Avocații lui Igor Dodon au cerut recuzarea completului de judecată de la CSJ, care examinează dosarul „Kuliok”

16 ianuarie 2023, 15:48 Justiție 177
Igor Dodon, în fața CSJ, 26 decembrie 2022.  Sursa: captură video

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat luni, 16 ianuarie, că la prima ședință de judecată din 2023 de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), avocații săi au depus cerere de recuzare a completului de judecată. Într-o postare distribuită pe rețelele de socializare, Igor Dodon a scris că nu are „încredere în procesul de înfăptuire a justiției”, acuzând-ul pe președintele interimar al CSJ, Vladimir Timofti, că ar „cura toate completele ce examinează cauzele de interes pentru actuala guvernare”, inclusiv cazul său.

Cererea de recuzare a fost respinsă.

„ Astăzi, la prima ședință din acest an de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), apărătorii mei au depus cerere de recuzare a completului de judecată. Amintesc că Președintele acestui complet a fost numit în funcția de Președinte interimar al CSJ, după ce actuala guvernare a operat modificări în lege, anume de dragul acestei numiri.

Un alt Președinte interimar, cel al CSM, Dorel Musteață, client fidel al actualei guvernări, îndată l-a și numit pe Domnul Vladimir Timofti în această funcție. După acest serviciu util guvernării, Musteață a fost promovat în calitate de judecător la CSJ, asta chiar dacă legea interzice expres acest lucru.

Aceste mișcări dubioase nu au cum să-mi confere încredere în procesul de înfăptuire a justiției, mai ales atunci când observ că, același judecător Timofti curează toate completele ce examinează cauzele de interes/politice pentru actuala guvernare, adică inclusiv cazul meu și tot dumnealui se auto-desemnează în completele ce examinează legalitatea deciziilor Comisiei de Pre-vetting”, se arată în mesajul lui Igor Dodon.

Solicitat de Replica Media, unul dintre avocații lui Igor Dodon, Nicolae Posturusu, a declarat că cererea de recuzare a magistraților a fost respinsă, iar motivele respingerii încă nu au fost redactate.

Replica Media a solicitat o reacție din partea Curții Supreme de Justiției, inclusiv din partea președintelui interimar al CSJ, Vladimir Timofti, la declarațiile lui Igor Dodon, despre care vă vom informa pe parcurs.

Într-un răspuns, președintele interimar al CSJ Vladimir Timofti, a transmis că atât președintele Curții Supreme de Justiție, cât și completul de judecată, nu sunt în drept să comenteze declarațiile participanților în cauzele aflate pe rol în cadrul Curții Supreme de Justiție.

Asupra alegațiilor motivelor invocate în cererea de recuzate la 16 ianuarie 2023, conform prevederilor Codului de procedurd penalE s-a expus un alt complet de judecată, recuzarea fiind respinsă, a notat magistratul.


Procuratura Anticorupție a anunțat, la 6 octombrie 2022, despre trimiterea în judecată a dosarului Kuliok, în care ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este învinuit de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței Curții Supreme de Justiție (CSJ) pentru examinare în fond.

Potrivit procurorilor, „lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000,00 până la 1 000 000,00 dolari SUA”.

În reacție, Igor Dodon s-a declarat „total nevinovat” și spune că va demonstra în instanță acest lucru.

Președintele de onoare al PSRM - Igor Dodon, actualmente este vizat în cadrul cauzei penale, denumit generic „Energocom”, iar la începutul lunii august dosarul a fost trimis în judecată. În cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Totodată, Igor Dodon este investigat într-un alt dosar, inițiat la sfârșitul lunii mai curent, fiind bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media