„Suntem recunoscători Republicii Moldova pentru susținerea sa pentru suveranitatea și integritatea noastră teritorială, pentru condamnarea crimelor Rusiei. Apreciem recunoașterea de către Moldova a agresiunii ruse drept genocid asupra poporului ucrainean”, a declarat Denis Șmigal.
De asemenea, oficialul a mulțumit Republicii Moldova pentru ospitalitate și pentru că disponibilitatea de a ajuta în continuare refugiații ucraineni.
Cei doi șefi de guverne au mai discutat despre pașii comuni către integrarea europeană, contracararea agresiunii ruse și propaganda informațională, cooperarea în domeniul energiei, logisticii și parteneriatului comercial și economic.
„În rezultatele negocierilor de astăzi, am decis să continuăm să demontăm barierele administrative și procedurale pentru a asigura libera circulație a oamenilor și a mărfurilor între țările noastre. Până la mijlocul anului 2023, să semnăm acordul pentru construcția podului rutier peste râul Nistru, ceea ce ar trebui să extindă capacitățile logistice în acest sens.
Vom crea grupuri comune de lucru pentru a coordona procesul de integrare a Republicii Moldova și a Ucrainei în Uniunea Europeană. Suntem gata să asistăm Republica Moldova și să oferim suport de orice fel pentru a o ajuta să îndeplinească cu succes condițiile de aderare propuse de Comisia de Europeană”, a mai spus Șmigal.
De asemenea, potrivit oficialului ucrainean, părțile au mai discutat despre accelerarea amenajării unui nou punct de trecere a frontierei pentru transportul feroviar pe tronsonul Berezine (Ucraina) – Basarabeasca (Moldova).
În plus, părțile au convenit să mențină cooperarea și dialogul în domeniul păcii și securității în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu omologul său de la Kiev, Denis Șmigal, în contextul vizitei de lucru în Ucraina, în cadrul căreia șefa Executivului a vizitat orașele Bucha și Irpin.
Natalia Gavrilița a anunțat că, în cadrul întrevederii, a semnat su Denis Șmigal un Acord privind cooperarea în domeniul învățământului superior, pe un termen de 5 ani, care prevede acordarea anuală, pe bază de reciprocitate, a buselor gratuite de licență, masterat și doctorat, organizarea instruirilor, seminarelor, stagiilor de practică și de perfecționare pentru studenții și cadrele didactice din Republica Moldova și Ucraina.
De asemenea, părțile au agreat cooperarea în domeniul învățământului superior prin elaborarea de proiecte comune în cadrul programelor Uniunii Europene, Consiliului Europei, Organizației Națiunilor Unite, UNESCO și altor organizații internaționale.
