Turcia.
Începând din luna august, 585 de nave de marfă cu peste 15 milioane de tone de produse agricole au părăsit Ucraina prin „coridorul de cereale”, a anunțat ministrul turc al Transporturilor și Infrastructurii, Adil Karaismailoglu, relatează The Kyiv Independent.
44% din totalul produselor exportate au fost livrate în Europa, 29% au fost trimise în Asia, 15%, în Turcia și 12%, în țările africane, a mai spus oficialul de la Ankara.
„Coridorul de cereale” sau Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră este acordul intermediat de ONU pe care Ucraina, Rusia și Turcia l-au semnat în iulie pentru a debloca exporturile de cereale din porturile ucrainene care fuseseră blocate Moscova.
În octombrie, Rusia a declarat că își suspendă participarea la acord după ce a acuzat un atac cu drone ucrainene asupra navelor sale de luptă din portul Sevastopol, din Crimeea. Ulterior, a revenit asupra deciziei, la începutul lunii noiembrie.
UPDATE 14:40. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a lichidat „o comunitate de susținători” ai organizației teroriste internaționale „Statul Islamic” (IS), care transportau militanți în Siria și Ucraina, relatează agenția de presă TASS, citând un comunicat al FSB.
„Serviciul Federal de Securitate, în cooperare cu Comitetul de Investigații și Serviciul Federal de Monitorizare Financiară, a lichidat comunitatea teroristă din Districtele Federale Urali și Caucazul de Nord, organizatorul și 18 membri ai cărora au creat o rețea interregională extinsă pentru sprijinirea resurselor organizației teroriste internaționale IS”, a menționat FSB. Potrivit serviciului de presă al Comitetului de Investigație al Federației Ruse, din decembrie 2021 până în prezent, organizatorul și 10 membri ai comunității au fost reținuți și plasați în arest.
Potrivit FSB și Comitetului de Investigație, la instrucțiunile emisarilor IS, membrii comunității au transportat militanți din Rusia pe teritoriul Siriei și Ucrainei pentru a desfășura operațiuni militare împotriva Forțelor Armate ale Federației Ruse, precum și „pentru a finanța terorismul și a justifica activitățile teroriste”.
Rețineri au fost efectuate în Daghestan, Cecenia, regiunea Tiumeni și Districtul autonom Hantî-Mansi din Siberia.
Opt participanți care acum fac parte din ISIS în Siria au fost trecuți pe lista internațională de urmăriți.
FSB susține că a găsit „materiale video” cu militanți ISIS ce luptă de partea ucrainenilor - „În timpul perchezițiilor la domiciliul acuzaților au fost ridicate instrumente de comunicare, instrumente de plată și calculatoare personale, în care au fost găsite materiale foto și video despre participarea membrilor comunității teroriste la ostilitățile din Siria în rândurile IS, precum și în unitățile naționaliste ale Forțelor Armate ale Ucrainei din Ucraina”, a informat serviciul de presă al agenției.
Doi membri ai acestei comunități teroriste au fost condamnați de către instanțe la pedepse cu închisoarea.
UPDATE 14:15. Mark Hertling, unul dintre foștii comandanți ai trupelor americane din Europa, a ironizat duminică anunțul făcut în Ajunul Crăciunului de președintele rus Vladimir Putin, potrivit căruia Moscova este dispusă să negocieze „soluții acceptabile” pentru încheierea războiului din Ucraina. Generalul american a afirmat că a fost el însuși în ipostaza de a negocia cu rușii și că lecțiile pe care le-a tras în urma experienței nu sunt de bun augur, scrie Hotnews.
„Putin a spus în Ajunul Crăciunului că este „pregătit să negocieze'”. După ce am „negociat” [și eu] cu forțele armate și ministrul Apărării al Rusiei, am învățat lecții: chiar și în ceea ce privește lucrurile mărunte, oficialii ruși nu negociază... ei pretind, apoi mint, iar apoi încalcă înțelegerile”, a scris Hertling pe pagina sa de Twitter.
