Resturile de rachetă depistate în zona sectorului de frontieră Larga vor fi detonate controlat de echipe mixte de geniști

15 ianuarie 2023, 10:37 Societate 146
rachetă căzută la Larga.  Sursa: MAI

Ministerul de Interne informează că astăzi va avea loc o detonare controlată a resturilor de rachetă în care a fost depistat explozibil, urmare a cercetărilor extinse la fața locului, efectuate aseară de poliția de frontieră și poliția națională, în zona sectorului de frontieră Larga, raionul Briceni.

Astfel, pentru înlăturarea pericolului, echipe mixte de geniști ale Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării vor interveni pentru detonarea controlată a explozibilului depistat în alte resturile de rachetă, descoperite ulterior în urma extinderii investigațiilor efectuate la fața locului aseară, în zona localității Larga.

În timpul serii trecute, Grupul Operativ de Documentare IGPF și IGP au depistat în timpul cercetării la fața locului, focosul cu explozibil al rachetei prăbușite pe teritoriul național. Urmare a depistării explozibilului, a fost solicitată și echipa de geniști din cadrul Batalionului Independent Codru al Armatei Naționale pentru examinare extinsă și stabilire a modului comun de intervenție pentru înlăturarea pericolului.

Decizia comună a echipelor de geniști ai MAI și MA a fost pentru înlăturarea pericolului printr-o explozie controlată a focosului rachetei. Din cauza riscurilor generate de existența explozibilului, încă de aseară, aria de protecție a fost mărită. Echipe ale poliției naționale și ale poliției de frontieră au întreprins măsuri speciale de asigurare a perimetrului de securitate, pentru a nu exista pericole asupra populației.

În cursul acestei dimineți, patrule de poliție au informat locuitorii localităților Pavlovca și Larga să păstreze distanța și să nu se apropie de zona de securitate impusă de autorități pentru protecție. De asemenea, a fost blocat accesul către zona în care va avea loc detonarea.

Totodată au fost informate și autoritățile ucrainene în legătură cu acțiunea de detonare controlată a explozibilului depistat în apropierea localității Larga.

Echipele de geniști ale MAI și MA sunt antrenate special și au experiență vastă pentru astfel de situații, în decursul timpului operând zeci de detonări controlate. Din datele preliminare, focosul rachetei este alimentat cu aproximativ 80 de kilograme de material explozibil.

Atacul cu rachete a Rusiei asupra Ucrainei a produs din nou un episod de coșmar, sâmbătă, 14 ianuarie. De această dată, a lovit un bloc de locuit care a fost pus efectiv la pământ. Actualmente se cunosc despre 20 de victime, însă cifra ar putea să crească. Printre morți se află un copil. 73 de persoane au fost rănite, 38 de persoane au fost salvate, inclusiv șase copii. Poliția și salvatorii continuă să caute pe cei dispăruți - cel puțin 37 de persoane.

Cetățenii moldoveni resimt consecințele dramatice ale acestui război, iar o dovadă în plus este descoperirea în zona sectorului de frontieră Larga din raionul Briceni a resturilor unei rachete, provenite din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei, deja este cel de-al 3 caz în care resturi ale unor rachete provenite din bombardamentele asupra Ucrainei cad pe teritoriul Republicii Moldova.

În ultima zi a lunii octombrie 2022, Republica Moldova a fost pentru prima dată zguduită de o explozie provocată de o rachetă. S-a întâmplat la Naslavcea, cea mai nordică localitate a republicii unde în urma atacului intensiv cu rachete al Rusiei asupra unor obiective energetice ucrainene, a avut de suferit direct Republica Moldova. Din fericire, în ciuda unei explozii de proporții, nu s-au înregistrat victime.

La circa 2 luni distanță, o patrulă a Poliției de Frontieră a descoperit, pe 5 decembrie, o rachetă într-o livadă din raionul Briceni.

Totodată, la 10 octombrie 2022, în contextul atacurilor aeriene rusești, Ministerul Apărării a informat că, între orele 8:33 - 9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova.

Potrivit Ministerului Apărării R. Moldova, țintele respective au parcurs următoarele direcții:
1. localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița - Soroca - Moghilev Podolsk.
2. Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca)
3. Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei.
Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media