Sergiu Litvinenco: Reforma justiției întâmpină „o rezistență îndârjită”, însă procesul nu mai poate fi oprit

24 ianuarie 2023, 12:29 Justiție 72
Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției.  Sursa: Replica Media

Reforma justiției întâmpină „o rezistență îndârjită”, însă procesul nu mai poate fi oprit, afirmă ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Într-un mesaj publicat pe pagina sa oficială de Facebook, șeful MJ a spus că s-ar dori ca procesul de evaluare a sistemului să meargă mai rapid, însă „calitatea este mai importantă decât viteza”.

„Cu toții ne-am fi dorit ca procesul de curățare a sistemului de justiție să meargă mai repede. Însă Comisia Pre-Vetting a decis că e mai important să se pună accent pe calitate decât pe viteză. Și credem că este o abordare corectă. Vedem între timp că primele rezultate încep să se vadă. Doar primele, ca mai e mult până la final.

Precum se putea anticipa, reforma de asanare întâmpină o rezistență îndârjită. După ce slogane se ascund cei care încearcă să pună piedici? Cele clasice – „stat de drept”, „independență”, „principii și valori”.

Paradoxal, dar cei care acum operează cu astfel de slogane, sunt exact acei care au dat jos Guvernul Maia Sandu în noiembrie 2019 și/sau au bătut din palme atunci când acesta a căzut. Și atunci au folosit slogane. Dar în realitate au făcut asta pentru că nu doreau să permită curățarea sistemului de oamenii lipsiți de integritate”, a scris Litvinenco.

Ministrul a precizat că procesul nu mai poate fi oprit, în ciuda încercărilor unor actori din sistem de a se opune reformării.

„Indiferent de încercările disperate ale celor care își doresc perpetuarea situației actuale în sistem, procesul de reformare nu mai poate fi oprit. Da, probabil poate fi tergiversat sau încetinit. Dar nu poate fi oprit. Și nici nu va fi oprit! Indiferent de convulsiile și isteria celor care doresc o justiție nereformată și ineficientă”, a adăugat el.

Comisia pre-vetting a început, la începutul lunii iulie 2022, procesul de evaluare a circa 100 de candidați la funcțiile cheie în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), la capitolul integritate financiară și etică.

Până în acest moment, 5 candidați la funcții în CSM, din rândul celor 28 de judecători de carieră înscriși în concurs, au promovat evaluarea Comisiei sub aspectul integrității, 12 au fost descalificați prin nepromovarea evaluării și nu mai pot participa la concurs, iar 11 candidați își așteaptă deciziile Comisiei.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media