UPDATE 13:55. Deficitul de energie electrică în sistem rămâne semnificativ pe 26 decembrie, anunță Ukrenergo, operatorul de stat din Ucraina.
Din cauza depășirii limitelor de consum, au fost introduse opriri de urgență în Kiev și în cinci regiuni.
„Pe 26 decembrie, deficitul de capacitate în sistemul energetic rămâne semnificativ. Există, de asemenea, limitări în sistemul de transport al energiei electrice ca urmare a daunelor semnificative aduse rețelelor (…) prin atacurile în masă ale rușilor. În acest sens, au fost stabilite limite de consum pentru toate regiunile”, precizează Ukrenergo printr-un comunicat.
Compania de stat a subliniat că, din cauza depășirii limitelor de consum, au fost introduse opriri de urgență în regiunile Dnipropetrovsk, Zaporojie, Harkiv, Lviv, Kiev și în orașul Kiev.
Ukrenergo mai menționează că din cauza „complexității pagubelor”, lucrările de refacere a rețelelor „necesită un timp considerabil”.
UPDATE 13:20. Monumentele poetului Maxim Gorki și a pilotului Valerii Cikalov din orașul Dnipro au fost demolate luni dimineață, relatează BBC.
Potrivit martorilor oculari, ambele monumente au fost scoase de pe soclu cu ajutorul unor echipamente speciale și duse pe teritoriul uneia dintre utilitățile orașului. În urmă cu aproximativ două săptămâni, în oraș au fost demolate un monument al poetului rus Alexandru Pușkin și un memorial al eroului pionier Volodia Dubinin, ridicat în anii sovietici.
Potrivit autorităților orașului, mai multe monumente vor fi demolate în viitorul apropiat, în special cel al ministrului Afacerilor Interne al Imperiului Rus Alexandr Bulîgin, omul de știință Mihail Lomonosov, generalul locotenent Efim Pușkin și eroul Marelui Război Patriotic Alexandr Matrosov.
UPDATE 12:50. Comandamentul grupului de forțe de ocupație a Rusiei s-a retras de la Kremennaia la Rubijne, la 15 kilometri sud de linia frontului, a declarat luni, în cadrul unui briefing transmis de Ukrinform, guvernatorul regiunii Luhansk, Serghei Gaidai.
„Faptul că armata noastră a eliberat deja Kremennaia sau cel puțin a intrat la periferia orașului nu este adevărat, dar luptele au loc în apropierea orașului. Și pot spune că, comandamentul militar local, care era stabilit în Kremennaia, s-a mutat acum la Rubijne”, a spus Gaidai. .
Fiind întrebat în ce măsură rușii sunt astăzi capabili să organizeze o contraofensivă față de Liman, acesta a confirmat că au astfel de planuri, dar a spus că soldații ucraineni le-au dejucat.
„Au avut astfel de planuri, dar datorită comandamentului ucrainean, care le-a înțeles planurile și a prevăzut întreaga hartă a evenimentelor militare, Forțele de Apărare ucrainene au împiedicat forțele de ocupație să-și pună în practică planurile. Nu au reușit să contraatace. Dar încă își construiesc rezerve”, a menționat șeful OVA din Luhansk.
UPDATE 12:35. O altă „pocnitură” pe teritoriul Federației Ruse, la Engels, este o consecință a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat Iurii Ignat, reprezentant al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Ukrinform.
„Desigur, acestea sunt consecințele agresiunii ruse. Acesta este o altă „pocnitură” pe care deja suntem obișnuiți să o auzim. Acestea sunt consecințele a ceea ce face Rusia pe pământul nostru. Dacă rușii ar crede că războiul nu îi va atinge în spate, apoi s-au înșelat. Astfel de lucruri se întâmplă din ce în ce mai des și sperăm că acest lucru va juca doar în folosul Ucrainei", a spus Ignat.
El a adăugat că sunt așteptate imagini din satelit de pe aerodrom pentru a vedea consecințele reale ale „pocniturii”.
UPDATE 12:10. Locuitorii din Herson sunt din nou îndemnați să evacueze din cauza pericolului crescut de bombardamente, informează Ministerul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar.
