Maia Sandu, despre suspendarea licențelor celor șase posturi TV: „Protejarea spațiului informațional este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare”

17 decembrie 2022, 09:53 Politică 199
Maia Sandu.  Sursa: Replica Media

„Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului și viața liniștită a cetățenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru - să scape de justiție”, astfel a comentat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de a suspenda activitatea a șase posturi de televiziune afiliate politicianului fugar Ilan Șor și PSRM.

Într-un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook, șefa statului a spus că decizia are la bază constatările Consiliului Audiovizualului în privința acestor posturi, „care arată lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor din țară și a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei”, și vine să protejeze spațiul informațional național și să prevină dezinformarea.

„Protejarea spațiului informațional național este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancțiunilor internaționale. Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului și viața liniștită a cetățenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru - să scape de justiție”, a spus Maia Sandu.


CSE a decis vineri, 16 decembrie, sistarea licențelor pentru șase posturi de televiziune pe perioada stării de urgență „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”, conform documentului adoptat.

Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV, TV6.

Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, CSE a decis să suspende licențele celor șase posturi de televiziune deoarece „au încălcat în repetate rânduri Codul Serviciilor Audiovizuale și au reflectat în mod tendențios și manipulatoriu evenimentele din țara noastră dar și cele legate de războiul din Ucraina”.

De cealaltă parte, reprezentanții a trei instituții media vizate de decizia CSE - TV6, Orhei TV și Primul în Moldova, afiliate politicianului fugat Ilan Șor - au criticat dur decizia și au acuzat autoritățile de „un atac fără precedent la libertatea de exprimare”. În acest context, ei au făcut un apel la comunitatea internațională ca să dea o apreciere justă deciziei CSE în conformitate cu standardele aplicate la nivel internațional.

Amintim că Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgență pentru 60 de zile la 1 decembrie 2022.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media