VIDEO/ Premierul Ucrainei, după întâlnirea cu Natalia Gavrilița: Am convenit asupra cooperării în domeniul apărării aeriene și asupra îmbunătățirii controlului la frontiera comună

6 decembrie 2022, 17:27 Ucraina 207
Natalia Gavrilița și Denis Șmigal, 6 decembrie 2022.  Sursa: gov.md

Premierul Ucrainei, Denis Șmigal, anunță că a convenit cu prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, care a efectuat marți o vizită neanunțată la în orașele Bucha și Irpin, asupra cooperării în domeniul apărării aeriene și asupra îmbunătățirii controlului la frontiera comună. Într-o conferință de presă comună cu șefa Executivului de la Chișinău, oficialul ucrainean a mulțumit autorităților moldovenești pentru sprijinul constant acordat Kievului și pentru suportul oferit cetățenilor ucraineni care au fugit din calea războiului.

„Suntem recunoscători Republicii Moldova pentru susținerea sa pentru suveranitatea și integritatea noastră teritorială, pentru condamnarea crimelor Rusiei. Apreciem recunoașterea de către Moldova a agresiunii ruse drept genocid asupra poporului ucrainean”, a declarat Denis Șmigal.

De asemenea, oficialul a mulțumit Republicii Moldova pentru ospitalitate și pentru că disponibilitatea de a ajuta în continuare refugiații ucraineni.

Cei doi șefi de guverne au mai discutat despre pașii comuni către integrarea europeană, contracararea agresiunii ruse și propaganda informațională, cooperarea în domeniul energiei, logisticii și parteneriatului comercial și economic.

„În rezultatele negocierilor de astăzi, am decis să continuăm să demontăm barierele administrative și procedurale pentru a asigura libera circulație a oamenilor și a mărfurilor între țările noastre. Până la mijlocul anului 2023, să semnăm acordul pentru construcția podului rutier peste râul Nistru, ceea ce ar trebui să extindă capacitățile logistice în acest sens.

Vom crea grupuri comune de lucru pentru a coordona procesul de integrare a Republicii Moldova și a Ucrainei în Uniunea Europeană. Suntem gata să asistăm Republica Moldova și să oferim suport de orice fel pentru a o ajuta să îndeplinească cu succes condițiile de aderare propuse de Comisia de Europeană”, a mai spus Șmigal.

De asemenea, potrivit oficialului ucrainean, părțile au mai discutat despre accelerarea amenajării unui nou punct de trecere a frontierei pentru transportul feroviar pe tronsonul Berezine (Ucraina) – Basarabeasca (Moldova).

În plus, părțile au convenit să mențină cooperarea și dialogul în domeniul păcii și securității în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.


Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu omologul său de la Kiev, Denis Șmigal, în contextul vizitei de lucru în Ucraina, în cadrul căreia șefa Executivului a vizitat orașele Bucha și Irpin.

Natalia Gavrilița a anunțat că, în cadrul întrevederii, a semnat su Denis Șmigal un Acord privind cooperarea în domeniul învățământului superior, pe un termen de 5 ani, care prevede acordarea anuală, pe bază de reciprocitate, a buselor gratuite de licență, masterat și doctorat, organizarea instruirilor, seminarelor, stagiilor de practică și de perfecționare pentru studenții și cadrele didactice din Republica Moldova și Ucraina.

De asemenea, părțile au agreat cooperarea în domeniul învățământului superior prin elaborarea de proiecte comune în cadrul programelor Uniunii Europene, Consiliului Europei, Organizației Națiunilor Unite, UNESCO și altor organizații internaționale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media