„Bombardamentele asupra Hersonului nu contenesc și devin din ce în ce mai frecvente și mai distructive. Situația de securitate din ultimele zile este foarte tensionată”, a subliniat ministerul.
Autoritățile locale îi îndeamnă repetat pe locuitorii din Herson să nu-și riște viața lor și a celor dragi și să evacueze în regiuni mai sigure ale Ucrainei.
UPDATE 11:45. Arme furnizate de Rusia au fost dislocate în Belarus, spun oficiali de la Minsk. Este vorba despre sisteme de rachete tactice Iskander, care sunt capabile să transporte focoase nucleare, și sistemele de apărare aeriană S-400.
Sistemele Iskander sunt pregătite să își îndeplinească sarcinile prevăzute, a declarat Leonid Kasinski, un oficial înalt al Ministerului apărării din de la Minsk, relatează The Guardian.
„Militarii noștri și echipajele și-au finalizat pe deplin pregătirea în centrele comune de antrenament de luptă ale forțelor armate ale Federației Ruse și Republicii Belarus. Aceste tipuri de arme (sistemele Iskander și S-400) sunt în serviciul de luptă astăzi și sunt pe deplin pregătite pentru a-și îndeplini sarcinile”, a precizat oficialul.
Nu este clar câte dintre sistemele Iskander au fost desfășurate în Belarus, dar trimiterea lor în țara vecină vine după vizita lui Vladimir Putin la Minsk din 19 decembrie, pe fondul îngrijorărilor din Ucraina că Moscova face presiuni asupra Belarusului pentru a se alătura unei noi ofensive terestre și a deschide un nou front.
Forțele ruse au folosit Belarus ca rampă de lansare pentru atacul lor asupra capitalei ucrainene de la începutul invaziei.
Iskander-M, un sistem mobil de rachete ghidate, are o rază de acțiune de până la 500 km și poate transporta focoase convenționale sau nucleare.
UPDATE 11:20. Serviciul de informații al Ministerului britanic al Apărării: Trupele ruse sunt concentrate în principal pe construcția de fortificații defensive.
Construcția fortificațiilor în multe sectoare ale liniei frontului este în curs din luna octombrie. Acestea includ câmpuri de mine antitanc și mine antipersonal.
Astfel de tactici în mod clar nu corespund sarcinilor principale declarate inițial ale trupelor ruse, subliniază departamentul britanic.
Câmpurile de mine reprezintă un obstacol serios pentru trupele bine antrenate numai dacă inamicul folosește mijloace eficiente de observare și recunoaștere și, de asemenea, sub acoperirea focului, se mai menționează în raport.
Potrivit informațiilor britanice, trupele ruse se vor confrunta în curând cu o lipsă de echipamente de supraveghere, precum și cu o lipsă de personal militar bine pregătit, care ar putea monitoriza vasta zonă a câmpurilor minate.
UPDATE 11:00. Autoritățile din regiunea Herson au numărat 33 de atacuri în ultimele 24 de ore.
De Crăciun, trupele ruse au bombardat teritoriul regiunii Herson de 33 de ori, șapte atacuri au fost efectuate asupra centrului regiunii, potrivit autorităților municipale din Herson.
Într-un mesaj pe canalul de Telegram, Consiliul municipal afirmă că „localitățile pașnice ale regiunii au fost atacate cu focuri de artilerie, lansatoare multiple de proiectile reactive, mortiere și tancuri”.
În ciuda faptului că au fost avariate clădirile rezidențiale private și blocuri locative, de data aceasta nu au existat victime în rândul populației civile.
UPDATE 10:35. Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a afirmat că arsenalul nuclear al ţării sale şi regulile stabilite de Moscova pentru utilizarea sa sunt singurii factori care împiedică Occidentul să înceapă un război împotriva Rusiei, într-un articol publicat duminică, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Într-un articol publicat în Rossiiskaya Gazeta, fostul preşedinte rus a mai spus că Moscova îşi va continua războiul în Ucraina până când „regimul dezgustător, aproape fascist” de la Kiev va fi înlăturat şi ţara va fi total demilitarizată.
Dmitri Medvedev, care obişnuia să se prezinte ca un modernizator liberal în perioada în care a exercitat mandatul de preşedinte al Federaţiei Ruse (2008 - 2012), este în prezent unul din cei mai fervenţi susţinători ai războiului din Ucraina. El denunţă în mod regulat Occidentul, pe care îl acuză că vrea să divizeze Rusia în beneficiul Ucrainei.
„Este Occidentul gata să declanşeze un război adevărat împotriva noastră, inclusiv un război nuclear, sub autoritatea Kievului?” scrie oficialul rus într-un articol de 4.500 de cuvinte.
„Singurul lucru care îi opreşte pe duşmanii noştri astăzi este înţelegerea faptului că Rusia va fi ghidată de fundamentele politicii de stat... privind descurajarea nucleară. Şi, în cazul în care apare o ameninţare reală, va acţiona în privinţa ei”.
Preşedintele Putin şi alţi înalţi oficiali au declarat în mod repetat că politica Rusiei privind armele nucleare prevede că acestea pot fi folosite dacă există o ameninţare la adresa integrităţii teritoriale. Rusia are cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, de aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor.
La începutul acestei luni, Vladimir Putin a spus că riscul unui război nuclear creşte, dar a insistat că Rusia nu a „înnebunit”, iar propriul arsenal nuclear este un element de descurajare pur defensiv.
„Lumea occidentală face echilibristică între dorinţa arzătoare de a umili, ofensa, dezmembra şi distruge Rusia cât mai mult posibil, pe de o parte, şi dorinţa de a evita o apocalipsă nucleară, pe de altă parte", scrie Medvedev. Dacă Rusia nu obţine garanţiile de securitate pe care le cere, „lumea va continua să se clatine în pragul celui de-al treilea război mondial şi a catastrofei nucleare. Noi vom face tot ce putem pentru a preveni acest lucru”, asigură vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei.
În acelaşi articol, Dmitri Medvedev mai afirmă că Rusia ar putea uita de legăturile normale cu Occidentul pentru următorii ani şi poate chiar decenii şi se va concentra, în schimb, pe relaţiile cu restul lumii.
UPDATE 10:05. Un soldat ucrainean a fost filmat în timp ce era îmbrăcat în straie de Moș Crăciun și lansa bombe cu un mortier de calibru 82mm:
UPDATE 09:40. Șeful serviciilor de informații ucrainene nu se așteaptă la o schimbare a situației de pe front în viitorul apropiat.
Kirill Budanov, șeful departamentului principal de informații al Ministerului ucrainean al Apărării, consideră că armata rusă nu va putea intensifica acum ofensiva împotriva pozițiilor ucrainene.
„Nu se așteaptă o schimbare fundamentală a situației în viitorul apropiat. Există o serie de motive obiective pentru aceasta. Rusia se află acum într-o fundătură, iar singurul loc în care încă „încearcă să încerce” să atace este Bahmut”, a spus el într-un interviu pentru LIGA.net.
„Nu au avut prea mult succes în această direcție. Din august, (n.red. rușii) au spus constant că Bahmutul este aproape capturat. După cum puteți vedea, este deja sfârșitul lunii decembrie”, a adăugat el.
„Prin urmare, nu ne așteptăm la o schimbare radicală a situației din partea Federației Ruse acum. Nu voi comenta acțiunile noastre”, a avertizat Budanov.
În același interviu, șeful informațiilor militare ucrainene a spus că „Crimeea va fi întoarsă „atât prin forță, cât și prin diplomație”. „Unitățile noastre vor merge acolo cu armele în mână”, a spus el.
Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014.
UPDATE 09:15. La aproximativ 2 ore distanță de la incident, Ministerul rus al Apărării a anunțat că sistemele de apărare ale Rusiei au doborât o drona ucraineană în apropierea aerodromului din Engels.
„Pe 26 decembrie, în jurul orei 01:35, ora Moscovei, un vehicul aerian fără pilot ucrainean a fost doborât la joasă altitudine în timp ce se apropia de aerodromul militar Engels din regiunea Saratov”, a raportat serviciul de presă al apărării aeriene a Forțelor Aerospațiale Ruse, citat de agenția de presă TASS.
Ministerul Apărării al Federației Ruse a mai declarat că au existat victime în urma căderii fragmentelor. „Ca urmare a căderii epavei dronei, trei militari ruși ai personalului tehnic care se aflau pe aerodrom au fost răniți mortal. Echipamentele aviatice nu au fost avariate”, a precizat ministerul.
Nu există o confirmare independentă a acestor informații. Nici partea ucraineană nu a făcut deocamdată nicio declarație despre atacul asupra aerodromului din Engels.
UPDATE 08:40. Guvernatorul regiunii Saratov: „Informațiile despre incidentul de la o unitate militară sunt verificate de agențiile de aplicare a legii”.
Guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busarghin, a postat pe canalul său de Telegram un mesaj în care a spus că informațiile despre incidentul de la o unitate militară sunt verificate de forțele de ordine.
Busarghin scrie că în zonele rezidențiale ale orașului nu au fost situații de urgență, infrastructura civilă nu a fost deteriorată și a punctat că „toate poveștile despre evacuarea din oraș sunt o minciună flagrantă, creată cu mult dincolo de granițele țării”.
Cu puțin timp înainte de aceasta, în comunitatea Engels-online de pe VKontakte a apărut o fotografie, descrisă ca un incendiu la aeroport, și un videoclip de 34 de secunde în care se aude o explozie puternică, după care se declanșează alarma mașinilor parcate. Videoclipul pare să fi fost filmat de la o cameră de supraveghere de pe o clădire rezidențială, însoțită de mesajul „Marșal Vasilevsky A.M. 67”.
Potrivit BBC, o astfel de adresă chiar există în Engels - nu departe de aerodrom (nu e știe cum exact este amplasată camera și nu poate fi confirmată cu promptitudine autenticitatea videoclipului). Postarea este însoțită de cuvintele „a zburat din nou peste aerodrom”; în comentarii, unii utilizatori scriu că au fost două explozii.
Ulterior, imaginile s-au răspândit pe internet.
UPDATE 08:00. Noi explozii au fost raportate în apropierea aerodromului de aviație strategică rusă din Engels regiunea Saratov, situată la sute de kilometri distanţă de linia frontului din Ucraina. Atacul ar fi avut loc în jurul orei locale 02:35 (ora Chișinăului 01:35).
Presa rusă, citând surse locale, scrie că au avut loc explozii în apropierea aerodromului din orașul Engels, regiunea Saratov, unde staționează aviația strategică cu rază lungă de acțiune și de unde se lansează rachete de croazieră cu distanță lungă asupra Ucrainei.
Într-un videoclip postat pe popularul canal Telegram Baza se aude și o sirenă. Nu este posibil verificarea autenticitatea videoclipului; însă, judecând după metadate, a fost creat în același timp cu postarea.
Aerodromul din Engels, care se află la aproximativ 700 de kilometri de cel mai apropiat teritoriu controlat de Ucraina, a mai fost atacat de ucraineni 5 decembrie. Ministerul rus al Apărării a declarat atunci că atacul a fost efectuată cu ajutorul unor drone, deși această versiune a fost pusă la îndoială. Autoritățile ucrainene, ca de obicei în cazul unor acțiuni de sabotaj din spatele trupelor ruse, nu au recunoscut direct implicarea lor.
La mijlocul lunii decembrie, jurnalistul Piotr Kozlov, citând sursele sale, a declarat pentru Moscow Times că președintele rus Vladimir Putin și-a anulat personal marea sa conferință de presă anuală în ultimul moment, după ce armata nu i-a oferit garanții că atacurile asupra bazelor aeriene din spatele adânc al trupelor sale (pe 5 decembrie a fost atacată și baza de lângă Riazani) nu se vor repeta, inclusiv în timp ce el își ține discursul.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie și 25 decembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
